Burad za rakiju

E kad su Pankeri poceli da rade za Hilandar onda je stvarno kvalitet :haha:
Salim se naravno lepa je to cena €/l ali mozda je i to dobro kad ga tako plati valjda ce da ga postuje kako zasluzuje :cao:
 
Poslednja izmena od urednika:
Bilo bi lepo da okacis te slike :cool:
Usput da pitam kako nam se bori cika Milun indirektno si ga pomenuo a poznajem ga :cao:
 
jjlkcg.jpg

Post je spojen: [time]1301315674[/time]
_________________________________________________
Evo ovako! Krajnje bure je 300 l. a ostala su 225. litara. 100% hrast. Obrič se farba u boju po želji.
Evo i adrese: e-mail b.djoric@yahoo.com
 
Aj, loma! Jedna, druga, treća... i pijanstvo - rakija. Propast!
jsd4r7.jpg

2ufbuoy.jpg
2s9rthf.jpg

Dragojlo, slatki brate, nadam se da ćeš da poštuješ ovu moju žrtvu. Ubih se brate od komovice. Tresnula me je radijacija iz Fukušime, 50% komovice.
Post je spojen: [time]1301316755[/time]
_________________________________________________
kicca je napisao(la):
Bilo bi lepo da okacis te slike :cool:
Usput da pitam kako nam se bori cika Milun indirektno si ga pomenuo a poznajem ga :cao:
Kićo, slatki brate! Ako poznaješ Miluna Radenkovića, moj si prijatelj do smrti. Veliki čovek!!!
 
Da li ovaj majstor vrsi i popravku buradi imam jedno od dudovine pa je jena duga naprsla i ne koristim ga ne znam da li bih moglo isto da se vrati u zivot :udri: Gde se nalazi pomenuti majstor u Aleksandrovcu poznajem prilicno Aleksandrovac
 
U pravu ste, veoma lepo ljudi rade ovo, rade i popravke i prepravke.
Niže dole sam ostavio njihove mob. brojeve, pričaće sa vama kao i sa mnom. Frenki, to je prvo selo od jezera prema Aleksandrovcu. Mora se proći pored njihovih kuća.
 
Lakirano bure

Pozdrav svima.
Kupio sam prije par sedmica hrastovo bure od nekih 165l zapremine. Bilo je premazano nečim, jer se lijepo žutilo. Dok sam ga ovinjavao toplom vodom s kuhinjskom soli i tumbao, malo sam ga isprljao i skinuo se onaj premaz, tačnije voda ga je isprala. Ja odlučim da ga prelakiram lakom za čamce u jednom sloju. Bure sad izgleda fenomenalno , ali ovdje sam naknadno našao da kažu, da ne treba bure lakirati. Da li sam napravio veliku grešku? Dal da skidam lak i kako on utiče na starenje rakije u buretu. Vjerovatno sam zatvorio pore drveta i time prekinuo poželjno isparavanje. Pomozite.
 
16mgrr.jpg
16mgrr.jpg
Pozdrav svima.
Čekajuci savjet, našao sam vremena i odlučio da skinem lak. Bilo je lakše i ispalo je bolje nego što sam pretpostaljao. Uz pomoć male brusilice i ploče s šmirgl papirom granulacije 100, a u završnoj fazi vibtracione šlajferice s papirom granulacije 120, skinuo sam lak za nekih 2h posla. Opet spolja miriše na drvo. Dobro je da je lak bio dosta gust i nije ušao dublje u drvo. Iz velike blizine vide se pore u drvetu, koje su opet otvorene.
Sad izgleda ovako:

16mgrr.jpg
[/IMG]
 
Poslednja izmena:
Lep primerak . Ne treba ga lakirati posto dise drvo a tako kazu matorci a u neku ruku tako i jeste Vidim po selu ima starih buradi preko 30-40 god nisu lakirana ali su obruci farbani 2 put ili vise Koliko si placao po litru da li je od cepane gradje ili strugane Sa slike mi drvo lici na hrast Da ili gresim
 
