Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Зар не мора код нотара да се физички изброји новац или преко рачуна мора постојати доказ?
Ne mora da se broji kod notara novac, ali po novom zakonu postoji iznos, nisam siguran da li je 15 000 evra ili vise da mora svaka kupoprodaja u toj vrednosti da se isplati preko racuna, ne sme u kesu.

Послато са SM-A125F помоћу Тапатока

Zavisi koja cena pise u ugovoru

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока
Nije bitno šta piše u ugovoru. Ako nemaju pismeni dokaz da su nudili komšiji, komšija može da tuži. Procenitelj radi procenu zemlje i po toj ceni je komšija može kupiti sudskom odlukom. O ovome je i notar morao da ih upozori prilikom potpisivanja, ako nisu dostavili dokaz da su nudili komšijama.
Ne mora da se broji kod notara novac, ali po novom zakonu postoji iznos, nisam siguran da li je 15 000 evra ili vise da mora svaka kupoprodaja u toj vrednosti da se isplati preko racuna, ne sme u kesu.

Послато са SM-A125F помоћу Тапатока
10.000 EUR

Znam to nego sam mislio da su verovano u ugovoru napisali vecu cifru nego sto je on cuo da je prodato jeftinije nego sto su njemu nudili

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Nije bitno šta piše u ugovoru. Ako nemaju pismeni dokaz da su nudili komšiji, komšija može da tuži. Procenitelj radi procenu zemlje i po toj ceni je komšija može kupiti sudskom odlukom. O ovome je i notar morao da ih upozori prilikom potpisivanja, ako nisu dostavili dokaz da su nudili komšijama.

10.000 EUR
Зар није логичније да се уплати новац који је наведен у уговору, мислим то је званична цифра... Шта ако проценитељ процени да вреди 10 000е а у уговору стоји да је плаћено 5000е

Зар није логичније да се уплати новац који је наведен у уговору, мислим то је званична цифра... Шта ако проценитељ процени да вреди 10 000е а у уговору стоји да је плаћено 5000е
Ja mislim da procenitelj ide kad se iz ugovora od naprimer 5 parcela jedna graniči sa tobom i ti samo na tu imaš pravo . Pa onda mora da proceni kolko vredi ta jedna parcela .

Imam poznanika koji se dogovorio da kupi nekoliko hektara u par parcela i prodavac se sve saglasio ali neke prve komšije rekle da će obarati ugovor i onda ovaj moj uzme jednu malu njivu i napravi sa tim prodavcem ugovor da se menjaju uz doplatu. Ovaj njemu tri velike njive za ovu jednu malu. Završe ovi sve to, a ovaj posle dade na poklon ovu malu njivu mom poznaniku i teko svršiše posao.

Где немају? Поклон сваки може да се обори ако није међу родбином првог реда. И суд више не признаје те поклоне.

Usmeno se ne računa (pravno ne postoji u ovom slučaju). Za osporavanje pravno ništavnog ugovora cena iz tog ugovora nije bitna (vrednost nekretnine određuje veštak i to je cena koja se mora uplatiti na račun suda koji će odlučivati o kršenju zakona o prometu nepokretnosti i povredi prava preče kupovine), a svi možemo da vidimo cene prometa nekretnina ako ukucamo opštinu, KO, vrstu nekretnine i period prometovanja i tako saznamo orjentacionu cenu za određenu lokaciju.

Јел платио цену по уговору или тржишну?

Ima tu neka začkoljica.
Ako je cena u ugovoru veća od tržišne plaća cenu iz ugovora. Ako je tržišna cena veća od ugovora onda plaća po tržišnoj.

Rođak je tako kupio, a komšija se zainatio i baš je hteo da kupi. Pa su onda u ugovor stavili 30000e više i naravno da komšija nije hteo više da kupi😂

Koliko se sećam ugovorenu. Ali to je bilo davno kada se na ugovor stavljala realna ili tek malo veća cena. Za procenitelja nije niko ni znao da postoji a kamoli da možeš naduvanu cenu oboriti. Ni sad puno njih ne zna.
Nema tu mnogo šta da se piše. Komšija koji ima manje pravo je kupio zemlju a komšija pored nije ni znao da se prodaje. Kad je saznao uplatio je iznos iz ugovora (valjda preko advokata a na račun suda), oborio ugovor i dobio zemlju.

Jel poznaje neko nekog međaša koji je uspeo da obori ugovor i prepiše na sebe?
I kod mene u selu bio slucaj pre jedno 6-7 godina...Kupac insistirao da se u ugovoru napise 1000 evra/kj....to mu je prolazilo dok nije naisao na jednog ludaka medjnog komsiju i odose na sud...Medjni komsija dobio sud...koliko i ko je kome tu platio razliku ne znam...Sada se ugovori prave na neke naduvane iznose da ne bi imali problema ugovorene strane.

Ja znam samo koji su probali i nisu uspeli iz raznih razloga da ne navedem. Samo su troškove napravili . E sad dali nisu znali kako treba ili je nešto drugo u pitanju ne bih znao reći.

Jel poznaje neko nekog međaša koji je uspeo da obori ugovor i prepiše na sebe?
Ja lično imao slučaj. Kupio 3 jutra ali sve nešto na brzinu i njima se žurilo a i ja na more išao i sve nešto na vrat na nos. Nisu ponudili komšiju. On je uložio žalbu i morao je da uplati procenjenu vrednost kao depozit. U ugovoru je bilo 10.000 evra jutro, a procenjena je bila nešto veća. Ja nisam hteo da se sudim i odmah sam prihvatio njegovu žalbu. Tako nisam imao nikakve troškove suda samo njegovog advokata...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Nazad
Vrh