Centralno i etazno grejanje.

Najobičniji cijevni tremostat, (kao i moderniji) ima radno područje. Kod mene uključuje pumpu na nešto iznad 65°C, a isključuje na nešto ispod 60°C. Dakle radno područje je cca 8-10°C, a u konkretnom slučaju bi trebao biti kontra spojen da uključuje na nižoj, a isključuje na višoj temperaturi. To rješenje je jeftino i trebalo bi zadovoljiti želje @MIRBAN, jer ga može podesiti tako da isključuje kotao prije nego temperatura u sobi bude u rasponu rada sobnog termostata. Mala investicija i malo igranja s podešavanjem. ;)
Rješenje koje na kraju predlaže @Petar97 je sigurno kvalitetnije, bolje rečeno komotnije, ali je i cijena tome primjerena.

Kakvu četku koristite za čišćenje dimnjaka?Gledao danas u radnji ima fi200 žica(četka) žute boje,po prilično mekana žica,ne svidja mi se.U drugoj radnji ista takva četka.Dali postoji sa jačom žicom,da ona i nešto ostruže a ne samo da pomazi dimnjak?imam staru neku cetku manjeg prečnika i gledam tu su žice jake,jedva se savijaju.ili da se uzme ova meksa ali fi250?

Ima jača, od neke bele žice, ta je tvrđa od one žute. Al' nije kruta potpuno. Ja je imam od 200mm, a i dimnjak je 200mm, pa taman ide malo sa otporom, ne baš glatko ali ne ni teško, po meni taman. Kupio sam je na vašaru i namontirao na sajlu, na jednom kraju tu od 200mm, a na drugom kraju sajle još jednu od 160mm.

Najbolja četka: sajlu provučeš kroz parče cevi, recimo 15 cm. Na kraj sajle koji ide u odžak vežeš parče lanca 10-15cm dužine, zavisi od promera dimnjaka. Na drugi kraj bušilica i udri.
Jedan drži cevku na ulazu u dimnjak kroz koji prolazi sajla a drugi "burgija" sajlom kroz odžak. Lanac sve omlati, ni jedna četka ne može da se poredi.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

To za lanac,već sam razmisljao o tome,samo sto kod mene dimnjak od metalne cevi od podruma do tavana,a posle do gore šidel.Necu da koristim lanas kroz cevi.vidim da imaju u woby hausu neke četke,sutra ću svratiti da pogledam,ili u uradi sam.

Najbolja četka: sajlu provučeš kroz parče cevi, recimo 15 cm. Na kraj sajle koji ide u odžak vežeš parče lanca 10-15cm dužine, zavisi od promera dimnjaka. Na drugi kraj bušilica i udri.
Jedan drži cevku na ulazu u dimnjak kroz koji prolazi sajla a drugi "burgija" sajlom kroz odžak. Lanac sve omlati, ni jedna četka ne može da se poredi.

Ako je prohromski odzak od cevi komplet zar nece taj lanac lad par god mlati po njemu da deformise taj lim i osteti ga. Nije to bas tako debelo da se udara lancem po njemu...

Pa za tamo nema ni potrebe. Prohromski se maltene sam čisti, malo se samo prodžara silikonskom četkom i to je to, ne ide čak ni žičana četka....
Ovako nešto:
1974ede1259f6a79bd25d95785d57a84.jpg

Za 4 godine koriscenja ni jednom nisam cistio prohromski odzak...nema sta.pepeljaru ocistim jednom godisnje i to je to.

120w, neki me ubedjuju da se mora dodati jos jedna pumpa pa zato pitam.
Ovako bez gledanja i bez detaljnih podataka to je dovoljno snage da podmiri čitav sistem, zajedno i sa planiranim.
Bitno je da se uradi hidrauličko balansiranje mreže - da se sva grejna tela, pomoću donjih radijatorskih ventila, dovedu da stvaraju približno jednak otpor strujanju tj. kretanju tople i hladne vode.

Htio sam danas kupiti diavolinu za čićenje kotla i dimnjaka od smole i čađi. Nije bilo ni u jednoj trgovini kod mene, ali su mi ponudili druga sredstva: i

Ako netko ima iskustva s nekim od tih sredstava, bio bih zahvalan ako ih podijeli s nama.

Ka sam ovo uzeo u novom sadu.Jos nisam probao jer je dimnjak cist.Kad se zaprlja za nekih mesec dana,probacu.Na 7kw ide 15gr.Kod mene kotao 40kw trebalo bi da stavim 85 gr.jel neko koristio već?
https://ibb.co/S7vXJpw

Hvala na prijedlogu i poveznici.
Imam mali problem jer su od mene udaljeni 70-ak km. Ostaje mi web kupnja s dostavom na kućnu adresu.
U ponudi imaju pakiranja od 40 ili 60 g. Koristim šparet 30 kW. Koje pakiranje preporučujete?

Smatraš li da trebam odmah naručiti nekoliko pakiranja (koliko?), jer jedno neće dati dobre rezultate (smola nije čišćena nikad, a šparet je u upotrebi 10 godina), ili će za probu (testiranje efikasnosti) sredstva biti dovoljan jedan tretman? Ako se sredstvo pokaže efikasnim, dalje bih ga koristio jednom mjesečno.
Trebam li prije upotrebe sredstva očistiti sav pepeo nakupljen oko pečnice sve do dimnjaka, ili mogu ubaciti sredstvo bez prethodnog odstranjivanja pepela?

Za kotao od 30 kW bi valjalo ići sa kesicama od 60 grama a obzirom da nije čišćeno 10 godina onda za početak 2 kesice odjednom a kasnije po jedna na 3-4 sedmice.
Potrebna je minimalna prohodnost kroz dimnjak. Treba ložiti par sati da se dimnjak i svi dimovodni kanali zagreju što je više moguće pa na tako raspaljeni žar staviti jednu do dve kesice i otvoriti maksimalnu promaju u ložištu. 3-5 dana iza toga izbaciti otpalu i sasušenu smolu. Posebno obratiti pažnju na horizontalne kanale - jer odatle nema gde da ode smola. Fina prašina i pepeo mogu da umanje dejstvo na smolu samo je pitanje da li pepela ima preko smole u dimovodnim kanalima a i u samom dimnjaku?

Hvala. (y)
Ako sam dobro shvatio, najbolji efekt bi se postigao ako se najprije očisti dimnjak i kompletan šparet, a onda dvije vrečice od 60 g odjednom.
Sam postupak:
1. dobro razgoriti šparet i stvoriti čim više žeravice u ložištu,
2. zatvoriti dovodni zrak i odvod dima usmjeriti ispod pečnice,
3. ubaciti 120 g astra-expressa,
4. Otvoriti dovodni zrak, a dim neka ostane usmjeren ispod pečnice
5. kroz 3-5 dana ponovno očistiti šparet i ulaz u dimnjak te pokupiti otpalu smolu na dnu dimnjaka.

Ako sam nešto krivo napisao, molim korekciju.

Pod 2 nije u redu - jednostavno treba napraviti najveću promaju u ložištu - otvoriti na maksimum i dovod i odvod vazduha.
Pepeo treba ukloniti kako bi se stvorila što je veća promaja u ložištu i dimnjaku. Ukoliko ima smole dosta u dimnjaku nije loše nekoliko dana posle ubacivanja kesica provući čeličnu četku kako bi se ubrzalo uklanjanje sasušene smole.

Nazad
Vrh