Centralno i etazno grejanje.

Grejem se na toplotnu pumpu evo treća godina.Zadata temperatura 23 stepena 24sata.Greje se u dva objekta oko 230 m2,pumpa Waterkote voda-voda 3,7kw što je negde oko 20kw toplotne energije.Račun za električnu energiju za celu sezonu je od 45-60000 din.Kuća izolovana sa stiroporom 8cm,PVC stolarija,u kuhinji i jednom toaletu podno a ostalo aluminijumski radijatori.

Ja pisem iz iskustva ljudi koje znam da imaju toplotne pumpe i cije sam racune video. Samo jedan ima podno grejanje i bas dobro izolovanu kucu i on je na temperaturi prosek 22 stepena imao racune oko 90 evra mesecno (plus sto potrosi na ostale uredjaje) ali on greje vise nego tvoj drugar. Ovi sto imaju radijatore imaju i vece racune, ali npr. ja na agropelet potrosim 200-250 evra mesecno, tako da sto se mene tice toplotne pumpe su povoljnije i komfornije. Ima clanova koji ce iz prve ruke reci.
Ja sam uzeo 4 palete bukovog peleta, i sve ce ptici, ostao me 410 po paleti, cela sezona 200000 din, sto je mnogo, mnogo je. Da li taj agropelet prilikom potrošnje mora da se prepravlja pec? Imam toby17 Simanovci

@obradmiki mora biti pokretna resetka inace mrka kapa. Kod burazera i drveni znao da zastopa (ima gorionik na drveni pelet), a agropelet ima dosta vise pepela, mada je naravno isplativiji od drvenog. Ja imam Ozon Agro kotao. Ove godine je i agropelet uglavnom los, tj. vlazan ali on guta sve. Ima pokretnu resetku i spiralu koja pepeo iznosi u kutiju za pepeo. Ja grejem 130 kv, temperatura od 21,5 do 23,5 stalno i za sada otislo 4,5 tone. Imam PVC i stiropor 8 cm, ali ploca je gola i tu bas vuce i to resavam ove godine pa cu videti kako ce biti. Ovako da je iole jaca zima ko zna koliko bi otislo.

Prijatelj stavio voda-voda i posle nepunih 2 meseca povratni bunar mu zasicen

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

U koji se tvoj profil uklapam neka ostane tvoj problem, a i da li uopšte i postoji tako nešto.
hranu ne treba nikako bacati.
Ма шалим се. Видим колико имаш постова за 10 год. па те изазивам да моло пишеш. А и што се тиче хране скоро да се слажем. Иначе је наложена пшеница лоша, са пода, и рачунам је у сировину док је не скувам ал' у том случају ми оде много млевених ораха и шећера у праху.
On je tražio da bude 24 c
Код подног је препоручена температура пода 23° а у висини носа 18° због здравља крвних судова и нервног система а ако је потребно брзо подићи температуру ваздуха (нпр. купање бебе) онда су ту фанкоили.

@radashin
Da,tako je.... na primer kucu u kojoj zivim grejem na bale.Ove godine zbog nedostatka sojine slame izbalirao sam kukuruzovinu.Kuca ima oko 200m2,deo je nova gradnja a deo stara (ciglaipo stari format),svugde su PVC prozori i vrata. Spremio sam 600 bala kukuruzovine i 300 bala sojine slame.Kukuruzovina me je kostala 135 dinara bala a soja 130. U kuci je 23-25 stepeni.Kad saberem sve troskove i koliko sam se naradio (dovlaci bale...cisti pec) za sad po ovoj ceni struje sa isplati i u kuci grejanje na struju.

@radashin
Da,potrebno je izbušiti bunar i još jedan ili dva bunara za povratnu vodu.Pitanje je kakva ti je voda i na koliko metara je dovoljno bušiti.Recimo jedan bunar mi je na 47m i voda nije baš sjajna dok u Mačvi je dovoljno i na 10-ak metara i bolja je voda.
Šta te interesuje kako funkcioniše?
Ceo sistem ovako izgleda,imaš bunar u kom je potapajući pumpa koja šalje vodu u izmenjivač na toplotnoj pumpi.Kada prođe voda kroz izmenjivač ta voda se vraća u povratni bunar.Takođe unutar toplotne pumpe imaš i drugi izmenjivač na kom je jedan deo gde je freon od kompresora a drugi krug izmenjivača je spojen na sistem grejanja.I onda kompresor preko freona greje taj deo izmenjivača i prenosi toplotu na sistem grejanja.

Poslednja izmena:
Može voda-voda ali na sonde. To je malo skuplja igranka ali garancija 100 godina.
Skupe su sonde i treba da uradi ozbiljna firma.Mora dobar proračun i buši se prilično duboko.Unutra se nalazi glikol tako da tu nema problema kao sa vodom.Ja ću inače ove godine uraditi predizmenjivač tako da mi ne upropasti izmenjivača u toplotnoj pumpi.I to ću staviti cevasti predizmenjivač izvađen iz neke polovne pumpe ali duplo predimenzionisan.

Nama tu u nasem ataru nasli termalnu vodu samo ko bi to busio tako duboko

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Nazad
Vrh