Centralno i etazno grejanje.

Tacno, zavisi od gubitaka kuce. Zato treba krenuti s minimalnom temp polaza koju ce termostat (kotao) uspeti da dostigne ili bar približno tipa zadas mu 23 a on ceo dan vozi na 22.8 idealno da idealnije ne može biti. Radijatori mlaki a unutra ti prijatno pa nema, lepseg osecaja
Modulišući termostat to sam radi, moje je samo da zadam željenu temperaturu prostorije. Npr. oktobar je vozio najviše na oko 25-26, krajem meseca do 29-30 stepeni, i pri tome je često morao i da gasi grejanje jer je napolju bilo toplo. Početkom novembra je držao vodu na oko 35-36, a poslednja 2 dana je podigao na 38-39. Noću držim na 22,5, po danu na 23, a uveče na 23,5. Ako je kojim slučajem bilo namešteno na manju temperaturu (npr 21) i onda odmah dignem na 22,5 ili 23 onda pojača temperaturu vode na nekih 44-45 (to je max koji sam video) da što pre dostigne novu zadatu temp. prostorije, ali čim je dostigne opet spusti vodu na onoliko koliko je potrebno za održavanje te novozadate temperature.

Poslednja izmena:
Sve je to lepo i toplo mi u kuci,konstatno je oko 21c ali , nista nema bez onog osecaja kad nalozim pec i dignem temperaturu vode na 60c. i iz radijatora odiše ona toplota 8-)
Osetiš toplotno zračenje iz radijatora i toplo ti je. To je subjektivni osećaj grejanja! Npr. u oktobru mi je termostat često gasio grejanje jer je napolju bilo toplo. Ali kad sediš unutra baš i nije, i potrebno ti je grejanje. E sad, ako je temp. u sobi npr. 23,5 a radijatori hladni jer je termostat isključio grejanje, meni je zima. Ali ako su radijatori topli, neka je u sobi i za 1 stepen manje (22,5), meni nije zima jer osetim zračenje sa radijatora...

Osetiš toplotno zračenje iz radijatora i toplo ti je. To je subjektivni osećaj grejanja! Npr. u oktobru mi je termostat često gasio grejanje jer je napolju bilo toplo. Ali kad sediš unutra baš i nije, i potrebno ti je grejanje. E sad, ako je temp. u sobi npr. 23,5 a radijatori hladni jer je termostat isključio grejanje, meni je zima. Ali ako su radijatori topli, neka je u sobi i za 1 stepen manje (22,5), meni nije zima jer osetim zračenje sa radijatora...
Znam , imam to i ja :ppozdrav:

Može da se doduva i sa vodom ako je gumena membrana u eksp. posudi ispravna (ako ti je npr. ventil ispustio). Ali tako nećeš znati na koliko je naduvana membrana jer se ona duva na 1,5 bar u praznom sistemu, tj. bez pritiska vode sa druge strane membrane.

Hladna pec pritisak 1.6 bara, vruc 2.6 bara
Ma tu je problem ekspanziona posuda, ne sme da bude tolika razlika pritiska. Uostalom sigurno znaš kako ti se ranije ponašao sistem (pritisak sa hladnom/vrućom vodom) pa uviđaš razliku. Imao sam istu situaciju kod sestre, ja im kažem da je eksp. posuda i da mora da se menja, oni kažu pazićemo kako ložimo, pa se onda desi da se zaborave pa naguraju vodu na blizu 80 a pritisak blizu 3bara (na 3 je i sigurnosni ventil pod uslovom da uopšte radi posle 16 godina). Posle zamene ekspanzione posude pritisak miruje u +/- 0,2 bara. A stara eks. posuda pretvorena u saksiju... (može i u roštilj) :)

