Centralno i etazno grejanje.

Mi se grejemo na TP Geotermike, sistem voda-voda, ukupne snage je 3kw i tacno toliko i povuce struje za 1h rada. Nova montazna kuca extra izolovana, temperatura je 24h minimum 24 stepena pa do 25 na svih 160m2 podnog grejanja! (jbg dosli iz NSa, tamo bilo sa otvorenim prozorom 26stepeni) navikli smo na tako toplo. Prethodna sezona je kostala oko 30.000din, a ova ne verujem da ce preci 32. Mi smo za sad zadovoljni. Decembarski racun kada preracunam samo grejanje je 5800din, a novembarski 3500, dok je oktobarski iznosio svega 1550din.

Poslednja izmena:
Znam da u podnom temperatura PODA ne bi smela da prelazi 28 stepeni C,i zato sam pitao kolika mu je temperatura vode u sistemu podnog grejanja.

Ja sam mislio da je taj limit 32 ili 34 stepeni.Samo je moj brat od strica genije pustio bez ikakve regulacije podnog grejanja od ostalih delova kuce gde su radijatori pustio istu temperaturu vode.A gruva koto na 65 stepeni.

Mogu da zamislim kako prasina leti po sobi na toj temperaturi.

Znam da u podnom temperatura PODA ne bi smela da prelazi 28 stepeni C,i zato sam pitao kolika mu je temperatura vode u sistemu podnog grejanja.
Pa o tome je i reč.I u pravu si da je optimalna manja-27 ali kada si u prolazu( holovi hodnici) onda do 30,više nikako.Mada koliko ja znam mnogi se drže ove druge varijante pa i ako se na neki način bave grejanjem.Zašto-ne želim da zalazim u njihovu logiku.

Zavisi i od toga, koliko i kako su položene cevi. Ako štediš na cevima, moraš da puštaš topliju vodu.
Kod loženja 'klasikom' to se regulira mešanjem izlazne i povratne vode.
A ima jak utecaj na efikasnost toplinske pumpe, jer sa svakim stepenom nižom temperaturom ima bolji efekt korištenja.

Koliko se sećam trebalo bi da ide oko 7m cevi po 1m2,pex-al-pex mislim da je fi 16 ili fi 18 mm.Meni je jedan drugar skoro uradio podno u celoj kući i stavio je još gušće cevi,muslim na 5cm jednu od druge.Kaže mi da ide sa jako malom temperaturom vode,oko 25-30 stepeni.I kaže mi da je potrošnja gasa na kondenzacionom kotlu izuzetno mala.Negde oko 2-3000 din mesečno.

Nemamo upojne bunare, vracamo u kanal..... Sa upojnim je zeznuto treba ti 3 minimum na velikom rastojanju jer nece da primaju kako treba. Ovo je druga sezona grejanja. Cevi su na 10cm postavljene i ni ne moze gusce, al-pex su, 18x2. potroseno 1600m, znaci 10m/m2. Temperatura poda zavisi i varira diferencijalno od spoljasnje temperature. Temp. vode u podnom se krece od 25 do 33. Za sada nije prelazila 30, a poda bude 1,5-2 stepena hladnije. Kada bude napolju -20 onda ce ici temperatura vode u cevima i na 32-33 stepena, a preko toga nije zdravo za, noge, vene, plodnost i sve ostalo... Progamirali smo termostat da pali popodne oko 14h i do 16-17h radi, nagura na 25 i preko, taman da nam uvece bude toplo. Rashladi se do 02h ujutro na 23,5-24 stepena kako kad, i onda opet pali nocu, i zagreva po jeftinoj struji opet do 6h ujutro... i ne rashladi se do 14h... uz svakodnevno provetravanje cele kuce, sljuštimo temp. uz promaju na 18stepeni, ali gledamo da to bude kada se vec upalila TP i zagreva ponovo tipa oko 14-15h.... Ceo sistem je trom malo, i treba vremena da se ugreje pod, bar 2h, pun efekat je tek posle 3-5h. Tako da se ne zagreva bas brzo kao kod radijatora. Tu u svakom momentu kada stavis dlan na pod ne osecas da je topao,rekao bi hladan, eventualno mlak, ali pod nogama se oseti fino pogotovo kada odes u spajz i stavis nogu na ladne plocice onda vidis da je ipak toplo.

