Bušenje bunara na njivama

Хвала обојици на одговорима, имам још пар питања и да дам још пар информација:

Овај лик ради искључиво са бетонским цевима, до пречника 100 цм. Ја размишљам о пречнику 60 цм (цена по метру 100 еур)

Због искуства и околине процењују да се налази на око 20 м вода.

Ок, сито је на списку :) Има ли још нешто што треба обавезно да се зна, нарочито око завршне обраде?

Ako busis arterske bunare.Trazis kolicinu vode.Zavisi sta hoces.Najbolje bi bilo ako ima takvih bunara da se raspitas oko sita koje su ugradjivali itd ako taj bunardzija nije radio vec na tvom terenu.Za sita ti govorim zbog krupnoce peska dole.Ja naprimer imam problem sa bunarom,pomalo peskari zbog krupnih sita koje propustaju bas bas sitan pesak.Meni ne smeta ali nervira.Uglavnom ako radis arterske bunare zahtevas kolicinu vode,s' obizorom da se prvo raspitas ako neko u blizini ima slican bunar,koliko koji promer bunara moze dati.Npr ne mozes traziti od bunardzije da ti garantuje 500l u minuti sa promerom 50mm jer je ne izvodljivo.Ako busis klasican siroki bunar na manje dubine onda ovo sve pada u vodu jer je drugaciji dotok vode u bunar i tu ti fakticki niko ne moze garantovati kolicinu vode.

Послато са m2 note уз помоћ Тапатока

Da ti stavi 6-9 metara sita,zbog kolicine vode,da ide do dubine koja je potrebna za tvoj teren,tj da sito bude u belom pesku-vodonosni sloj,nikako pesak zute boje.....

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока

Имам дилему дал да бушим нови бунар или стари да очистим од муља, засуо се? Имам само око метар воде а то ми је проблем јер пумпа ради максимално 10 минута и онда морам чекати 2-3 минута да се тај ниво напуни.
Nov bez premisljanja.

Nov bez premisljanja.

Мислиш кад би стари чистио да би се нон стоп засипао земљом са стране и не би дугорочно вредело? Ако будем нови радио да убацим пластичну цев да се не зарушава? Овај мој садашњи је негде пречника око 50-ак цм.

MOMOSARIC@A meni nije bilo jasno kome si ovo odgovorio...Vidi ovako kum je bušio na 37 metara 20 metara sito fi 160 mm i 17 metara nastavili sa fi 110 mm,a vode ima sad ću ti reći širina zalivanja 70 metara 10 metara ide tifon na sat i norma zalivanja 55 mm/m2 i to je neki plafon...traktoru kad bi dodao kaže još 200 moto obrtaja prekinuo bi vodeni stub...Znači ima 38.5 m3 vode za sat vremena 38.500 lit./60 min.=641.66 lit./min. Po njegovim rečima malo se za.ebo što nisu nastavili od sita sa fi 140 mm tih 17 metara kaže imao bi 60% više vode...što iznosi 61.600 lit. za sat vremena a to je malo jače od 1000 lit./min.A moje pitanje i dalje glasi koji treba fi da ima bunar da da 2000 lit.???Dali ima neko iskustvo takvo ili video kod nekog tako nešto???:ppozdrav:

Мислиш кад би стари чистио да би се нон стоп засипао земљом са стране и не би дугорочно вредело? Ако будем нови радио да убацим пластичну цев да се не зарушава? Овај мој садашњи је негде пречника око 50-ак цм.
Novi kada isbusis ,obavezno zaspi oko cevi sa frakcijom,i nema zasipanja

Kris , bitna je tu lokacija i sastav dole . Kažem ti ja mogu da postignem sigurno 2000l/min u bunaru fi 100mm , i to na dubini od 9 do 13m , rupice se buše oko 2m po visini cijevi . Kod nas je sve riječna dolina pa ležimo na sloju šljunka punog vode. Niti čime zasipamo niti pravimo filtere , nakon čišćenja bunara i izvlačenja vode par sati , oko cijevi dole ostane bazen šljunka i to je to , nema se šta urušiti.
Ipak bez obzira na lokaciju , moje mišljenje za veću količinu vode nije bitan fi bunara (naravno 50-100mm pa naviše) nego je bitno pogoditi sloj bogat vodom po dubini i imati dovoljno rupica na cijevi po visini . Znači ako na cijev fi 100mm npr izbušiš rupice 1.5m do 2m i pogodiš sloj bogat vodom možeš da vučeš neznam kakvom pumpom.

Ehhh da i kod nas ima vode na tih trideset i nesto metara vec bi imao bunar ( ili rupu kako ja to nazivam ) na svakoj njivi. Kod nas mora da se busi do 104-108 m i tamo ima ciste vode koja moze da se pije i izlazi sama iz zemlje. Bio sam prosle godine kod coveka koji se bavi busenjem bunara u nasoj okolini i raspitivao sam se za fi 180 ili 200 ne secam se i cena bunara u tom precniku i na tu dubinu bi bila nesto malo ispod 10.000 eura sto je preskupo i neisplativo.

