Ako radi tifon oko 24h na jednom bunaru 80m dubine, fi 125, dizna 24, pritisak 6 bara na tifonu i ni jednom ne presusi da li je onda bunar dobar ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja bih ga odjebao samo tako.Nema pare dok se ne odradi kako ti hoces i da se proveri izdasnost bunara.Imam plac u selu Provu, kraj Sapca, 100 m od reke Save na desnoj obali, Kamicak se zove, prvo uzvisenje nakon recne ravnice, nekih 10 m iznad, ima 50 god star bunar dubine 11 m, oko 4 m dubine suzi I rosi zemlja, ispod je samo rezervoar, skuplja samo povrsinnksu vodu I leti presusuje. Angazovao sam nekog "majstora" sa Fruske Gore da busi bunarsku rupu fi 125 proslog leta, prvo nije hteo da dodje ni da pogleda ("nema potrebe, tu je voda na 5 m itd") ipak sam ga nagovorio I pogledao je. I sledeci vikend kopao, dosao sa 30 m plasticnih cevi, filter nekih 3 metra. Prvih 17 m zuta glina, oko 18. metra neka "ploca" debljine pola metra, video sam ostatke izmrvljenog krupnog sljunka, jedva je prosao, hteo da odustane, ispod toga oko pola metra sitnog sljunka (krupniji pesak) i posle toga zuti pesak, vrlo fin, kao prasina. Kad je dosao do 30 m, kaze dovoljno je, bice vode 30 l/min, spustio cevi, ona se zaglavila na mestu provog spoja, oko "ploce", ukupno ubacio 22 m cevi, praznio pumpom, "racunao" nesto I kaze, samo ti nastavi da ispiras, samo nemoj jaku pumpu, bice vode oko 15 l/min, nije ni trepnuo, naplatio 880 evra I otisao.
Ubacio sam neku rusku pumpu, praznio jedno 2 sata I vode vise nema, tako nekoliko puta, izmerio sam protok pumpe oko 2-3 l/min.
Zamolio bih te worme ako slucajno znas kakav je profil u toj zoni dublje, ili ako ne znas ti gde bih mogao da ga pronadjem, jer bez vode ne mogu nista (dovozim sa Save sada).
Nije svugde takva konfiguracija terena. Napisao sam da sam nasao vodu na 2,5 m i to na brdu na 380m nadmorske visine. Zato mi je bilo bitno da to nije povrsinska voda a to sam mogao da utvrdim tek u susnoj godini. Zato sam i napisao narodnu mudrost da se voda trazi u susnim godinama a ne u kisnim.
Pa upravo iz tog razloga se i de na 100 m da bi se nasla nepresusna voda, busi se jednom da traje 30-40-50 godina. Na toj dubini je voda koje uvek ima nevezano za susu ili ne, malo bolje citaj temu a ne da se jedini pravis pametan ovde, busi se bunar na njivi , koliko je metara, potpuno je nebitno.