Centralno i etazno grejanje.

@iwanho
više me zanima razlog nego udobnost :)
da li je neko podešavao nominalnu snagu kotla tj spuštao snagu kotla?

Jel stavljao neko ovako nesto na dimnjak od centralnog grejanja ? Naime danas kada je duvao bas jak vetar, skoro oluja, počela je da mi vraća dim na kotao.
36b67a488992130026330f61db67181d.jpg

Sent from my SM-A155F using Tapatalk

Jel se razume neko u peci na naftu , male?
Imali neku ,stoji nije koristena godinama ,Svapska ,i ja uzmem da ju stavim u supu ,radionicu. Ima na struju grijac za palenje . Upali , to ok , ali gori onako lagano , samo dole na dno sto dolazi nafte. Nikako da pojaca da tutnji. Ima onaj prsten sa rupicama , valjda gorionik , malo iznad , ali tu se nista ne desava ? Nafta lagano stize ,samo na dno i tako gori ? Jel treba nafta da dolazi na one rupice ukrug ili tu samo vazduh izlazi?

Ако мислимо на исту, мораш са скинеш оплате са стране. Прати полугу што иде од точкића за подешавање температуре до изнад горионика. То отвори од горе и види да ли има прљавштине или муља. Ту има неки пловак, механизам шта ли је за дозирање горива. До скоро сам и ја имао једну нафтарицу па сам је расходовао.

Вероватно. Погледај за сваки случај да се нису полуге или сајле откачиле од промаје. Погледај и резервоар, ако се добро сећам има сито и у њему. Гориво не тече директно већ има савијено црево као сифон.

Jel stavljao neko ovako nesto na dimnjak od centralnog grejanja ? Naime danas kada je duvao bas jak vetar, skoro oluja, počela je da mi vraća dim na kotao.
36b67a488992130026330f61db67181d.jpg

Liči mi da će taj limeni dodatak da stvara probleme - dodatak će uglavnom da bude pothlađen i biće idealno mesto za stvaranje smole. Da li je tvoj sadašnji dimnjak izolovan do vrha? Od čega je izgrađen? Koliko je visok i da li postoje u neposrednom okruženju neke prepreke? Koliki je prečnik a koje je snage priključeni kotao?

Zidanje je ciglom, u kotlarnici je samo izmalterisan, a iznad krova je je urađen stirodur i fasada. Otvor je 25x12, a visok je čini mi se 5 metara. Kuća je vislja od njega, a on je od kuće odmaknut 2.5 metra. Kotao je 23 kw.

Ne radi mi grejanje bojlera tj topla voda preko centralnog grejanja. Ispustao sam dosta na oba ventila vazduh i opet nista. Jednostavno ne zagreva vodu do bojlera tj ne kruzi ta voda. Da li moze to da se tako zapusi sa nekim kamencem ili sta vec da ne ide kroz grejac voda??

Zidanje je ciglom, u kotlarnici je samo izmalterisan, a iznad krova je je urađen stirodur i fasada. Otvor je 25x12, a visok je čini mi se 5 metara. Kuća je vislja od njega, a on je od kuće odmaknut 2.5 metra. Kotao je 23 kw.

Misliš 2.5m od slemena krova je udaljen, ili nekako drugačije? Otvor - poprečni presek bi trebalo da je dovoljan. Za izolaciju nisam siguran, koliko je debeo stirodur? Trebalo bida je od temelja do vrha izolovan sa barem 5 cm kamene vune. Stiropor/stirodur je rizik. Na vrhu tj. Izlazu bi trebalo da ima minimalnu temperaturu od barem 160 stepeni da bi se sprečila kondenzacija unutar dimnjaka a to znači i vraćanja dima.

Ne radi mi grejanje bojlera tj topla voda preko centralnog grejanja. Ispustao sam dosta na oba ventila vazduh i opet nista. Jednostavno ne zagreva vodu do bojlera tj ne kruzi ta voda. Da li moze to da se tako zapusi sa nekim kamencem ili sta vec da ne ide kroz grejac voda??
Teško da to zapuši kamenac, pre će da budeneka prljavština. Ima li uslova da se oslobode ulaz i izlaz ida se to lepo ispere?

Od slemena kotlarnice je odmaknut 1.5 metar, ali je i vislji od slemena kotlarnice oko 1.5 metar. A posto je kotlarnica uz kuću, a kuća je na sprat, od kuće je odmaknut 2.5 metra. Što se tiče kondenza, nema ga, nema smole niti curenja.

Kako preko leta zatvoriš vodu iz CG da ne ide kroz bojler? Zatvoriš jedan ili oba ventila?

A što se tiče tvog problema, nije mi baš jasno kako ispuštaš vazduh preko ventila? Pretpostavljam da je problem vazduh u spirali u bojleru, i moguće je da dok ne odvrneš jedan kraj (donji) da isteče voda kroz taj kraj i istera vazduh nećeš rešiti problem. U stvari, ne znam ni kako je spojeno pa ako može slika ili bar šematski nacrtano spoj CG sa bojlerom?

Kod mene u glavnom pomogne kad zatvorim ostale radijatore a onaj sa vazduhom ostavim ukljucen. Istera vazduh ako je to problem. Mozda da se proba tako.

Sent from my 2201117TY using Tapatalk

Ako može
Slikaj da vidimo kako je spojen bojler,pa da onda nešto preporučimo.

Zrak se iz sistema CG uvijek ispušta na najvišoj točci cjevovoda.

Možda pomogne ako opišem što se meni dogodilo. U kuhinji je šporet za centralno i radijator je stalno zatvoren. Zbog planiranog prelaska na grijanje toplinskom pumpom, išao sam provjeriti kako grije taj radijator. Nakon godina bez upotrebe termostatski ventil je zaštekao u zatvorenom položaju. Oslobodio sam ga, ali radijator ne propušta vodu. Više od pola sata sam odzračivao taj radijator. Kad sam odzračivao na njemu počela se grijati povratna cijev umjesto polazne. Zatim sam, umjesto na radijatoru, ispuštao vodu na mjestu gdje se spaja na ostali cjevovod. Slučajno je to mjesto najviše i tamo imam ventile za odzračivanje. Ispustio sam 0,5 lit vode pa dopunio sistem i tako ponavljao. U početku je išla samo voda, a nakon nekoliko lit vode, počeo je ići i zrak. Dalje je bilo uobičajeno odzračivanje.

Teško da to zapuši kamenac, pre će da budeneka prljavština. Ima li uslova da se oslobode ulaz i izlaz ida se to lepo ispere?
Ima uslova, metalno savitljivo crevo je na ulaz i izlaz iz bojlera do cevi od centralnog. Probacu da isperem da vidim da li ce raditi vetovatno ima nesto unutra voda iz vodovoda nam je katasrofa losa...

Nazad
Vrh