Ima na ovom forumu dosta članova dobrih znalaca u području centralnog grijanja.
Moje postojeće grijanje ima dvije mogućnosti: loženje na drva i plinskim bojlerom/kotlom za centralno (nije plinski kombi). Investirao sam u solarnu elektranu i želim proizvedenu struju iskoristiti za grijanje toplinskom pumpom.
Nacrtao sam sijaset shema i zadnje opcije su na slikama. Shema bi trebala omogućiti nekoliko onačina korištenja:
1. samostalan rad toplinske pumpe,
2. rad toplinske pumpe uz automatsko uključivanje plinskog bojlera/kotla ako TP nema dovoljno kapaciteta (odabrana je odokativno, snage 10 kW bez proračuna),
3. samostalan rad plinskog bojlera ili šporeta za centralno grijanje u prelaznom razdoblju kad ne treba grijati cijelu kuću, nego samo kupaonicu,
4. grijanje na drva kao backup u slučaju nemogućnosti korištenja TP i PB (plinski bojler/kotao).
Buffer je dodan jer u manualu toga modela TP piše da treba osigurati min 50 lit cirkulirajuće vode, a ja imam na radijatorima termostatske ventile pa to možda neće biti uvijek osigurano.
Shema kompletnog grijanja (dio gdje se spajaju TP, buffer i PB je crtan u mjerilu na prostoru gdje će biti ugrađen pa je zbog toga shema slabije pregledna).
Detalj spoja međusobnog povezivanja TP, buffera i PB na postojeći krug grijanja s povezivanjam PB prije cirkulaciske pumpe kruga grijanja.
Kod samostalnog korištenja PB, ovakav način povezivanja zahtjeva istovremen rad cirkulacijske pumpe. Ako se PB spoji iza cirkulacijske crpke, može raditi potpuno samostalno.
Nisam siguran kako takav način spajanja iza cirko pumpe utječe na rad sistema kada istovremeno rade TP i PB.
Je li takvo spajanje dozvoljeno ili može prouzročiti neželjene posljedice?
Detalj serijskog povezivanja u krug grijanja.
Jako cijenim Vaše mišljenje i radovali bi me komentari o mojim prijedlozima, posebno o spajanju prema trećoj slici.