Centralno i etazno grejanje.

Prema nekom mom iskustvu pumpa je bolje da radi non stop nego.pali gasi.Isti je slučaj i kod kotlova.Zato se i priča o većoj temperaturi za kotlove na čvrsto gorivo jer je kondez taj koji smanjuje vek kotlova.

Vrati se to kroz ustedu na gorivu, kotao od 30kw je cirka 80000 din.Koliko treba ogreva da bi stalno drzao temp. između 60 i 80 C da bi eto kotao trajao malo duze. Po meni je to besmisleno, najvise kondenzujw kad dize temperaturu, a ovako sa termostatom brzo nagura temp. u peci i pali pumpu.Ne ohladi ga puno hladna voda iz povrata, a i bude kontr aefekat nocu kad se ne lozi pa se ohladi voda u sistemu. Onda pumpa gura hladnu vodu kroz radijatore pa dodatno jos ladi prostorije, druga stvar stedi se malo na struji, a i pumpa traje duze.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Kakav ti je sistem, kotao, gorionik kada ne gasis gorionik i držis stalno 50° u sistemu? Kako melješ šapuriku i imaš li problema sa ljuštikom kada je samelješ? Daj nam malo informacija...
Ja imam onaj najprostiji sistem bez kojekakvih ventila i tako toga. Pre 14 godina je grejanje uveo u kuću jedan stari majstor i tada mi je rekao da pumpu nikad ne gasim. Kotao i gorionik sam kupio u Temerinu i zadovoljan sam sa njim ali sam morao da ga doradim jer njihov sistem nije bio dobar za šapuriku sa ljuštikom. Sad nemam nikakvih problema sa ljuštikom i meljem sve redom i šapuriku i ljuštiku i nebiram. Mlin je na struju i pravio ga je moj drugar. Motor je 11kw i samelje dubravinu prikolicu punu sa dodacima na gornjim stranicama za nekih sat i po ako je čista šapurika a oko 2 sata do 2,5 sati ako ima puno ljuštike.

Vrati se to kroz ustedu na gorivu, kotao od 30kw je cirka 80000 din.Koliko treba ogreva da bi stalno drzao temp. između 60 i 80 C da bi eto kotao trajao malo duze. Po meni je to besmisleno, najvise kondenzujw kad dize temperaturu, a ovako sa termostatom brzo nagura temp. u peci i pali pumpu.Ne ohladi ga puno hladna voda iz povrata, a i bude kontr aefekat nocu kad se ne lozi pa se ohladi voda u sistemu. Onda pumpa gura hladnu vodu kroz radijatore pa dodatno jos ladi prostorije, druga stvar stedi se malo na struji, a i pumpa traje duze.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka
Ne bih sada da pišem neke memoare-đto se pumpi tiče.mislio sam u radu (dok se loži kotao) jer je neko pisao da je programirao da se na određenoj temperaturi pumpa uključuje i isključuje.
Što se ekonomske strane tiče tu si u pravu ali mislim da ovde prisutne zanima pravilan rad sa kotlovima.Nije bilo reči o ceni kotlova i nije možda u svakoj kući ista situacija kao u tvojoj.
Meni ni iz džepa ni u džep.Ja se već 6 godina grejem sa kondenzacionim kotlom na gas i ja sam zadovoljan.Samo sam hteo neka moja saznanja da napišem i ništa više.
Ostaviću vas u diskusiji i ne bih vam više smetao :ppozdrav:

Mozda bi kotao i trajao u tom slucaju duze , ali bi drva svake godine trajala krace .
Osim toga nejasmo mi je , u tom slucaju , kada pumpa ne radi non stop ili ako ima taj neki ventil sa termostatom kod peci , i ako se pec ne lozi non stop , sta je prednost ? Kazete ujutro se prije postigne radna temp vode koja ne kruzi hladna . Ok , ali cim se to postigne , i pumpa se ukljuci ili taj neki ventil pusti kruzenje vode , zar onda ne dodje ponovo hladna voda u pec , pa sta se postiglo ?

Za zaštitu kotla od kondeza se koristi četvorokraki ili trokraki ventil koji radi tako da deo vruće vode sa potisa kotla vraća u povrat kotla mešajući sa povratom iz radijatora. Tako da nikad ne dolazi potpuno hladna voda u povrat na kotao već onoliko topla koliko je vetil otvoren (ili kolika je patrona u termostatskom ventilu). Naravno, onoliko vode iz potisa kotla koja se preusmeri u povrat u kotao, toliko vode iz povrata iz radijatora se preusmeri u potis ka radijatorima. To znači da se u radijatore šalje hladnija voda nego što bi inače išla pa je sporije zagrevanje kuće. Termostat koji uključuje pumpu samo pomogne da se što pre podigne temperatura u kotlu prilikom potpale. Ja lično ga ne volim i kod mene pumpa radi non stop jer se bojim zakazivanja termostata. On može da pet hiljada puta dobro spoji kontakte, ali ako 5001. put zakaže ode kotao u prokuvavanje i moguće rasprsnuće...

