Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja imam onaj najprostiji sistem bez kojekakvih ventila i tako toga. Pre 14 godina je grejanje uveo u kuću jedan stari majstor i tada mi je rekao da pumpu nikad ne gasim. Kotao i gorionik sam kupio u Temerinu i zadovoljan sam sa njim ali sam morao da ga doradim jer njihov sistem nije bio dobar za šapuriku sa ljuštikom. Sad nemam nikakvih problema sa ljuštikom i meljem sve redom i šapuriku i ljuštiku i nebiram. Mlin je na struju i pravio ga je moj drugar. Motor je 11kw i samelje dubravinu prikolicu punu sa dodacima na gornjim stranicama za nekih sat i po ako je čista šapurika a oko 2 sata do 2,5 sati ako ima puno ljuštike.Kakav ti je sistem, kotao, gorionik kada ne gasis gorionik i držis stalno 50° u sistemu? Kako melješ šapuriku i imaš li problema sa ljuštikom kada je samelješ? Daj nam malo informacija...
Ne bih sada da pišem neke memoare-đto se pumpi tiče.mislio sam u radu (dok se loži kotao) jer je neko pisao da je programirao da se na određenoj temperaturi pumpa uključuje i isključuje.Vrati se to kroz ustedu na gorivu, kotao od 30kw je cirka 80000 din.Koliko treba ogreva da bi stalno drzao temp. između 60 i 80 C da bi eto kotao trajao malo duze. Po meni je to besmisleno, najvise kondenzujw kad dize temperaturu, a ovako sa termostatom brzo nagura temp. u peci i pali pumpu.Ne ohladi ga puno hladna voda iz povrata, a i bude kontr aefekat nocu kad se ne lozi pa se ohladi voda u sistemu. Onda pumpa gura hladnu vodu kroz radijatore pa dodatno jos ladi prostorije, druga stvar stedi se malo na struji, a i pumpa traje duze.
Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka
Mozda bi kotao i trajao u tom slucaju duze , ali bi drva svake godine trajala krace .
Osim toga nejasmo mi je , u tom slucaju , kada pumpa ne radi non stop ili ako ima taj neki ventil sa termostatom kod peci , i ako se pec ne lozi non stop , sta je prednost ? Kazete ujutro se prije postigne radna temp vode koja ne kruzi hladna . Ok , ali cim se to postigne , i pumpa se ukljuci ili taj neki ventil pusti kruzenje vode , zar onda ne dodje ponovo hladna voda u pec , pa sta se postiglo ?
Ovo uopšte nije tačno za šapurike, kakva robija, tri dana posla i grejem se celu sezonuЈес вала Лука све си у праву па и са овим данашњим софитицираним начинима да се грејеш на шапурике опет су и даље робија , то код мене само на њиви може да остане и да се заоре за остало ми не требају нека су џабе