Jok mori cu te demantujem odma
Imam hrast uzet pocetkom juna, u roku od 10 dana isecen i iscepan, odmah poslozen, 3/4 u boks i ostavljen nepokriven, da ga przi sunce i izduva vetar (kisa ga ove godine slabo kvasila) pokriven nekad septembra a mozda i oktobra. Posto sam lozio vec 15ak dana ali samo uvece do prehjuce, prva odozgore srva su dobrano osusena i kora im otpada a gori ko lud.
Ova 1/4 namenski u supu koja nema vrata ali ne mzoe ni sunce da ih ogreje unutra da bi ostala sirovija, i ona kore nema da cvrce.
Jedne godine uzeo drva krajem decembra, tj dokupio, isecena na trupcice, naredjana i samo pokrivena musemm ali kao krov na jednu vodu, tako je izgledalo bocno ostalo nepokriveno da vazduh cirkulise, za mesec dana su se prosulia da smo otac i ja jedva rucno iscepali, odlicno gorela.
Ovo sto ti kazes ima logike ako su drva iz neku mrtvicu onda mora da se suse godinu dana, normalno gde drva stoje ako stoje negde u neku ladovinu isto se sporije suse.
Moj pokojni deda uzimao je drva maja, ispemao i samo nabacamo na gomilu i krajem avgusta prebacuj u supu, pritom vrata supe do prvog snega ostaju otvorena, da ih jos malo dogreje sunce jer su vrata na zapadnoj strani.