Centralno i etazno grejanje.

Kako preko leta zatvoriš vodu iz CG da ne ide kroz bojler? Zatvoriš jedan ili oba ventila?

A što se tiče tvog problema, nije mi baš jasno kako ispuštaš vazduh preko ventila? Pretpostavljam da je problem vazduh u spirali u bojleru, i moguće je da dok ne odvrneš jedan kraj (donji) da isteče voda kroz taj kraj i istera vazduh nećeš rešiti problem. U stvari, ne znam ni kako je spojeno pa ako može slika ili bar šematski nacrtano spoj CG sa bojlerom?
Ne zatvaram preko leta ventile, grejem bojler na struju a centralno svakako ne radu pumpa da gura vodu iskljucena je. Imam na najvisoj tacki iznad bojlera cevi dva ventila za vazduh i nista se ne dogadja kad pustam ide hladna voda a radi pec sa 60 stepeni u kotlu....

Uglavnom su spojeni paralelno na 2 cijevi kao i svi radijatori , bar je tako kod mene . Nisam imao problem taj dosad. Kad hocu na struju zatvorim ove ventile , i obrnuto.

Momo, kad greješ na struju zatvoriš samo jedan ventil, ne oba. Kad zatvoriš oba ventila ostaje zarobljena voda u spirali u bojleru. Pa kad bojler greje na struju greje se i ta voda u spirali. Kad se voda greje ona se i širi, a pošto je zatvorena sa oba ventila razmisli šta može da se desi sa spiralom...

Ja te ventile na bojleru ne diram, kada sam ziveo sa mojima nikada nismo zatvarali, imali smo jedno 20 godina dok nije procuereo, bojler sa naknadno ugradjenom zmijom, ugradjena pocetkom 90ih bukvalno busen bojler spreda, povezan na grejanje i kada je riknuo termostat bojlera, sva visak voda je isla u sistem, tj toplota to mu dodje kao odusak.
Ono sto sam primetio kod sebe, gornja cevka je toplija nekih 20ak cm-a,kada se zagreva bojler na struju, a ovaj bojler sto sam pomenuo kome riknuo termos cev je bila vruca u duzini od 3 do 4m
Moje rodjake su tako zatvarale, otvarale te ventile na bojleru i neste preebale da im bojler uopste se negreje zimi iz sistema grejanja negoo samo struja.

@pexkap

Kolega je menjao kotao na sistemu CG, znači ispuštana je voda iz sistema. I nakon zamene jedan radijator nije grejao. Luftirao ga je bez uspeha, luftirao je i na odzračnim lončićima koji su na najvišoj tački sistema - takođe bez uspeha. Srećom, na svakom radijatoru imao je ostavljene priključke za pražnjenje sisitema. Prosto je uzeo crevo, natakao na taj priključak i ispuštao kroz njega vodu iz sistema. Prvo je potekla voda, pa posle nje vazduh u dobroj količini i nakon njega opet voda. Odmah je počeo da greje i taj radijator. Naravno, posle je morao da dopuni sistem...

Nazad
Vrh