Prvo veliko izvinjenje zbog ovolikog kasnjenja s odgovorom.
Hvala za komentar i misljenje.
Bure je od hrasta, al mislim da nije od cijepane građe, jer to je znatno teža i skuplja tehnika dobijanja dasaka ("duge", kako ih u mom kraju zovu) za burad. Burad od cijepane "duge" bi trebala biti mnogo bolja jer se ne presijecaju godovi drveta, odnosno manje se presijecaju.
Po mojim informacijama hrast iz predjela gornjeg toka rijeke Vrbasa, Donji Vakuf, Bosna. Majstor tvrdi da već generacijama prave burad od tog drveta i da je dobro, da ne boji rakiju previše intenzivno. Uzeo sam da probam.
Za sad je dobro. Ovinjavo sam ga rastvorom tople vode i kuhinjske soli u par navrata. Nasuo sam prvu rakiju i stoji vec nekih mjesec dana. Poprimila je za sad tek jako svijetlu nijansu.
Platio sam ga 230KM (118e) za bure koje majstor tvrdi na je 180l, al ja kad sam ga nasipao vodom, našao sam 163l. Mislim da nije skupo ako se pokaze da je drvo dobro.
 
Da nije skupo za tu litrazu obicno ide 1 evro litar , Duge se i kod nas zovu letve ili daske za burad i kace .Kod mene je jedan prijatelj kad mu se sin rodio 1982 god. ispekao 100 litara ljute rakije i zapecatio bure voskom dolivao je samo onu kolicinu koju bure popije za godinu dana a nije vadio tu rakiju do polaska sina u vojsku .Bila je kao vosak zuta i mnogo pitka secam se ...Stara 19-20 godina .
 
Kako odrzavate tj.perete burad za rakiju i kace za kljuk? Negde sam procitao da se kace peru krecom(ja nikad nisam probao), a burad vinskom sodom>
 
Kace za kljuk perem žicom koja se koristi za pranje zagorelog suđa, uz malo deterdženta uz veliko ispiranje....rakiju odlažemo u staklene balone koje iznutra ispiramo sa malo destilovane vode, a spolja ih peremo običnom vodom i deterdžentom....:ppozdrav:
 
Burad odnosno kace (drvene), u Župi se tradicionalno peru sodom burićarskom koje ima u svakoj našoj apoteci. Sipa se vrlo topla voda zajedno sa sodom, pa se to lepo opere. Po završetku pranja, osuši se iznutra i u bure se npr. upali šipka dve sumpora, zapečati se i bude tako nekoliko dana. Posle toga se otpečati, izvetri i može se sipati ili vino ili rakija.
@ Matke ajd mi reci za taj deterdžent, opasno je to ako ostane iole. Mora mnogo da se trlja zar ne?:ppozdrav:
 
Drvena soda i Buricarska soda da li je to isto sto i vinska soda koji sam nasao u poloprivrednoj apoteci (80dinara kilogram). Kako ovih dana idem za selo radi branja sliva ako sam dobro shvatio burice i kace za kljuk kao i burad za rakiju treba da operem rastvorom vinske sode, a u bure za rakiju da upalim sumpornu traku, stim sto bi u ove sipao sljive odmah a u u bire rakiju nakon 20 dana. Da li ima potrebe da sumpornu traku zapalim u kaci koja nije dugo koriscena.
 
@ Matke ajd mi reci za taj deterdžent, opasno je to ako ostane iole. Mora mnogo da se trlja zar ne?:ppozdrav:

Kolega, govorim o prohromskim ili plastičnim buradima, malo ferija ili mera neće stvoriti problem, ali mora dobro da se isprere, jeste opasno, ali ako se ne pretera i ako se dobro ispere nema zime.... :ppozdrav:
 
Nazad
Vrh