Velika je kolicina vode preko 2000L po satu.
Sto se tice hladjenja, predvideli smo mesta za klima uredjaje, ali ih nismo instalirali da vidimo kako ce ici preko podnog, posto imamo dodatak, jos jedan izmenjivac toplote, gde bunarska voda kruzi izmenjivacem, a sa druge strane vrti se preko cirkulacione voda iz podnog... i rashladjuje se direktno bez paljenja kompresora u TP, ona radi, ali samo elektorinika da regulise, i nikada ne ide ispod 20 stepeni jer je ispod 18 vec tacka kondenza, u tom slucaju temperatura poda bude oko 22 stepena, apotrosnja je svega 650w bunarska +cikrulaciona. e tu vrti od 9h do 14h i drzi da temp. u prostorijama bude opet na svih 160m2 oko 24-25. Sto je sasvim zadovoljavajuce kada je napolju preko 35 i przi. Jedino sto leti moramo papuce da nosimo, ja bas ne uvek ali cesto i sto kada se brise pod vodom nikada da osusi mamicu preko 2h se susi. a sad zimi za 2min.

Mislim da preko upojnih bas nije izvodljivo osim ako postoji mogucnost da se naprave 3 na udaljenosti minimum 15m jedan od drugog, ili u kanal, ili u kanalizaciju sto nije po zakonu, ili najbolja varijanta je veliki stari bunar ko ima u dvoristu e taj prima sve...

Sto se tice kondezacionog gasnog kotla, razmisljao sam se i njega da uvedem... Odnosno bio sam se dvoumio... Odlucio sam se za TP, ali sam ostavio izvode i sve da mogu i na gas da se grejem... S obzirom na to da je u ovom delu naselja blizu Tisa i da su visoke podzemne vode, da je prva voda bila dobra i bez gvozdja da sistem radi dobro.Jeftino busenje bunara i jednostavnost odvoda vode je presudilo da bude TP.

GAS
prednosti: topla voda za kupanje, brze zagrevanje poda.
mane: odzavanje i servisiranje kotla do 10godina sigurno 3 puta sto je 100e, po proracunu godisnja potrosnja gasa oko 500e sto je duplo skuplje od grejanja sa TP, uvodjenje gasa, prikljucak + projekat 1000e...

TP
prednosti: duplo jeftinija grejna sezona, mogucnost hladjenja.
mane: buka- radi kao stari frizider, mogucnost da ce crci senzor protoka u 10god. i bunarska pumpa 250e, duplo skuplji sistem od kondenzacionog gasnog kotla.

Sve u svemu oba sistema su dobra ako je izolacija dobra. Verovatno cemo jednog dana staviti i kotao pa cu moci da uporedim.

Poslednja izmena:
Koliko izadje grejanje na gas po m2 ako je kuca solidno izolovana? Ovde kod nas se uvodi gas pa postoji mogucnosti da se uvede ali prikljucak valjda nekih 800 e sto je mnogo.

Sto se tice kondezacionog gasnog kotla, razmisljao sam se i njega da uvedem... Odnosno bio sam se dvoumio... Odlucio sam se za TP, ali sam ostavio izvode i sve da mogu i na gas da se grejem... S obzirom na to da je u ovom delu naselja blizu Tisa i da su visoke podzemne vode, da je prva voda bila dobra i bez gvozdja da sistem radi dobro.Jeftino busenje bunara i jednostavnost odvoda vode je presudilo da bude TP.

GAS
mane: odzavanje i servisiranje kotla do 10godina sigurno 3 puta sto je 100e, po proracunu godisnja potrosnja gasa oko 500e sto je duplo skuplje od grejanja sa TP, uvodjenje gasa, prikljucak + projekat 1000e...

TP
mane: buka- radi kao stari frizider, mogucnost da ce crci senzor protoka u 10god. i bunarska pumpa 250e, duplo skuplji sistem od kondenzacionog gasnog kotla.

Sve u svemu oba sistema su dobra ako je izolacija dobra. Verovatno cemo jednog dana staviti i kotao pa cu moci da uporedim.
Da li si razmisljao da se prebacis na jednotarifni sistem kod eps-a?Mislim da bi ti bilo jeftinije malo i ne bakces se sa tajmerima.
Da li su sonde postavljene u bunar ili je neki drugi sistem, ako je voda tvrda mora malo cesce da se cisti?Nisam ni ja siguran citao sam negde kako se odrzava ali sam zaboravio.

GAS

TP

Evo 7 godina bez servisiranja.Radi kao doksa.Plaćen 850E.
Toplotna pumpa je bolja ali start je skup.

Nazad
Vrh