Centralno i etazno grejanje.

Ja moje zašuškam solidno da ne prokisnu. Dva puta u toku zime otkrijem kamaru i unesem po pola kamare u šupu iz koje nosim bale svakih dan-dva do kotlarnice.

Ova veća plava cirada na mojoj kamari ima najmanje 5-6 godina. I prošle, a i ove sam bio spreman da je zamenim jer je već prilično trula, ali vidim da će izdržati još i ovu sezonu. Zbog toga je nabačena i ona manja preko nje...

Ne fali im nista sto kisnu?
Apsolutno im NE smeta
Kamara se troši vertikalno tako da uvek kisnu samo one gore,
U peć idu 2 bale ubaciš suvu dole i gore preko nje mokru i potpališ
A te bale kisnu 12 meseci i još uvek su tvrde, e to su bale!!!
Bez zemlje bez lista samo stabljika i to ljudski nabijena!!

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Највише је до сабијања. Остало мање битно. На послу су биле камаре од 20000 бала. Од горе 2 реда балиране кукурузовине. Буде занимљиво кад је треба од горе начети. И још кад покисне кукурузовина и претвори се у санту леда зими.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Što zanimljivo?
Sidro i konopac baciš gore kao nindža kad se penje pa potegneš
Ova kamara je u zadruzi 1km od kuće, svakih 4_5 dana odemo donesem 50-60 bala
Oko 4_5 na dan ide za ovce
Naravno ove stare ložim, a nove ovcama, i naravno da imam 1000 pod šupom za ovce
Sojinu slamu ne dajem kao hranu već kao celulozu!!!!!!
Počelo je jagnjenje danas dve ovce 3 jagnjeta

Због висине. Кад је јака зима заледе бале и нема померања. Деси се да извлаче бале испод и уђу 1,5-2 метра у камару.
На змајевку стане 10 редова и не видиш врх. То су превазишли, сад само раде коцке бале за ложење. А остало под настрешнице и што се распе сламе опет иде преса, само се повади канап.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Nisam imao takvih problema da baš tako ZALEDI kamara
A ceo vek radimo kamare, nekad je bilo mnogo više marve, a sad grejanje, uvek imamo 3_4k bala u kamari, jer prodajem sojine bale
Žitnu slamu i hranu drzim pod krovom
E sad je nabavljen materijal i treba da radimo šupu 60x6m na 5m visine za ovce i hranu yamo da navatam seoske tišljere

Imam stari gusani Radijator Zrenjanin kotao. Hvala Bogu od 91 nemam problema sa njim. Mana mu je malo to ravno loziste, pa nema nekog maksimalnog iskorišćennja. Pa me zanima da li je na njega moguće ugraditi gorionik za pelet i sta treba prepraviti.

Prošle nedelje namontiran gorionik na postojeći kotao.Gorionik koristi sitan ugalj i prašinu od uglja.Temperatura na kotlu je između 55 i 60 stepeni, u kući 28 što je malo i previše ali tek smo prešli na ovaj vid grejanja pa treba malo vremena dok se sve ne podesi i uštosi.Dnevna potrošnja za naših 300 kvadrata je možda nekih 100 kg sitnog uglja za 12-14 sati rada gorionika.Tona ovog energenta je 5.000 rsd sa prevozom a u pitanju je sušeni ugalj Vreoci.

Probao sam na izvršene čaure od semenske i ne može samo, mora da se meša sa nečim.Bez gorionika može ali moraš da stvoriš dobar žar i tek onda da sipaš čaure jer u suprotnom zagasi vatru.

Jel znas mozda koliko je bez prevoza? Ima toga u rudnku kovin, separacija iz dunava, ja uzimam komadni tamo i uvek su ogromne gomile tog graska(tako oni zovu).

Ne znam, nisam se raspitivao, ovo mi donese čovek koji ima stovarište ogreva a od koga već dugo uzimam ugalj.Meni je ovo ekstra povoljno s'obzirom da smo koristili ugalj Banovići koji je prošle sezone koštao 14.200 rsd/tona.Verujem da se isplati otići direktno u rudnik i doterati jednu kamionsku kadu ali nisam znao do kraja da li će gorionik stići ove sezone pa se nisam angažovao niti tražio na drugom mestu već naručio kod ovog prodavca.

Nazad
Vrh