Centralno i etazno grejanje.

Luka grejao sam se na bale i sad na mlevenu šapuriku, odmorio se. E da i neko je spomenuo pepeo, kad sam se grejao na bale svako jutro jedna do dvoje gradjevinskih kolica pepela sam izvozio a sad sav pepeo od početka grejne sezone stao u 4 džaka od djubriva. Senjak za skladištenje bala 18x4.2 a sad šupa za šapuriku 4,5x3m. Ne kažem da je grejanje na bale loše jer sam se grejao 10 godina za cenu baliranja ali mnogo posla bilo, sad mi je ogrev džabe i posla mnogo manje.

Kolega John pridruzujem se Spajkiju u molbi da nam prezentujes tu mehanizaciju za sakupljanje, mlevenja i gorionik na sepurike.

Mene zanima kako je sa susenjem sapurika, sta ako pokisnu, mogu li se mljeti ili samo suve dolaze u obzir?

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

[/QUOTE[/QUOTE]
Ovo uopšte nije tačno za šapurike, kakva robija, tri dana posla i grejem se celu sezonu
Мени су оне преселе још ко малом кад сам их уносио у кућу где се ложило,ту је само стрв ма све се засере и усере од њих

Danas je 40 dan od kako kotao nisam gasio,24 sata radi,svaki 4 dana izbacim onu tepsiju ispod pepela,kotao centrometal.Prva godina kao grejemo obe kuće redovno do sad smo samo veliku ali sad su tu i tast i tašta pa grejemo i veliku i malu i letnju kuhinju.Ja nabacam uveče oko 11-12 ,tast kad ide na pišanje oko5-6 i preko dana ko stigne.Nigde se ne smanjuje i ne isključuje ,Kuća je tako zagrejana da spavaću ni ne palimo(volimo malo hladnije za spavanje.U kući prijatnih 22-23.
Napisao sam ovo da bi neko pojasnio zašto npr kažete ložim do 8 do 22 u čemu je fora?Kod nas uvek ima žara i T je visoko na 45-50 i posle 6-7 sati ne loženja.Smatram da je mnogo veža potrošnja kada se ohladi skroz i kuža i sistem pa naložiš.Kada ide gas greje 24 sata tako da pokušavam kad ložim sa čvrstim napraviti isti sistem.Koliko sam do sad preračunao oko 1,15 e po kvadratu mesečno.Tačan račun na kraju sezone.

Kolega John pridruzujem se Spajkiju u molbi da nam prezentujes tu mehanizaciju za sakupljanje, mlevenja i gorionik na sepurike.
Nije nikakva komplikovana mehanizacija obična korpa zakačena za kombajn ispod slamotresa i u nju se skuplja šapurika, nemam slika nažalost kako to izgleda. Ove godine mi je to radio prijatelj jer on ima ugradjeno na svoj kombajn već nekoliko godina a ja sam već počeo da prikupljam delove da namestim na moj sličan sistem kao njegov. Doveze se kući i samelje sa mlinom čekićarom koji je namenski prepravljen za šapuriku. Sito je 16mm na njemu. A peć i gorionik sam kupio u firmi Sigma iz Temerina. Prost sistem ništa previše komplikovano.

Pre neki dan sam bio kod coveka u kuci. Ima podno grejanje i pec na pelet. Greje 130m2 i kaze da ga grejanje izađe otprilike 450-500 evra godisnje.Izolacija mu je 8cm stiropor na zidovima.Temperatura vode 40 c u kotlu. U kuci plocice tople, banja.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Mene zanima kako je sa susenjem sapurika, sta ako pokisnu, mogu li se mljeti ili samo suve dolaze u obzir?

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
Meni se nije dešavalo da pokisnu tako da meljem samo suve a mislim da i ako samelješ vlažnu nebi gorelo ili bi davalo slabu temparaturu. Ja ono što danas pokosim kukuruza odmah se i natovari i doveze kući tako da ne pokisne.

Vidiš, ja lično nikad nisam bio zadovoljan čokanjima... Da bili su jeftini jel smo ih imali i više od potrebnog, da nabiju temperaturu sam tako, al su jako prljali peć i odžak.. Već 11 godina ili 12 godina se grejem isključivo na žitnu slamu i još nisam čisto ni peć ni odžak... Tati sam ostavljao čokanje i sojinu slamu, jer je njemu problem manipulacija sa pepelom, nema gde sa njim, peć je već progorela pre tri godine, i bar dva puta u sezoni mora dobro da je zagreje i guli smolu u peći, i da riba odžak..

Dosta se piše o grejanju na šapurike, pa da prokomentrišem.
Šapurika je dobar energent, ima mnogo energije u njoj, ali mora sagorevanje u kotlu da bude efikasno.
Ako ne sagoreva kako treba, onda se dešava da smoliše ložište i dimnjak.
Inače može da se postigne dobro iskorišćenje i da ne smoliše.
Sistem mora da bude dobro konfigurisan sa mešaonim ventilom, najbolje elektronski upravljanim.
Pričam iz ličnog iskustva.

Nije nikakva komplikovana mehanizacija obična korpa zakačena za kombajn ispod slamotresa i u nju se skuplja šapurika, nemam slika nažalost kako to izgleda. Ove godine mi je to radio prijatelj jer on ima ugradjeno na svoj kombajn već nekoliko godina a ja sam već počeo da prikupljam delove da namestim na moj sličan sistem kao njegov. Doveze se kući i samelje sa mlinom čekićarom koji je namenski prepravljen za šapuriku. Sito je 16mm na njemu. A peć i gorionik sam kupio u firmi Sigma iz Temerina. Prost sistem ništa previše komplikovano.
Jel taj gorionik moze na bilo koju pec na centralno grejanje?

Sent from my motorola one fusion+ using Tapatalk

Montira se na vrata od peći, na točkićima je pa se prilikom čišćenja izvuče i posle opet vrati nazad .

Montira se na vrata od peći, na točkićima je pa se prilikom čišćenja izvuče i posle opet vrati nazad .
Bilo bi lepo kad bi slike okacio,znam kako izgleda bio sam kod coveka u Temerinu i video kako kod njega izgleda i svidelo mi se,a na leto radim komplet grejanje pa me sad sve interesuje.

Sent from my motorola one fusion+ using Tapatalk

Moja sestra ima el podno samo u kuhinji, par kvadrata, cisto da ne stoji na hladnim plocicama. Ostatak kuce radijatori i parket, a ovo je najlakse za to sto ona htela. Ne znam na kojoj voltazi radi.

Nazad
Vrh