Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ako misliš na peći na gas,tu si u pravu ali centralno je druga priča.Može da ugreje.A i mnogo ti zavisi-koji stručnjak ti radi grejanje,Džabe tebi što imaš gas kada je lošeg kvaliteta. Sat vrti ko blesav, a ne može da ugreje.
Sta radi sa tom strujom. Jel mu tolika potrosnja ili je skladisti u akumulatore. I ako znas kolika je investicija.Zbog takvog razmišljanja sam se i odlučio za toplotnu pumpu.Čim bude prilika montiraće se fotonaponski paneli i još više smanjiti račune za struju a u isto vreme i omogućiti da se bude što manje zavistan od ED.Jedan poznanik je skoro kupio 12kw polovnih fotonaponskih panela,montirao je polovinu pre desetak dana i već prvi dan je imao 36kw u toku dana od sunca.
Da li se plaća nešto državi u ovom trenutku? Bilo je na TV-u da će se plaćati nešto u vezi panela i proizvodnje struje? (koliko sam razumeo)Zbog takvog razmišljanja sam se i odlučio za toplotnu pumpu.Čim bude prilika montiraće se fotonaponski paneli i još više smanjiti račune za struju a u isto vreme i omogućiti da se bude što manje zavistan od ED.Jedan poznanik je skoro kupio 12kw polovnih fotonaponskih panela,montirao je polovinu pre desetak dana i već prvi dan je imao 36kw u toku dana od sunca.
A ne znam šta da ti kažem. Mislim na Centralna grejanja, pećke su odavno prevaziđene..... Kuće izolovane stolarija vrhunska. Peć za gas plaćena 2500e i nije drug zadovoljan. Kupio peć na Pelet i tako već par sezona se greje. Ima X slučaja što su napustili gas i Prešli na Pelet ili toplotne pumpe, ko je imao lovu da odvoji za to.Ako misliš na peći na gas,tu si u pravu ali centralno je druga priča.Može da ugreje.A i mnogo ti zavisi-koji stručnjak ti radi grejanje,
Koliko sam ja pročitao ne plaća se ništa državi ali mislim i da ne nadoknađuju ako imaš višak.Mora se napraviti neki ugovor sa ED ali mislim da je Mihajlovićka rekla da će to sve početi od jula.I sada ko ima solarne panele i mehaničko brojilo ono ide u nazad ako se struja od panela vraća u mrežu.Bitno je da imaš bar neku malu potrošnju iz ED na kraju meseca.Da li se plaća nešto državi u ovom trenutku? Bilo je na TV-u da će se plaćati nešto u vezi panela i proizvodnje struje? (koliko sam razumeo)
Samo da razgraničimo jednu stvar.Tehnika napreduje.Da li se plaća nešto državi u ovom trenutku? Bilo je na TV-u da će se plaćati nešto u vezi panela i proizvodnje struje? (koliko sam razumeo)
A ne znam šta da ti kažem. Mislim na Centralna grejanja, pećke su odavno prevaziđene..... Kuće izolovane stolarija vrhunska. Peć za gas plaćena 2500e i nije drug zadovoljan. Kupio peć na Pelet i tako već par sezona se greje. Ima X slučaja što su napustili gas i Prešli na Pelet ili toplotne pumpe, ko je imao lovu da odvoji za to.
У Немачкој се плаћа порез на ту струју коју вратиш у систем.Један пријатељ ради постављање панела и осталог у Немачкој,тако да има рачуна ако је сунчано,а тамо где је лошије време и облачније не исплати се,плаћаш сваки мјесец а немаш струју да вратиш у систем.Takođe ima toplotnu pumpu i greje nekih 400 m2,ne skladišti je,troši je za sada,uskoro ide dozvola da će moći da je vraća u mrežu i da uzima iz mreže po potrebi.Po njegovoj priči,polovni kolektori 12 kw stari 2g. sa inverterom u Nemačkoj plaćeni 4,500 evra.Skinuti sa neke solarne farme.
Hahaha, ti su mi najjači. Dok su ložili drva bilo im je malo 27° u kući a sada kad kupuju pelet ili plaćaju gas dosta im je i 21°. Ja dok sam bio na drvima imao sam u kuci od 20-25°, sada sa peletom sam konstantno na 23° i cele zime svi u kratkim rukavima a nocu se pokrivamo samo ćebetom.Tu si apsolutno u pravu.Ako misliš da se ogreješ moraš da potrošiš hteo ne hteo.Druga stvar je što većina ide na komfornije varijante tipa pelet, gas i sl.zbog smanjenja rada i robovanja u vidu ćišćenja pepela, dovlačenja ogreva, cepanje i sečenje drva...
Kod nekih odeš tokom zime a u sobi kao da sediš u frižideru uz obaveznu izjavu mi ne volimo kad je jako toplo.
Samo treba neko da ti dobro isprojektuje to grejanje na gas. Ako ti stavi gasni kotao u kotlarnicu gde ti je i kotao na čvrsto gorivo koja je jos udaljena od kuce 10-15m,stare metalne cevi do radijatora koje polaze od kotla sa 2", i ostanu ti stari liveni ili aluminijumski radijatori u koje staje ogromna kolicina vode onda tu nema svrhe, sreće ni racionalnosti u grejanju na gas.Ja sam se grejao 7 godina na drva i bas sam se grejao i nije mi bilo zao da potrosim..ove godine mi se smucilo.sve manje kvalitetnog drveta,obaveza oko lozenja a sad vise nismo ni svi kuci preko dana pa dok uvece nalozim pa dok se ugreje...drugi problem je prelazak na vrsidbu u zrnu i nedostatak sapurika a one mi mnogo ustede i olaksaju lozenje.
U postupku sam prikljucenja na gasnu mrezu i investiracu u kondenzacioni kotao.koliko cujem od ljudi koji su skoro presli na gas za kucu oko 80 do 100 m2 za sezonu trose koliko i ja kad kupim drva.
Zorane, jeste li kupili isti? Ako jeste, pretpostavljam da ste zadovoljni prvim, radi lepo, kod vas se u praksi dobro pokazao.Kupili smo još jedan i platili smo 108 hiljada.Treba nam za sprat.Možeš kupiti i konvencionalni.U startu ti je jeftiniji ali kondezacioni manje troši i za kratko vreme će ti se isplatiti.
Meni je rečeno da turski ne uzimam ali eto kolega grunt je zadovoljan.Na tebi je da odlučiš.