Centralno i etazno grejanje.

Zbog takvog razmišljanja sam se i odlučio za toplotnu pumpu.Čim bude prilika montiraće se fotonaponski paneli i još više smanjiti račune za struju a u isto vreme i omogućiti da se bude što manje zavistan od ED.Jedan poznanik je skoro kupio 12kw polovnih fotonaponskih panela,montirao je polovinu pre desetak dana i već prvi dan je imao 36kw u toku dana od sunca.

Zbog takvog razmišljanja sam se i odlučio za toplotnu pumpu.Čim bude prilika montiraće se fotonaponski paneli i još više smanjiti račune za struju a u isto vreme i omogućiti da se bude što manje zavistan od ED.Jedan poznanik je skoro kupio 12kw polovnih fotonaponskih panela,montirao je polovinu pre desetak dana i već prvi dan je imao 36kw u toku dana od sunca.
Sta radi sa tom strujom. Jel mu tolika potrosnja ili je skladisti u akumulatore. I ako znas kolika je investicija.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Da li se plaća nešto državi u ovom trenutku? Bilo je na TV-u da će se plaćati nešto u vezi panela i proizvodnje struje? (koliko sam razumeo)
Ako misliš na peći na gas,tu si u pravu ali centralno je druga priča.Može da ugreje.A i mnogo ti zavisi-koji stručnjak ti radi grejanje,
A ne znam šta da ti kažem. Mislim na Centralna grejanja, pećke su odavno prevaziđene..... Kuće izolovane stolarija vrhunska. Peć za gas plaćena 2500e i nije drug zadovoljan. Kupio peć na Pelet i tako već par sezona se greje. Ima X slučaja što su napustili gas i Prešli na Pelet ili toplotne pumpe, ko je imao lovu da odvoji za to.

Takođe ima toplotnu pumpu i greje nekih 400 m2,ne skladišti je,troši je za sada,uskoro ide dozvola da će moći da je vraća u mrežu i da uzima iz mreže po potrebi.Po njegovoj priči,polovni kolektori 12 kw stari 2g. sa inverterom u Nemačkoj plaćeni 4,500 evra.Skinuti sa neke solarne farme.

Da li se plaća nešto državi u ovom trenutku? Bilo je na TV-u da će se plaćati nešto u vezi panela i proizvodnje struje? (koliko sam razumeo)
Koliko sam ja pročitao ne plaća se ništa državi ali mislim i da ne nadoknađuju ako imaš višak.Mora se napraviti neki ugovor sa ED ali mislim da je Mihajlovićka rekla da će to sve početi od jula.I sada ko ima solarne panele i mehaničko brojilo ono ide u nazad ako se struja od panela vraća u mrežu.Bitno je da imaš bar neku malu potrošnju iz ED na kraju meseca.

A ne znam šta da ti kažem. Mislim na Centralna grejanja, pećke su odavno prevaziđene..... Kuće izolovane stolarija vrhunska. Peć za gas plaćena 2500e i nije drug zadovoljan. Kupio peć na Pelet i tako već par sezona se greje. Ima X slučaja što su napustili gas i Prešli na Pelet ili toplotne pumpe, ko je imao lovu da odvoji za to.
Samo da razgraničimo jednu stvar.Tehnika napreduje.
Ako ima konvencionalni kotao onda je to ta priča.Ako ima kondezacioni kotao manja je potrošnja za oko 30%.
Toplotne pumpe su jedan od povoljnijih vidova ali je startu skupa.Ko može da priušti...
Mislim da pelet nije ni bolji ni jeftiniji od gasa ali ne znači da nije dobra varijanta ako sam proizvodiš pelet.
Neka bude kako kolega reče ali popričaj malo sa ljudima koji su iz te branše pa će slika biti jasnija.
Prilikom ugradnje centralnog grejanja po grejnom telu se cene kreću od 25-40E.Najviše treba povesti računa o majstorima.Kojim cevima ide razvod je jedna od najbitnijih stvari.

Takođe ima toplotnu pumpu i greje nekih 400 m2,ne skladišti je,troši je za sada,uskoro ide dozvola da će moći da je vraća u mrežu i da uzima iz mreže po potrebi.Po njegovoj priči,polovni kolektori 12 kw stari 2g. sa inverterom u Nemačkoj plaćeni 4,500 evra.Skinuti sa neke solarne farme.
У Немачкој се плаћа порез на ту струју коју вратиш у систем.Један пријатељ ради постављање панела и осталог у Немачкој,тако да има рачуна ако је сунчано,а тамо где је лошије време и облачније не исплати се,плаћаш сваки мјесец а немаш струју да вратиш у систем.

Kod nas je neka računica da će se u toku dana imati prosečno 5-5,5h iskorištenja kapaciteta instaliranih panela.Ako bi imali 5-6 kw panela to bi na mesečmom nivou moglo biti negde oko 750-1000kw električne energije.Po tome bi svako mogao da zna kolika mu je trenutna potrošnja i na osnovu toga da se odluči kolike su mu potrebe.

Grejanje za dž ne postoji. Jedna energija može da se dobije samo konverzijom druge energije a u ovom slučaju je to šušteća energija ili ti novac. Znam da će me sada mnogi osuditi i reći da nisam u pravu ali razmislite:gasni kotao kao i svaki drugi kotao(čvrsto gorivo, bale, pelet, struja) košta kao i projekat i sam energent koji se kasnije troši. Znači da bi se ugrejao moraš da platiš-prosto kao pasulj.

Tu si apsolutno u pravu.Ako misliš da se ogreješ moraš da potrošiš hteo ne hteo.Druga stvar je što većina ide na komfornije varijante tipa pelet, gas i sl.zbog smanjenja rada i robovanja u vidu ćišćenja pepela, dovlačenja ogreva, cepanje i sečenje drva...
Kod nekih odeš tokom zime a u sobi kao da sediš u frižideru uz obaveznu izjavu mi ne volimo kad je jako toplo.

Ja sam se grejao 7 godina na drva i bas sam se grejao i nije mi bilo zao da potrosim..ove godine mi se smucilo.sve manje kvalitetnog drveta,obaveza oko lozenja a sad vise nismo ni svi kuci preko dana pa dok uvece nalozim pa dok se ugreje...drugi problem je prelazak na vrsidbu u zrnu i nedostatak sapurika a one mi mnogo ustede i olaksaju lozenje.
U postupku sam prikljucenja na gasnu mrezu i investiracu u kondenzacioni kotao.koliko cujem od ljudi koji su skoro presli na gas za kucu oko 80 do 100 m2 za sezonu trose koliko i ja kad kupim drva.

Tu si apsolutno u pravu.Ako misliš da se ogreješ moraš da potrošiš hteo ne hteo.Druga stvar je što većina ide na komfornije varijante tipa pelet, gas i sl.zbog smanjenja rada i robovanja u vidu ćišćenja pepela, dovlačenja ogreva, cepanje i sečenje drva...
Kod nekih odeš tokom zime a u sobi kao da sediš u frižideru uz obaveznu izjavu mi ne volimo kad je jako toplo.
Hahaha, ti su mi najjači. Dok su ložili drva bilo im je malo 27° u kući a sada kad kupuju pelet ili plaćaju gas dosta im je i 21°. Ja dok sam bio na drvima imao sam u kuci od 20-25°, sada sa peletom sam konstantno na 23° i cele zime svi u kratkim rukavima a nocu se pokrivamo samo ćebetom.

Ja sam se grejao 7 godina na drva i bas sam se grejao i nije mi bilo zao da potrosim..ove godine mi se smucilo.sve manje kvalitetnog drveta,obaveza oko lozenja a sad vise nismo ni svi kuci preko dana pa dok uvece nalozim pa dok se ugreje...drugi problem je prelazak na vrsidbu u zrnu i nedostatak sapurika a one mi mnogo ustede i olaksaju lozenje.
U postupku sam prikljucenja na gasnu mrezu i investiracu u kondenzacioni kotao.koliko cujem od ljudi koji su skoro presli na gas za kucu oko 80 do 100 m2 za sezonu trose koliko i ja kad kupim drva.
Samo treba neko da ti dobro isprojektuje to grejanje na gas. Ako ti stavi gasni kotao u kotlarnicu gde ti je i kotao na čvrsto gorivo koja je jos udaljena od kuce 10-15m,stare metalne cevi do radijatora koje polaze od kotla sa 2", i ostanu ti stari liveni ili aluminijumski radijatori u koje staje ogromna kolicina vode onda tu nema svrhe, sreće ni racionalnosti u grejanju na gas.

Zašto smatraš da ima veze koja količina vode staje u radijatore ? To nema nikakvog uticaja na gubitke, samo na tromost sistema koja je potpuno nebitna jer svakako odrzavamo konstantnu temperaturu.
Za ono ako je kotlarnica daleko od kuce se slazem ako su cevi lose izolovane tu mogu da se jave ogromni gubici.
Takodje treba obratiti pažnju na velicinu radijatora. Ako nisu dovoljno veliki da zagreju kucu sa niskom polaznom temperaturom (40-50*C) onda efekat kondenzacije u kotlu ne postoji, pa je efikasnost dosta losija

Kotao ide u spajz koji je u kuci,bakrom nekih 10ak merara do razdelne kutije i onda alpexom do aluminijumskih radijatora.
Svakako ce za rezervu ostati i ovaj kotao na cvrsto.
Sto neki kazu nisi Srbin ako nemas bar 2 vrste grejanja...

Održavaš konstantnu temperaturu vazduha u prostoriji ili temperaturu vode u sistemu? Ako odrzavas kons. temp. vazduha (termostat u sobi koji ukljucuje i iskljucuje grejanje) gasni kotao radi dugo dok se sistem ne zagreje pa prenese tu temperaturu na vazduh do željene temperature i tada termostat iskljuci kotao.Sistem je velik (u slucaju debelih cevi i radijatora velike zapremine) i temperatura u prostoriji i dalje raste. Zbog dobre izolovanosti i dobre stolarije treba da prodje puno vremena dok se termostat ponovo ukljuci (kod mene je to više od dva sata) i pokrene grejanje koje opet treba dugo da radi da dogreje veliku kolicinu vode i tako u krug. Ako podesiš grejanje da konstantno drži 45-50°u sistemu i da se ne iskljucuje na sobni termostat počeće da ti bude pretoplo u kući jer se vazduh suviše zagreva i ta toplota nema gde da ode. Meni je gasni kotao u radionici gde mi je i kotao na pelet(najjednostavnija izvedba je to bila) i imam sistem kakav sam opisao i ne grejem se na gas. Za racionalno grejanje bi trebalo da razdvojim ta dva sistema, gasni kotao prebacim negde u kuću, odvojim grejanje kuce od grejanja neizolovane radionice sa tučanim radijatorima, izbacim alu radijatore i debele metalne cevi, ubacim bakarne cevi i panelne radijatore da bi gas što kraće radio za zagrevanje sistema. Uf baš sam se raspisao.

Petre, kako to mislis "obratiti paznju na velicinu radijatora" . Valjda se zna koliko ide u koju prostoriju. Standardno misljenje je 1 rebro na m2, i to dosta majstora praktikuje. Medjutim svako rebro, tj. clanak nije isto u snazi! Neka su npr 160w,druga 180w i sl. dr. Tako da npr. ako ide u spavacu sobu 10 od 160w, u dnevni boravak ce sigurno vise rebara od 160 jer dnevna potrebuje vecu temperaturu. Da li je neko od vas sam pravio proracun za vasu kucu koliko rebara radijatora u koju prostoriju? Ja jesam. U eri interneta svasta se moze saznati. Ne radi se o tome da se ja pravim pametan, nego sto mnogi majstori rade ofrlje, po nekom difoltu i kome vise verovati. Dobijem 3,4 ponude i svi razlicito racunaju pa budi pametan ko je u pravu.. I stavka "ruke" je najmanja u svemu ovome, jer znamo po grejnom telu je 30,40 eura.. Kad vec dajem 2000 eura za grejanje hteo bih i da kvalitetno urade. Ako se razumemo.

Kupili smo još jedan i platili smo 108 hiljada.Treba nam za sprat.Možeš kupiti i konvencionalni.U startu ti je jeftiniji ali kondezacioni manje troši i za kratko vreme će ti se isplatiti.
Meni je rečeno da turski ne uzimam ali eto kolega grunt je zadovoljan.Na tebi je da odlučiš.
Zorane, jeste li kupili isti? Ako jeste, pretpostavljam da ste zadovoljni prvim, radi lepo, kod vas se u praksi dobro pokazao.

Nazad
Vrh