MOMOSARIC i miksan,
kolega dukej (a i ostali) je uglavnom odgovorio na vaše postove.
Slažem se s njime da je moguće zakazivanje elektronike, koja uključuje pumpu, ali i zakazivanje drugih komponenata. Meni to ne smeta jer je šparet u kuhinji i temperatura uvijek pod nadzorom. Miš ventil za miješanje vode iz polaznog i povratnog voda je dobro rješenje, tko ga ima. U tom slučaju pumpa može bez problema stalno raditi. Najbolje je imati taj ventil i termostatske glave na radijatorima koje omogućuju različite temperature u različitim prostorijama. Mana je jedino cijena.
Tko nema automatsko (termostatsko) uključivanje pumpe, bolje da je stalno uključena, nego da se zaboravi ručno uključiti.

Ja ubacio Centrometalov kotao na čvrsto gorivo 25kw i prohromski dimnjak fi 200 visine 7 metara. Kotao je trajnožareći, sada se loži 4 puta dnevno(grejemo od 6 ujutru do posle ponoći). Biomasa je otpala upravo zbog razloga koje ste gore naveli, nedostatak radne snage za sakupljanje bala i loženje. Imam svoju šumu i neograničenu količinu kočanjki kukuruza, ugalj kupujem kolubaru već godinama.
1c469270f709fbe7027048b3af6a2ed4.jpg
d8176a0029e6e954cacee2116c608a98.jpg
f0cf13bb5f6285be3c6358f1742145c5.jpg

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Eh, kad bi do šapurika (kočanjki) moglo lako doći znao bih koje bi mi bilo naredno grejanje. Kotao za slamu al' onaj manji i kraći, i odgovarajući akumulator toplote. Lako za manipulaciju (veća lopata za sneg i ona kolica sa velikim plastičnim košom), potrebno je manje mesta za skladištenje od bala, kratko vreme izgaranja pa se relativno brzo 2-3 puta sagore punjenje kotla, ogromna količina energije pa bi se i akumulator brzo napunio...

Bar mislim da bi bilo tako... :)

Šapurike su sad skupe jer niko ne bere u klipu zbog manjka radne snage, a još niko nije smislio mašinu da ih skupi sa njive posle kombajna (varijante da ih kombajn odmah odvaja ne vrede jer niko od kombajnera ne želi da se sa time petlja).

Има ко је то направио на свом комбајну и ради ту варијанту само за себе,услужно то нико не ради нити ће радити

Neka su ČUKE ili ŠAPURIKE otišle u zaborav!!!!!
Po 20 prikolica od 4,5t je znalo biti kod nas
Pa kome prodati????
Svi su tada imali svoje
Pa ih daš pekaru za bonove za hleb pa onda moraš ujutru u 6 po hleb
Ili ih dizeš na tavan pa opet spuštaš kad ti trebaju
A kad upališ krunjač u avliji cela ulica crvena od one prašine od čuka
Očistiš sve pa sutra opet uvuče se u sve pore!!!!
A tek u jesen muke kad se dize klip na tavan pa onu veliku aluminijumsku lopatu pa udri, pa ja sam prvo oberem 4_5 prikolica pa ubacim lopatom u elevator
Kad sam ga prodao slavio sam!!!!
Kasnije sam kipovao u elevator
Pa razgrtanje na šupama
A napunjene do šljemenki
Jao jao

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Slama je majka!!!!!! Greješ koliko hoćeš i na koju hoćeš
I briga te koliko potrošiš!!!!!

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Kod mene na 12 bala (dva dana) tri džačića (25 kg) od veštaka pepela.

Јес вала Лука све си у праву па и са овим данашњим софитицираним начинима да се грејеш на шапурике опет су и даље робија , то код мене само на њиви може да остане и да се заоре за остало ми не требају нека су џабе

Ено их море једно по њивама па коме треба нек засуче рукаве или нек их плати дефицитарно :osmeh:

Poslednja izmena:
Јес вала Лука све си у праву па и са овим данашњим софитицираним начинима да се грејеш на шапурике опет су и даље робија , то код мене само на њиви може да остане и да се заоре за остало ми не требају нека су џабе
Ovo uopšte nije tačno za šapurike, kakva robija, tri dana posla i grejem se celu sezonu

Sada vredi ostavljati kukuruz u čardaku pre svega zbog šapurike. Kod mene u Bečeju mislim da zmaj prikolica ide za 12000 dinara kako sam čuo. Eno kod mene u oglasima komplet linija za branje i istovar, biće uskoro i krunjač u oglasu.
Kolega John, molio bih te ako mozes da postavis neki snimak kako meljes sapuriku i kako ti radi gorionik sa sapurikom.

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...

Poslednja izmena:
100e zmajevka, 5000 din dubrava. Prodajem tako vec neko vreme, a cini mi se da bi platili ljudi i vise.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока

Nazad
Vrh