Modulišući termostat to sam radi, moje je samo da zadam željenu temperaturu prostorije. Npr. oktobar je vozio najviše na oko 25-26, krajem meseca do 29-30 stepeni, i pri tome je često morao i da gasi grejanje jer je napolju bilo toplo. Početkom novembra je držao vodu na oko 35-36, a poslednja 2 dana je podigao na 38-39. Noću držim na 22,5, po danu na 23, a uveče na 23,5. Ako je kojim slučajem bilo namešteno na manju temperaturu (npr 21) i onda odmah dignem na 22,5 ili 23 onda pojača temperaturu vode na nekih 44-45 (to je max koji sam video) da što pre dostigne novu zadatu temp. prostorije, ali čim je dostigne opet spusti vodu na onoliko koliko je potrebno za održavanje te novozadate temperature.
S obzirom da sam kasno podesio termostat jer prvi koji sam kupio nije bio ispravan pa dok se završila reklamacija dočekao sam kraj oktobra te nisam uspeo da upoznam kotao i temp polaza. Krenuo sam sa 37 stepeni polaza da bi pre 2-3 dana digao na 38.verujem da bi krajem oktobra grejao i sa 32-33, no nebitno sad. Kad se i ja budem gore na spratu grejao na gas onda cu se igrati s temp polaza oktobra sl god. Termostat po krivi spoljne temperature nije uopšte jeftina stvar ali da se isplati dugoročno u to ne sumnjam. I da u toku cele zime kotao sa manuelnom regulacijom polaza bude u kondenzaciji ja sam prezadovoljan.

Tačnije,guma u EP.
Ma tu je problem ekspanziona posuda, ne sme da bude tolika razlika pritiska. Uostalom sigurno znaš kako ti se ranije ponašao sistem (pritisak sa hladnom/vrućom vodom) pa uviđaš razliku. Imao sam istu situaciju kod sestre, ja im kažem da je eksp. posuda i da mora da se menja, oni kažu pazićemo kako ložimo, pa se onda desi da se zaborave pa naguraju vodu na blizu 80 a pritisak blizu 3bara (na 3 je i sigurnosni ventil pod uslovom da uopšte radi posle 16 godina). Posle zamene ekspanzione posude pritisak miruje u +/- 0,2 bara. A stara eks. posuda pretvorena u saksiju... (može i u roštilj) :)

Ne znam kako to ide sa različitim proizvođačima kotla i termostata, kod mene je Baxi i kotao i termostat, pa termostat nije bio naročito skup (7118 din). Jeste da je žičani (ja sam hteo Wi Fi, ali me je majstor ubedio da je žičani sasvim dovoljan ako mu se nađe odgovarajući položaj), ali radi posao odlično. A nema problema ni sa on/off termostatom kad je u rukuma nekog ko poznaje problematiku i nije lenj da mu posveti nekoliko sekundi s' vremena na vreme. To vidim kod tebe, podešavaš minimalni polaz da zadovolji želejenu temperaturu prostorije i to je ključ za najštedljiviji rad. Tj. treba iskoristiti prednosti kondezacionohg kotla, a to ne može ako digneš temperaturu polaza na 60...

Kao što kažeš to je bukvalno par sekundi da se podigne temp polaza mada se i to ne radi često. "baca se oko" na termostat i gleda se zeljena temperatura prostora i trenutna temperatura u prostoriji i shodno tome podešava temp polaza. Kod modulacionog je to odlično rešeno jer sve sam podešava, ako je velika razlika temp prostora i podešene krene s većim polazom, kako se približava zadatoj tako smanjuje plamen na minimum a kad dostigne zadatu gasi ga. Kaze mi brat pa tebi se ne gasi kotao, ja kazem ni ne treba da se gasi,najidealnije je da vozi ceo dan, na minimalnoj snazi a on me gleda i ne veruje 😅 ja sam ga u startu ograničio na minimum i bukvalno mu ne "dam" da ide preko određene temperature polaza jer je najveća iskoriscenost kotla pri najnižoj temp polaza. Dosta od mene 😅

Ja se igram ovih dana.Termostat preko dana na 23,23.5 a noću na 22
Temperaturi podesio na 38,i dizao po 2 stepena da može nagurati u kući 23.5
Morao sam dizati temp vode na 45 i sad može da postigne 23.5 u kući.Pvc prozori,vrata.Jutros u 8h uslikao sat,sutra ujutru ću uslikati ponovo.i sutra nakon slikanja dižem temp vode na 50 stepeni i tako ostavljam 24h i baš da vidim koja će biti razlika u potrošnji.prošle zime stalno bilo na 55 stepeni,račun mesečno oko 20000 din.

Nazad
Vrh