Centralno i etazno grejanje.

Vrela je jer je bojler mali izolovan sistem i hladi se mnogo sporije od kuce.

Zar ga ta voda koja cirkulise na 20 stepeni ne ohladi. Nije mi jasno kako moze biti vrela voda u bojleru, ako ti temperatura vode u sistemu cirkulise kroz njega.Jel imas termostat koji ti gasi cirkulacionu pumpu na nekoj vecoj temperaturi?

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Cirkulaciona pumpa se gasi ako izlazna temp iz kotla je ispod tipa 55 stepeni C, ako je preko cirkulise. Time se onemogucava da izmenjivac ohladi bojler a tu toplotu prenese na radijator. Ovako je nestelovano kod jednih prijatelja.

Kod mene se ne gasi pumpa i ne ohladi ga.Koliko ja to kontam topla voda kad udje ide u gornju zonu bojlera (zagrejana voda), ako udje hladna ostaje dole ne ide gore.Tj verovatno ide ali mnogo sporije.

Kad pustite vodu , topla voda uvek ide iz gornje zone.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ko je proizvođač tog bojlera? Na onom linku piše "tačan podatak o zemlji porekla će biti naveden na deklaraciji koju dobijate uz proizvod" .

I da li ti je isključen električni grejač, jer koliko vidim sa slike izmenjivač je tu skoro do vrha što bi značilo da ostane malo tople vode na vrhu?

Iskreno da ti kazem ni pogledao nisam deklaraciju, moram potraziti.
Glupav je uredjaj pa mi je totalno ne bitno gde se proizvodi.
Obicno bure sa spiralnom cevi unutra.Ne znam sta se tu moze pokvariti

Elektricni ne palim u opste.Ujutru voda u bojleru nije ispod 50 stepeni.

Kad se kupam probao sam se osiljavati jer sa obicnim grejacem sam mogao potrositi ceo bojler lagano, ovaj nema sanse ,skala ni da mrdne , namerno sam ga testirao.

A kolika ti je temp u sistemu kad tako dobro greje vodu, i nemoguće je potrošiti?
Ja taj bojler spizdim iz zajebancije, I palim protočni, retko kad da izdrži celo tuširanje, mada ovaj moj je manji, ali opet.

Cirkulaciona pumpa se gasi ako izlazna temp iz kotla je ispod tipa 55 stepeni C, ako je preko cirkulise. Time se onemogucava da izmenjivac ohladi bojler a tu toplotu prenese na radijator. Ovako je nestelovano kod jednih prijatelja.
Meni na 55 stepeni je vec jako toplo u kuci, ja moj izmenjivac kad nalozim vatru pustim ventil da greje i kad mi voda dostigne 60C zavrnem, posle upalim struju na bojleru samo da dogreje.Problem mi je sto ja ne drzim stalno tu temperaturu nego nalozim ujutro i uvece.

Oko 70-80 uglavnom.
Sve je moguce potrositi, ali poredio sam sa obicnim grejacem na struju, onaj bi u tom rezimu kupanja ostao bez tople vode odavno_Ovaj skalu nije pomerio bukvalno.E sad koliko bi to bahacenje od kupanja ovaj terao nisam jos testirao.
A kolika ti je temp u sistemu kad tako dobro greje vodu, i nemoguće je potrošiti?
Ja taj bojler spizdim iz zajebancije, I palim protočni, retko kad da izdrži celo tuširanje, mada ovaj moj je manji, ali opet.

Skoro 14kw na 60-80 stepeni,mislim da se ne moze potrositi za kupanje
e68dbf34a32195a654655fd08fa4823d.jpg

Kod mene je konstantno 50 stepeni u sistenu i danju i noću tako da ne bi padala temparatura vode ispod toga a kao što kažeš i nije potreba za većom temparaturom jer svakako se preseca sa hladnom prilikom korišćenja. Ali ja mislim da meni onda nebi ni bilo potrebe za uključivanjem električnog grejača.

Ja sam ga i kupio da ne ukljucujem elektricni grejac.
Pa i 42-43 stepena je dovoljno za kupanje realno.

I onako presecate toplu vodu hladnom i pravite tih 42-43 ako i toliko.

Postoji rešenje i za taj bojler, zove se diferencijalni termostat. On meri temperaturu vode u bojleru i temperaturu vode od grejanja pa elektroventil isključi protok vode od grejanja ako je hladnija nego bojler. To se koristi i kod solarnih sistema grejanja vode jer se i tamo isto dešava...

Imam taj termostat ugradjen na ventilator od kotla, nema potrebe.I ovako ujutru bude vruca voda kad se sve ishladi.

Kod mene je konstantno 50 stepeni u sistenu i danju i noću tako da ne bi padala temparatura vode ispod toga a kao što kažeš i nije potreba za većom temparaturom jer svakako se preseca sa hladnom prilikom korišćenja. Ali ja mislim da meni onda nebi ni bilo potrebe za uključivanjem električnog grejača.
Kakav ti je sistem, kotao, gorionik kada ne gasis gorionik i držis stalno 50° u sistemu? Kako melješ šapuriku i imaš li problema sa ljuštikom kada je samelješ? Daj nam malo informacija... Ja sam sa takvim sistemom grejanja držao 47° dok nisam promenuo stolariju u pvc, tada je ta temp.pravila pretoplu kuću i nisam vise mogao grejati na takav način održavanjem konstantne temperature. Inace odustao sam od tog nacina grejanja i presao na agro-pelet.

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...

Ja cu moj bas danas da istestiram, otprilike je nabio istu temperaturu, videcu da li opada temperatura vode u bojleru kad pocne da opada temperatura vode u sistemu grejanja.

Dane taj izgleda ima vrhunsku izolaciju kada tako drži.Imam jedan takav bojler proizvođača Termorad.Dok radi grejanje ima tople vode a kako se hladi sistem tako i voda u njemu, nema šanse da se voda ugreje do te tačke da ne možeš da staviš ruku kada pustiš toplu vodu.Bojler je ugrađen pre 13 godina, verovatno je neka stara tehnologija u pitanju.

Ove jeseni sam zidao kucu, povrsine oko 130m2 na sprat, sada bi trebalo raditi grejanje. Pa se lomim izmedju podnog i radijatorskog, zna li neko koja je razlika u ceni ugradnje?

Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh