Kako ste ubacili cev unutar šidela? Da li ste razbijali unutrašnji cilindar pa onda u kockasti deo umetnuli cev ili direktno od gore u šamotni cilindar ubacili inox cev.
Bio sam pre 5-6 godina u Uniku u Kovačici i tamo su mi objasnili kako oni saniraju šidelove dimnjake sa njihovim inox cevima. U dnu dimnjaka brusilicom proseku 120cm traku širine malo veće nego što je cev koja se uvlači u dimnjak. Proseče se sve do unutrašnjeg cilindričnog šamota. Onda kroz taj otvor razbijaju i vade taj cilindrični deo koji se polako spušta dole, pa na taj način iz dimnjaka izvade kompletni unutrašnji cilindrični deo i ostanu samo kockasti delovi. Onda kroz taj prosečeni otvor umeću cevi dužine 1m, trebalo bi da umeću i izolaciju u vidu šnura (ali za ovo nisam siguran), i polako dižu, podmeću novu cev (ne znam kako sastavljaju, verovatno su tako napravljeni krajevi da jedna uđe u drugu), i tako sve do vrha. Iskustvom su utvrdili, da na delu gde je dimnjača moraju da stavljaju deblje cevi jer je tu najveća temperatura i prosto se taj segment cevi zgužva pod masom gornjih segmenata kad se usija od jake vatre (npr. neko na kotlu otvori direktan prolaz iz ložišta u dimnjaču a navaglja kamenog uglja). Na ovaj način može da se ubaci i deblja cev od originalne šidelove pa da se poveća promaja ukoliko je potrebno. Prednosti su što se inox brže ugreje od keramike u šidelu pa brže "provuče" dimnjak što je od koristi za sisteme gde se ne loži kontinualno (npr. bale - postoji stalno grejanje i hlađenje dimnjaka), dok za sisteme gde se koristi kontinualno grejanje (npr. ugalj, pa se napuni ceo kotao i to onda satima izgara), po mom mišljenju, je bolji šidel jer kad se jednom ugreje duže drži temperaturu dimnjaka...