Centralno i etazno grejanje.

U veseraj i kupatilo mi ide preko hodnika cev i u koroni sam je stavio u kosuljicu i plocice u hodnik a grejanje na radijatore

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Pitanje za one koji imaju grejanje na pelet, koliko puta dnevno vam se ovih dana ukljucuje kotao, na koliko stepeni se ukljucuje pumpa, koliko stepeni se zagreje voda da bi ugrejala na zadatu temperaturu i koliko vremena radi kotao?

Znam to, nego me ovako zanima, da vidim kako je kod drugih, tj kakva su iskustva. Znam da zavisi i od izolacije i od podesene temperature, kvaliteta peleta, od kotla itd.

Mislio sam zbog kosuljice. Kao ne valja temperatura vode preko 45 stepeni zbog kosuljice.

Послато са SM-A025G помоћу Тапатока
Ja imam podno grejanje , ova je treca zima, zavisi od više faktora kotao na čvsto goriva drvu uglavnom, imam i radijatore u podno puštam oko 37 stepeni imam poseban termostatski regulator sa posebnom pumpom. Kad pustim na ispod 35 C jako sporo se pod zagrejava , imam košuljicu od 6-7cm, ispod 8cm trvdog stiropora, pločice iznad košuljice. U kući je skoro konstantna temperatura između 21,5-23

Znam to, nego me ovako zanima, da vidim kako je kod drugih, tj kakva su iskustva. Znam da zavisi i od izolacije i od podesene temperature, kvaliteta peleta, od kotla itd.
Ja kotao samo vidim kad ga čistim i sipam pelet.

Držimo na 24 stepeni do ponoći,od ponoći do 6 ujutru je na 20 stepeni ujutru u 5 temperatura u kući bude oko 21 stepen.Nemamo fiksno vreme kad nismo kod kuće pa ne mogu da se igram sa uklopnim vremenima.

Izolovana kuća i tavan,alu stolarija,termo glave.

Potrošnja u skladu sa 24 stepena

:D

Al svakako od ove sezone pelet ide u istoriju.Cena ajde bila je lov u mutnom,ali kvalitet je postao očajan više me mrzi da obilazim i eksperimentišem ko ima kvalitetan jer niko nije konstantan što se tiče kvaliteta.

Tako da prelazimo na toplotnu pumpu, stigla dozvola za bunar podnet zahtev za nov el priključak pa da vidimo i tu matematiku.Do sad za projekat dato 600€,priključak za struju 105.000 din.

Ja imam kotao na agropelet i on stvarno svasta guta, ali i agropelet poskupeo. Nisi razmisljao o toplotnoj pumpi vazduh voda? Komsija ima sa bunarima i koliko se secam taj covek sto mu je radio je rekao da stavi dva odvodna bunara. On ima fan coil radijatore, super stvari, leti hladi, zimi greje. Sto se tice racuna, ok je, ali kada mu da gasa po grejanju ode racun gore, mada tako je kod svakog energenta.

Ja sam zato išao na zaseban priključak za struju,da bude odvojena celina jer je na postojećem priključku i radionica pa da ne razmišljam dal će da ode u crvenu zonu, a za bunar uz projekat može da se dobije priključak pa da vidimo koliko se isplati.

Imam dosta svoje šume,ali sa drvima sam raskrstio pre 8 godina,ovako odeš i ne razmišljaš sve na dugme :D

Otac mi ima Bosch-ov kotao za pelet (dvokomorni) i Feroli-jev gorionik. U kući imamo daljinski bežični upravljački deo. Tamo je naštelovano da od 6h ujutru do 22h temp bude na 23 C, a od 22h do 6h ujutru bude 19 C. I ovo dobro funkcioniše. Međutim interesuje me da li postoji mogućnost štelovanaja da on se upali gorionikako temp u kotlu spadne ispod neke temp, a na onom daljinskom davaču još nije spala temp. Ako mogu samo da pojasnim: Ako je temp na ovom bežičnom davaču 23,2C gorionik prestaje da radi, a kada spadne na 22,5C on se pali. E sad to je mala razlika, ali dugo traje to spadanje temp i onda je temp u kotlu na nekih 30 C i posle dugo radi da bi došao do nekih 60-65 C. Dakle može li se naštelovati da ako dodje temp vode u kotlu na npr 45 C da se gorionik pokrene iako je temp na davaču malo iznad 22,5 C?

Mislim da ne moze. Ja imam isti takav programski daljinski upravljac, samo mi je kotao na struju. Isto tako dosta padne temp vode, samo sto kod mene malo brze nabije temperaturu, zato sto vodu grejem na 40 stepeni.

Послато са SM-A025G помоћу Тапатока

Otac mi ima Bosch-ov kotao za pelet (dvokomorni) i Feroli-jev gorionik. U kući imamo daljinski bežični upravljački deo. Tamo je naštelovano da od 6h ujutru do 22h temp bude na 23 C, a od 22h do 6h ujutru bude 19 C. I ovo dobro funkcioniše. Međutim interesuje me da li postoji mogućnost štelovanaja da on se upali gorionikako temp u kotlu spadne ispod neke temp, a na onom daljinskom davaču još nije spala temp. Ako mogu samo da pojasnim: Ako je temp na ovom bežičnom davaču 23,2C gorionik prestaje da radi, a kada spadne na 22,5C on se pali. E sad to je mala razlika, ali dugo traje to spadanje temp i onda je temp u kotlu na nekih 30 C i posle dugo radi da bi došao do nekih 60-65 C. Dakle može li se naštelovati da ako dodje temp vode u kotlu na npr 45 C da se gorionik pokrene iako je temp na davaču malo iznad 22,5 C?
Za to je jedino rešenje akumulator.

