Centralno i etazno grejanje.

Kako sam ja kontao ekspanziona posuda ide za zatvoreni sistem da održava konstantan pritisak na različitim temparaturama vode, na otvoreni sistem posuda nebi trebala da ima efekta ili ja ne znam tačno kako radi otvoreni sistem?
Inače ja imam zatvoreni sistem na 1,2 pritisak i to radi dosta dobro.
Dok sam ložio bale iimao sam velike oscilacije temparature i stalno mi se pojavljivao vazduh u sistemu pa sam nedeljno luftirao a sad sa gorionikom na šapuriku temparatura vode mi je konstantno 52 stepena i nisam još nijednom luftirao sem prvo puštanje u rad.

Kod otvorenog sistema netreba ekspanziona posuda. Sam naziv kaže 'otvoreni sistem', ima negde odušak kroz koji tera višak vode napolje kada se pretera sa loženjem.
Mada kod drugara kotao ipak explodirao i pored otvorenog sistema....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Kod otvorenog sistema je to više rezervoar. Pošto se voda (kao i sve drugo) grejanjem širi, dobija veću zapreminu, bez tog rezervoara bi odmah krenula da izlazi iz sistema (ako je napunjen do vrha). Onda bi hlađenjem došlo do nedostatka vode. Ovako, taj rezervoar (kod mene je to kazan od bojlera) se pri punjenju sistema napuni. Prvim zagrevanjem on izbaci određenu zapreminu vode i to je to. Prazan prostor posle toga koristi tom šetanju zapremine.

I u otvorenom sistemu kada dođe do ključanja voda jednostavno izlazi iz te posude na vrhu(obično se ostavi crevo koje ide u krov i preko crepa voda ide u oluk) a u zatvorenom sistemu kada dođe do ključanja mora da odreaguje sigurnosni ventil.Gadno je ako je sigurnosni ventil neispravan ili zataji,onda bude belaja.

Caco, prouči malo otvorene i zatvorene sisteme pa onda komentariši. Nemoj zabunjivati ljude.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Imam ja jedno pitanje, posto se planira prosirenje instalacije grejanja nisam siguran da li mi je potrebna jos jedna pumpa?

Kotlarnica je izmedju 2 kuce, obe su prizemne. Kotlanrnica je u istom nivou sa jednom kucom, druga kuca je na oko 1m veca visina odnosno pod je visi od kotlarnice.

Da li to moze sve da gura jedna wilo pumpa.Pumpa mi je uvek na prvoj brzini.Dodaje se 50 kvadrata povrsine za grejanje. 3 velika radijatora, jedan mali za u predsoblje od 40-60cm i susac u kupatilo.

Sistem je otvoren.Pritisak nisam siguran koji je pokvario se manometar, bio je nizak zbog otvorenog sistema ali nikada nikakav problem sa grejanjem nisam imao.

Šta će ti toliko veliki pritisak? Samo bespotrebno naprežeš sistem. Na koju visinu dižeš toplu vodu, tj koliko ti je najvišlji radijator viši od kotla? Po mom mišljenju nema potrebe za toliko velikim pritiskom, sasvim je dovoljno da sistem držiš na 1,0 bara. Kod nekih kotlova se čak navodi da je 2,5 bara max pritisak. I još nešto, toliko kolebanje pritiska je moguće ako nije dobro dimenzionisana ekspanziona posuda, ili ako je ona neispravna (probušena membrana). Ako ti sa 1,8 ode na 2,6 bara na 65 stepeni, koliko bi ti pritisak bio da ugreješ vodu na 80-90 stepeni?
Па тако су ми рекли... Знам ја све то, несусрећем се први пут са централним грејањем, него реко ајд да питам...

Значи да мало попустим притисак па да видим шта ће се дешавати?

Imam ja jedno pitanje, posto se planira prosirenje instalacije grejanja nisam siguran da li mi je potrebna jos jedna pumpa?
Sistem je otvoren.Pritisak nisam siguran koji je pokvario se manometar, bio je nizak zbog otvorenog sistema ali nikada nikakav problem sa grejanjem nisam imao.
Kolike je snage postojeća pumpa?
Kod otvorenih sistema pritisak zavisi isključivo od visine vodenog stuba - znači 10 metara je približno 1 bar.
Opet nam, izgleda, nedostaje malo osnova fizike iz osnovne škole ...

Poslednja izmena:
Kolike je snage postojeća pumpa?
Kod otvorenih sistema pritisak zavisi isključivo od visine vodenog stuba - znači 10 metara je približno 1 bar.
Opet nam, izgleda, nedostaje malo osnova fizike iz osnovne škole ...
120w, neki me ubedjuju da se mora dodati jos jedna pumpa pa zato pitam.

Ne bi za svaki objekt stavio svoj izlaz tople vodei pumpu?
Ja imam osećaj, da bude veći problem što će druga kuća u liniji imat osetno 'kašnjenje' dok dobi toplu vodu, jer će voda sigurno imat gubitke u prolazu kroz prvi objekt.

Racva ce biti posle pumpe i gurace obe kuce istovremeno.Kao sto je i sada samo cu dodati mesani ventil pre pumpe.

Ја имам отворени систем и грејем две куће, пећ ми је у шупи и имам магистралу од неких 30м све то ради на једну пумпу 8. Имам три брзине на пумпи, тренутно је у 2 брзини али ради и у 1 брзини без проблема.

Pa svakako za podno grejanje nema potrebe da bude veca temperatura 35C.
Kad je dobra izolacija ispod cevi onda je dovoljno 30C

Nazad
Vrh