Centralno i etazno grejanje.

Ja imam duplu regulaciju protoka dimnih plinova. Prva, koju sam spomenuo je klapna kojom regulira hoće li se više topline predati samom kotlu ili će otići u dimnjak. Druga regulacija usmjerava dimne plinove oko pećnice i ujedno prigušuje strujanje plinova u dimnjak. Kod mene je izvedena kao šuber (klizno). Ona, dok se dimnjak jako dobro ne ugrije, obavezno mora biti potpuno otvorena, a zatvaramo je samo ako nešto pečemo u pećnici, ili kad želimo prigušiti izgaranje drva još više nego se dobije zatvaranjem dovoda zraka (ne može zatvoriti dovoljno pa dobro ugrijan šporet vrlo brzo potroši suha drva).

Pozdrav svima...Ove godine smo uveli parno grejanje - 7 radijatora, 2 susaca, povrsina 100m2, sobni kotao centrometal ekocet od 23kw, dimnjak fi120...Poceli smo pre par dana da lozimo, medjutim imamo problem da kotao jako dimi, na svaki moguci otvor koji ima..Pokusavali i ovako i onako i dimi kao lud...Jel moguce da zbog dimnjaka na fi120 toliko dimi? Kad se zalozi, on povuce bez problema na prvu i lepo gori, za 20 min vec je voda dovoljno topla da aktivira pumpu, ali jednostavno ne prestaje da dimi...Iz razgovora sa nekim ljudima, kazu da je problem manji otvor dimnjaka, da bi trebalo minimum fi150...Mada ovakva kombinacija sa ovim kotlom i fi120 dimnjakom funkcionise kod par ljudi, kod kojih sam i video ovakav kotao, i to radi bez problema...Elem, dimnjak je visine oko 9 metara, zidan od pune cigle, malterisan, omalterisan spolja celom duzinom do krova...Tu je lozena zadnjih 20 godina alfa70, i nikakav problem nismo imali...Neki predlog, savet? Hvala
Ako je zidan klasično, onda ti je otvor 14x14 u najboljem slučaju 20x20, ali pre će da bude 14x14, što je premalo da zadovolji taj kotao.

Tu nekog srećnog rešenja nema, pokušavali su ugradnjom ventilatora na vratanca za čišćenje, ako ih ima, to reši problem dimljenja, ali otvara brdo drugih problema.

Pozdrav svima...Ove godine smo uveli parno grejanje - 7 radijatora, 2 susaca, povrsina 100m2, sobni kotao centrometal ekocet od 23kw, dimnjak fi120...Poceli smo pre par dana da lozimo, medjutim imamo problem da kotao jako dimi, na svaki moguci otvor koji ima..Pokusavali i ovako i onako i dimi kao lud...Jel moguce da zbog dimnjaka na fi120 toliko dimi? Kad se zalozi, on povuce bez problema na prvu i lepo gori, za 20 min vec je voda dovoljno topla da aktivira pumpu, ali jednostavno ne prestaje da dimi...Iz razgovora sa nekim ljudima, kazu da je problem manji otvor dimnjaka, da bi trebalo minimum fi150...Mada ovakva kombinacija sa ovim kotlom i fi120 dimnjakom funkcionise kod par ljudi, kod kojih sam i video ovakav kotao, i to radi bez problema...Elem, dimnjak je visine oko 9 metara, zidan od pune cigle, malterisan, omalterisan spolja celom duzinom do krova...Tu je lozena zadnjih 20 godina alfa70, i nikakav problem nismo imali...Neki predlog, savet? Hvala
Za pocetak,los ti kotao!Jeftino smece,uvek dimi i smoli!

Naravno da će da dimi. Otvor minimum 200, kakvih 120!

Za pocetak,los ti kotao!Jeftino smece,uvek dimi i smoli!
Kakvo ti je misljenje o kotlovima koji se prave u kovacici, uniko kotlovi?
Inace je prvu godinu da nemam tvrdo drvo u dvoristu cekam zimu, nakupio u sumi jedno 30 kubika topole i 20 kubika jasena za male pare. Videcemo kako ce proci ova zima i koliko cu potrositi....

Inace je prvu godinu da nemam tvrdo drvo u dvoristu cekam zimu, nakupio u sumi jedno 30 kubika topole i 20 kubika jasena za male pare. Videcemo kako ce proci ova zima i koliko cu potrositi....
To griješ neku školu?

A koliko si spremao i trosio tvrdog drveta prethodnih godina?

Послато са SM-G950F помоћу Тапатока

Pri ovim spoljnim temperaturama voda stavljena na 38 stepeni na kondenzacionom kotlu i dostigne zadatu unutrasnju temperaturu od 23 stepena. Radijatori su upitanju. Kontam da cu januara i sa 45 stepeni polaza da se grejem...

Ja probavao da stavim na 40 stepeni,slabo je to,50 je zakon.Kad krene da greje odma se oseti da radi kotao i za čas postigne 24 stepeni u kući.Na 40 nikako da ugreje.

Kondenzacioni i treba da radi sto duže na minimalnu temp polaza koja ce da dostigne zadatu temp s termostata, tada je i najveća ušteda kotla.

Tacno, zavisi od gubitaka kuce. Zato treba krenuti s minimalnom temp polaza koju ce termostat (kotao) uspeti da dostigne ili bar približno tipa zadas mu 23 a on ceo dan vozi na 22.8 idealno da idealnije ne može biti. Radijatori mlaki a unutra ti prijatno pa nema, lepseg osecaja

A što mu smeta? Plamenik radi na nižoj temperaturi. Jedino trošiš više struje za cirkulacijsku pumpu jer radi non-stop, ali to je kod njezine snage zanemariva ušteda. Važnija je ušteda na plinu. To je slično kao potrošnja kod auta pri vožnji konstantnom brzinom i vožnjom istom prosječnom brzinom uz stalno ubrzanje/usporenje. Udobnost boravka je opisao @sale_vs.

Sve je to lepo i toplo mi u kuci,konstatno je oko 21c ali , nista nema bez onog osecaja kad nalozim pec i dignem temperaturu vode na 60c. i iz radijatora odiše ona toplota 8-)

Nazad
Vrh