Da li imaš modulaciju na kotlu?
Ovo što ti hoćeš se može uraditi sa hidrauličnom skretnicom.Znači radi se o kotlu i hidrauličnoj skretnici gde je uvek neka zadata temperatura a kada je potrebno da se pusti grejanje za neki krug grejanja onda startuje pumpa za taj krug grejanja.Obično se onda radi pumpa za svaku etažu grejanja i svaka dobija komandu od nekog termostata gde je svaki termostat nezavisan i vezan je za svoj krug grejanja.
5e7f8673a38ad100836c74a170b37e66.jpg

1e68af6d4cc2b6d19a6cb79f04e2dea8.jpg

Poslednja izmena:
Emigrant ja nemam ovaj sistem što si ovde naveo. Ne znam da li sam napisao da je kod mene zatvoreni sistem (prizemna kuća). Ne znam zašto ovo ne bi moglo da se odradi jer je sve elektronika u pitanju. Dakle programsi bi to moglo da se definiše. Kao što sam uspeo da rešim problem oko toga da mi ne ostaje ne sagoreli pelet u posudi u koju dolazi iz puža. Dešavalo se da mi se posuda napuni i da krene proces sagorevanja, ali obzirom da nije postignuta zadata temp u prostoriji (na daljinskom davaču), a temp u kotlu je došla do 72 C termostat (koji je postavljen na izlaznoj cevi iz kotla) tada odreaguje i isključi sistem. Onda kada je trebalo ponovo da startuje sistem naspe pelet u posudu ali ga ima previše i neće da se izvrši paljenje grejača. To je urađeno tako da je u samom programu zadato da iako je došlo do ove temp na senzoru na cevi sistem ipak odradi do kraja i završi sa izduvavanjem tako da posuda ostane prazna. Sada više nemam zezanje oko toga da moram stalno, kada se ovo desi, gasim kotao i čistim ga. zato i pitam ovde da li isto moglo u samom softveru da se ovo definiše da ipak sistem odreaguje i upali se kad temp vode u kotlu dodje do temp 35-40 C iako je temp u prostoriji ok. Hvala svima na savetu i preporuci.

Pitam te ima li tvoj gorionik modulaciju?To ti je mogućnost da gorionik radi sa različitom snagom odnosno po potrebi.U svakom slučaju moraš proveriti parametre u podešavanjima.

Možda tvoj programator podržava "ili" funkciju (temperatura u sobi ili temperatura vode u kotlu), a možda ne. Najbolje bi za to bilo kontaktirati proizvođača programatora. Nisam elektroničar, ali vjerojatno bi se dalo složiti, jednostavno onako po starinski, prek običnog releja koji bi dobivao napon za uključenje releja od oba mjerača temperature.
Dok ne riješiš problem na željeni način, privremeno ti možda pomogne da noćnu temperaturu digneš sa 19°C na 20°C pa vidiš na koliko onda padne temperatura vode u kotlu.

Emigrant stvarno ne znam da li gorionik ima modulaciju.
Iwanho a ova promena u temp u kotlu se dešava u toku dana tako da nema uticaj taj promene noćne temp.
U svakom slučaju ću pričati sa svojim serviserom pred kraj sezone. Imam još nekih drugih stvari da odradim tako da će to biti taman sve da završimo.

@MIRBAN,
previdio sam da se to događa i danju, ali u slučaju da programator ne podržava dodatno uključivanje kada padne temperatura u kotlu, jednostavan princip rada kao upravljanjem relejem opet rješava problem. Meni najobičniji cijevni termostat uključuje pumpu centralnog, dakle može i kotao. U današnje vrijeme vjerojatno postoje i drukčiji sklopovi koji se mogu koristiti da odrade isti posao kao relej (s bilo koje strane da dobije impuls, uključi kotao). Možda bi bilo dobro servisera kontaktirati već sada, ali u svakom slučaju nije loše niti pri kraju sezone.

Jos jedan termostat na kotao koji ce paliti kad temp padne ispod 45*C. Njegove kontakte vezes paralelno sa kontaktima sobnog termostata. I onda se kotao pali kad temperatura padne ispod 45*C ILI temperatura prostorije ispod 21*C. Mozda dodati vremenski relej da izbegnes da npr termostat kotla upali, radi dok ne postigne temperaturu, i cim postigne odmah se ugasi, jer sobni jos nije ukljucio. U stvari sad razmisljam ovo moze da predstavlja veci problem, ako krene da se greje pre pada temperature sobe sobni nece ukljucivati uopste.
Mozda bolje resenje ici na kontrolu prema spoljnoj temperaturi - nadje se temperatura vode koja je potrebna da se odrzava konstantna unutrasnja temp pri nekoj odredjenoj spoljnoj temp, i podesiti kotao da radi non stop manjom snagom, da konstantno isporucuje zeljenu temp vode. Tu dolazi i onaj deo prema spoljnoj temp jer ako je pri spoljnoj npr +5C dovoljno 40*C vode, pri -15 bice potrebno npr 55 *C vode

Nazad
Vrh