Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Ja lično imao slučaj. Kupio 3 jutra ali sve nešto na brzinu i njima se žurilo a i ja na more išao i sve nešto na vrat na nos. Nisu ponudili komšiju. On je uložio žalbu i morao je da uplati procenjenu vrednost kao depozit. U ugovoru je bilo 10.000 evra jutro, a procenjena je bila nešto veća. Ja nisam hteo da se sudim i odmah sam prihvatio njegovu žalbu. Tako nisam imao nikakve troškove suda samo njegovog advokata...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk
Da li je sud tebi vratio uplacenih 10 000 eur na racun od tog njegovog depozita. Sta je sa razlikom od procenjene do isplacene, vraca li se novom kupcu ili uplacuje prodavcu?

Послато са SM-A125F помоћу Тапатока

Људи су постали проклети за земљом, а законе пишу накарадно да је то тек циркус. Дај оном гладном коме ће је и кад оде испод бити мало, стварно то никад нећу схватити.

Да се нађем у таквој ситуацији нашао би начин да продам неком другом па макар био у минусу, само да проклетиња не дође до исте.

Ja sam prošle godine kupio zemlju.
U ugovoru je bila tačno navedena cena, bez "naduvavanja i izduvavanja" :)
Prethodno je ista cifra ponuđena dvojici međaša, oni su se pismeno izjasnili da ne žele da kupe. Sve je priloženo notaru kod kupovine.
Sve urađeno kako treba i nema da boli glava.

Meni notar nije tražio saglasnot komšija, da nisu zainteresovani za kupovinu zemlje... (a ja spremio, komšije potpisale). Samo mi je usmeno rekao da ugovor može da se obori, ako neko od njih bude zainteresovan za kupovinu iste!

Onda to potpisivanje komšija gubi smisao, jedino sigurno je velika cifra u ugovoru ali i to povlači da se plaća porez na apsolutnu prava veća i samim tim je veća tržišna cena zemlje u opštini i onda svi moraju da plaćaju veći porez ma koju cifru navedeš jer ako je cena navedena niža oni ti računaju porez po tržišnoj ceni na tom terenu a ima mnogo zemlje koja nije iste klase i cene, država tu najviše profitira ali no.

Glavni cilj i jeste da se digne porez. Skoro sve opštine su izglasale od 1.1.2025 da se iznos poreskog rešenja podigne za 15% samo što je to malo ko hteo da objavi.

Što se tiče apsolutnih prava, jednom platiš više i miran si od komšije. 😁

Tu je sudinica zeznula stvar. Donela je presudu da sva sredstva iz depozita idu meni na račun. Posle sam ja vratio razliku novom kupcu na račun.

Sent from my SM-A546E using Tapatalk
A sta bi se desilo da je procenjena vrednost bila manja od tih 10 000 eur koja je navedena u tvom ugovoru? Da li bi sud nalozio prodavcu da tebi nadoknadi razliku do 10 000?

Послато са SM-A125F помоћу Тапатока

A kad komšija drugome proda njivu a ne prenesu vlasništvo, ja hoću da platim više ali na papiru je i dalje stari vlasnik dok novi obrađuje njivu, šta onda?

Imam tako slučaj da je komšija pre 30 godina prodao njivu drugom komšiji koji je manji međaš ali moji tada nisu bili zainteresovani. Vlasništvo nisu preneli, obojica umrli i sada naslednik starog vlasnika ponovo prodaje njivu meni dok naslednici drugog vlasnika mislim da i ne znaju da je otac kupio tu njivu.

To nije tvoj problem,ako je na nasledniku 1/1 i on ti je prodaje mozes je kupiti bez problema.A oni posle nek se svadjaju ako ti naslednici ikad to saznaju.

Koliko se sećam ugovorenu. Ali to je bilo davno kada se na ugovor stavljala realna ili tek malo veća cena. Za procenitelja nije niko ni znao da postoji a kamoli da možeš naduvanu cenu oboriti. Ni sad puno njih ne zna.
Nema tu mnogo šta da se piše. Komšija koji ima manje pravo je kupio zemlju a komšija pored nije ni znao da se prodaje. Kad je saznao uplatio je iznos iz ugovora (valjda preko advokata a na račun suda), oborio ugovor i dobio zemlju.
A da li se isplatiti suditi se, mislim na troškove advokata? Dobiješ njivu na sudu i platiš cenu njive a ko plaća advokata i sudske troškove?

To nije tvoj problem,ako je na nasledniku 1/1 i on ti je prodaje mozes je kupiti bez problema.A oni posle nek se svadjaju ako ti naslednici ikad to saznaju.
To je u redu, pravno problema nema nego je i do obraza ali jbg, pare su pare. Meni odgovara da kupim ali se zna da je to već jednom prodato mada mislim da naslednik ne zna da mi to znamo. U principu to su sve zapuštene njive pa sam ja rešio da spojim pored mene i da čistim tako da ću tražiti i te druge komšije što su nasledili samo da dođem do slobodnog vremena pošto nisu nikada ni živeli u selu i ne znaju šta je njihovo a sa ovima je lakše jer smo u istom selu.

Nazad
Vrh