Centralno i etazno grejanje.

35.00x20x30=21000. 00 za mesec dana. Koliki je utrošak drva za taj mesec dana?
A da li je i moralno?
35? 31! Користим брикет и иста је количина.
Морално!?! А да ли је морално да се наплаћује порез на хуманитарну помоћ? А производња горива од кукуруза?
Комшија издаје станове и кад га пецнемо да је скуп каже: "Коме је скупо нек прави кућу па нек станује џабе". Е, па прихвато сам ту филозофију кад су у питању моји производи.

Razdvojio sam dva pitanja: prvo da li je dozvoljeno sagorevanje pšenice zbog interesa države i drugo da li je moralno osnovni prehrambeni artikal koristiti za nešto drugo. Lično, mnogo mi je važnija dilema oko drugog pitanja ...

Evo, odgovoriću ti na prvo pitanje:
DA , ne postoji propis po kome je zabranjeno koristiti pšenicu u druge svrhe osim prehrambenih...
Drugo pitanje:
DA , sasvim mi je prihvatljivo taj "prehrambeni artikal" koristiti za nešto drugo...
Veoma dobro se sjećam gospođe ministarke Dulić-Marković, koja je taj "prehrambeni artikal" , jednom veoma liberalnom Uredbom proglasila za "tržišnu kategoriju"...
A koja je do početka njenog "ministrovanja" uvek bila okarakterisana kao "strateški važna"...
Kao takvu, možeš je koristiti u skladu sa svojim trenutnim ili budućim potrebama, a u odnosu na njenu "tržišnu poziciju", odnosno, narodski rečeno, cijenu koštanja...
Pa i za grijanje , ako njena cijena opravdava ekonomsku računicu u odnosu na , recimo , pelet...
Na konto toga, kao primjer da dočaram, sipalo se i čist zejtin , rafinisano suncokretovo ulje, direkt iz trgovine , na litarsko pakovanje, u traktore koji su "podnosili" takvo pogonsko gorivo, a u trenucima kada je osnovno pogonsko gorivo traktora, dizel, bio u priličnom raskoraku u cijeni koštanja u odnosu na zejtin....
Nije se pravila drama oko toga, sve su to "tržišne kategorije"...
Sa liberalno-ekonomske tačke gledišta...

Poslednja izmena:
Pre nekoliko godina su ljudi ložili kukuruz u klipu jer je bilo jeftinije nego da ga okrune pa menjaju za drva...

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

...sagorevanje pšenice zbog interesa države ... mnogo mi je važnija dilema oko... pitanja ...
Нешто се не сећам да је законом забрањено да држава има своје фирме које располажу њеном имовином. И онако кукају да има 200.000 Ха које нико неће у закуп па нек праве комбинате и нек сеју ... (после ће опет имати шта да "приватизују").
Него, мислим се да ли се уклапаш у профил оних који су после рата хватали паоре за врат и терали да им се суди због ратног профитерства?
Гледајући историју велики рат се ближи, а овај ће можда неко и да преживи, па се поставља питање: држати се за плуг или за пушку? Сад би ми рекла жена: "немој да ми мрачиш по кући"!

U koji se tvoj profil uklapam neka ostane tvoj problem, a i da li uopšte i postoji tako nešto.
Inače, jasno sam razdvojio dva pitanja i još jasnije oko čega imam dilemu a znam da nemam dilemu da hranu ne treba nikako bacati.

Drug hoce da radi toplotnu pumpu ili kako vec, vazduh - voda, kuca 120 m 2,nova,pvc prozori, izolacija, imao je podno grejanje al na cvrsto gorivo tj ugalj, sad mu neka firma bila i izračunala ulog, koji je oko 500000 din, kazu da ce trositi oko 300 e godisnje na racune za struju. Da li je to bas tako? Ako jeste to je stvarno povoljno

Ako je sve podno grejanje, bas dobra izolacija kuce (zidovi, ploca, ispod grejanja) i ako ne zahteva visoku temperaturu u kuci, moguce je. Ako bilo sta od toga nije ispostovano, plus sva poskupljenja, tesko. Naravno komfor i da je jedno od najisplativijih grejanja ne treba spominjati.

Ja pisem iz iskustva ljudi koje znam da imaju toplotne pumpe i cije sam racune video. Samo jedan ima podno grejanje i bas dobro izolovanu kucu i on je na temperaturi prosek 22 stepena imao racune oko 90 evra mesecno (plus sto potrosi na ostale uredjaje) ali on greje vise nego tvoj drugar. Ovi sto imaju radijatore imaju i vece racune, ali npr. ja na agropelet potrosim 200-250 evra mesecno, tako da sto se mene tice toplotne pumpe su povoljnije i komfornije. Ima clanova koji ce iz prve ruke reci.

Ja se grejem na toplotnu pumpu od 2016. Za celu sezonu potrošim do 30.000 din. Grejemo nešto preko 100 kvadrata. Cevi su u spoljašnjim zidovima i dobra izolacija.

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Pre otprilike dve godine sam pisao u ovoj temi o T.P. Tada nismo imali iskustva sto se tice grejanja na T.P. vazduh-voda,a sad posle dve godine mogu reci da smo prezadovoljni.Stan je u novogradnji..PVC prizori i vrata...Izilacija ...stiropor 12 cm.....radijatori...paneli... dakle nije podno grejanje. U stanu je konstantno 23-24 stepena 24 sata. Cela zgrada ima oko 400m2 i racun za struju za mesec januar je bio 23 210 dinara.

Koja toplotna, radijatori ili podno?

Voda-voda. Zidno je grejanje. Cevi su u spoljašnjim zidovima.

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh