emigrant
Član
Radi TP pun gas.
Послато са 2209116AG помоћу Тапатока
Послато са 2209116AG помоћу Тапатока
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jedino što bih mogao smisleno da kažem je da je ovo pitanje za nekog stručnog. Npr. pogledaj YT kanal Heatmaster, u njegovim klipovima ima i kotlova na drva, i gasnih bojlera, i toplotnih pumpi. Ja nisam gledao sve klipove, ali sam video da ima npr. klip TP i akumulator toplote, pa ćeš možda tamo naći odgovore, ili još bolje ga kontaktirati za savet (mislim da je iz Slatine ili tako neko mesto u Slavoniji). Nije to malo ulaganje i posao pa da otprilike radiš...Ima na ovom forumu dosta članova dobrih znalaca u području centralnog grijanja.
Moje postojeće grijanje ima dvije mogućnosti: loženje na drva i plinskim bojlerom/kotlom za centralno (nije plinski kombi). Investirao sam u solarnu elektranu i želim proizvedenu struju iskoristiti za grijanje toplinskom pumpom.
Nacrtao sam sijaset shema i zadnje opcije su na slikama. Shema bi trebala omogućiti nekoliko onačina korištenja:
1. samostalan rad toplinske pumpe,
2. rad toplinske pumpe uz automatsko uključivanje plinskog bojlera/kotla ako TP nema dovoljno kapaciteta (odabrana je odokativno, snage 10 kW bez proračuna),
3. samostalan rad plinskog bojlera ili šporeta za centralno grijanje u prelaznom razdoblju kad ne treba grijati cijelu kuću, nego samo kupaonicu,
4. grijanje na drva kao backup u slučaju nemogućnosti korištenja TP i PB (plinski bojler/kotao).
Buffer je dodan jer u manualu toga modela TP piše da treba osigurati min 50 lit cirkulirajuće vode, a ja imam na radijatorima termostatske ventile pa to možda neće biti uvijek osigurano.
Shema kompletnog grijanja (dio gdje se spajaju TP, buffer i PB je crtan u mjerilu na prostoru gdje će biti ugrađen pa je zbog toga shema slabije pregledna).
Detalj spoja međusobnog povezivanja TP, buffera i PB na postojeći krug grijanja s povezivanjam PB prije cirkulaciske pumpe kruga grijanja.
Kod samostalnog korištenja PB, ovakav način povezivanja zahtjeva istovremen rad cirkulacijske pumpe. Ako se PB spoji iza cirkulacijske crpke, može raditi potpuno samostalno.
Nisam siguran kako takav način spajanja iza cirko pumpe utječe na rad sistema kada istovremeno rade TP i PB.
Je li takvo spajanje dozvoljeno ili može prouzročiti neželjene posljedice?
Detalj serijskog povezivanja u krug grijanja.
Jako cijenim Vaše mišljenje i radovali bi me komentari o mojim prijedlozima, posebno o spajanju prema trećoj slici.
Imam suv hrast od 2020 godine, nekih 15 kubika..nikako da potrosim..uvek kupujem drva ali za 2 godine unapred....Imam neku stručnu nemačku literaturu iz 1951 g. kada se cela Evropa grejala na drvo i ugalj gde se kaže da se bukovina suši 24 meseca a hrastovina 30 meseci pre loženja. Iskreno, nikada nisam toliko pustao redovno ogrevno drvo da se suši ali sam imao prilike da ložim staru hrastovu građu i razlika je znatna: napunjen kotao sa hrastovinom od 12 meseci izdrži 5-5.30 h a kada sam ložio te hrastove grede izdržavao je 7-8 h do sledećeg punjenja. U oba slučaja spoljna temperatura je bila -2 do +5. Samo se pitam da li iko ima uslova da toliko skladišti i kupuje drva unapred? Takođe, znam da poirolitički kotlovi traže apsolutno suvo drvo da bi pružili puni efekat.
Hvala na ukljućenju. Pogledao sam video klip TP i pufer. Potvrdio je moje znanje da je kod ispravno izvedenog podnog grijanja pufer bepotreban. Imao sam shemu bez pufera. S obzirom da proizvođač u manualu zahtjeva min 50 lit vode za cirkulaciju za vrijeme defrosta, a kod mene su termostatski ventili na radijatorima, postoji teoretska mogućnost da u nekom trenutku nema dovoljna količina slobofno cirkulirajuće vode u sistemu. To je razlog zašto sam dodao pufer. U mojem slučaju on nema klasičnu funkciju pufera (hidraulički separator), nego prvenstveno funkciju osiguranja min potrebne količine vode u svakom trenutku.Jedino što bih mogao smisleno da kažem je da je ovo pitanje za nekog stručnog. Npr. pogledaj YT kanal Heatmaster, u njegovim klipovima ima i kotlova na drva, i gasnih bojlera, i toplotnih pumpi. Ja nisam gledao sve klipove, ali sam video da ima npr. klip TP i akumulator toplote, pa ćeš možda tamo naći odgovore, ili još bolje ga kontaktirati za savet (mislim da je iz Slatine ili tako neko mesto u Slavoniji). Nije to malo ulaganje i posao pa da otprilike radiš...
Ma ne obraćaj pažnju.Sve je to OK.Možda su baterije ili premesti termostat.Jesam zadao 23.5 a temp prostorije na termostatu 23.3 sto znaci da nije postigao zadatu a ugasio je plamen. Termostat nije modulirajuci nego obican on/off. Kako kotao zna da je temp prostora blizu zadate?
Na termostatu stoji ikonica radijatora što znaci da je grejanje aktivno
99% da je to razlog.Nove baterije su stavljene.
@dukej
Kod tebe radi kako treba i temp polaza sam podešava modulirajuci termostat. Mene buni zasto je kod mene ugasio plamen a na on/off termostatu stoji da je grejanje aktivno tj nacrtan radijator na termostatu.
Moguće da su se temp polaznog i povratnog voda izjednacile pa da je zato ugasio plamen . Ne vidim drugi razlog. Ili možda su se u jednom trenutku temp polaza i povrata izjednacile pa je zato ugasio plamenik.
Kod mene se dešava da kotao krene i gura do 55 stepeni pa ga vrati na 40 i nešto i ugasi plamen.Onda radi pumpa jedno minut i posle ponavlja isto još koji put i na kraju ga upali.Ja imam i sanitarnu.Jesam zadao 23.5 a temp prostorije na termostatu 23.3 sto znaci da nije postigao zadatu a ugasio je plamen. Termostat nije modulirajuci nego obican on/off. Kako kotao zna da je temp prostora blizu zadate?
Na termostatu stoji ikonica radijatora što znaci da je grejanje aktivno