Pre par dana ja izbušio 90 22 metra 12 m sita odma zalio 3 jutra od jedno, ,kod drugara dve 110 jedna 24 m druga 28 obe 12 m sita .Koliko znači teren kodnas bunar nemože preći 1000 era

Novi kada isbusis ,obavezno zaspi oko cevi sa frakcijom,i nema zasipanja

Претпостављам да би цев требала да буде избушена као швајцарски сир због дотока воде. Како ви то радите и колике рупе?

Moj najbolji bunar koji sam izbušio fi 4" davo je 50 m3/sat ,dubina bušenja 24 metra ,sito 6 metara
Ovi bunari od MOME su najbolji ,koda vučeš vodu iz mora -srećković

KOd nas se to radi ovako : kupiš cijev 2" napraviš špic , izbušiš rupice na donjih 70cm do 1-5m malo ručno svrdlo i tzv "šemerdija" , to je cijev metalna prečnika oko 3-4" duga 1m , u nju naliveno olova neznam kolko da oteža . Dvojica cijev i šemerdiju na rame i nadješ mjesto gddje ti paše . Svrdlom malim ručnim bušiš 1.5 do 3m dok ne udješ u šljunak , onda pustiš cijev u to i nabijaš sa tom šemerdijom . Zavisi jel oćeš pitku vodu 50-100lit/min ideš do 4m ako oćeš 1000-1500lit/min ideš do 8-9 metara . Privezeš traktor i pustiš crijevo kompresora dole . Duvaš jedno sat vremena i to je to . Sve traje jedno 3-4 sata.

Претпостављам да би цев требала да буде избушена као швајцарски сир због дотока воде. Како ви то радите и колике рупе?
Majstor radi,uzduzne kanalice isece na cevima,jedne iznad drugih....

Koliki promer treba da ima bunar da da vodu od 2000 lit./min.???:ppozdrav:

Najbolje ti je celik fi407mm ali proces bušenja je drugačiji od standardno. Najbolje bi bilo da se odradi reversni bunar gde je prečnik bušejna minimum 820mm i u takvu bušotinu ugradjujes 407mm čelik, bunarski zasip obavezno kvarc 1-3mm.
Ovakvi bunari mogu da daju traženu litražu i veću ukoliko sloj ima mogućnosti za istim. Problem kod ovih bunara je što nisu ni malo jeftini i cene idu od 350e/m pa naviše. Ali uz pravilno korišćenje dobro odrađen bunar traje 30-40 godina ko od šale

A to je preskup bunar i neznam na koliko bi metara imao vodu...Problem je što kodnas nema niko izbušen takav bunar ili sličan manji...Misliš da fi 180-200 mm nebi dao tu količinu vode???:ppozdrav:

fI 220 kada bi uradio bi mogao da da i tu kolicinu ali javlja se problem prevelikih ulaynih brzina na samom filteru bunara. Predpostavljam da bi isao na prvi vodonosni horizont do nekih 50-60m gde voda ima dosta gvožđa, mangana... i isti bi se zbog velike ulazne brzine vode i malog filterskog zasipa obarali i začepljivali sito vremenom. Još nešto, kod klasičnog bunara i tako ozbiljnih količina vode dolazi do veće depresije u bunaru tj moraš više da oboriš nivo čime vršiš dodatni pritisak na ulazu. Školski primer ti je da za optimalni rad bunara sniženje vode u istom tokom crpenja tj razlika između statičkog i dinamičkog nivoa ne bi trebala da pređe dve trećine dužine filterskog dela. Sve preko toga donosi posledice na rad i dugotrajnost bunara

Dosad sam od svega skontao kroz priču sa ljudima sa raznoraznih lokacija da je to čitava nauka i niko nemože sigurno da ti garantuje i da kaže ni od bunardžija da bušimo toliko u dubinu,toliko u širinu treba ti sito takvo i takvo,dugačko toliko i toliko,pumpa ovakva,agregat taj i taj,tifon ovaj i ovaj i imaćeš tu količinu vode...Ja mislim da je kod nas na manje voda,na nekih 40 metara je...:ppozdrav:

Jos jedna stvar je da ukoliko tražis sredstva od Pokrajine da pokrijes deo troskova uvlace te u igru za izradu dokumentacije koja nije ni malo jeftina tačnije dokumentacija nije ni skupa toliko koliko je prate državni nameti i takse. Ukoliko te neko prijavi ili inspektor naidje i vidi navodnjava se ode vidi bunar opet ulaziš u istu igru jer se sve oko love vrti.
Jedan od problema je što se i Vodevojvodine mešaju od pre godinu dve u celu priču i izdaju uslove za eksploataciju tako da nema šanse da se dobije bilo kakva dozvola da se zahvataju vodonosni horizonti koje stanovništvo koristi za piće u ovom slučaju Vrbas Srbobran, Kula i ceo vaš potez zahvata i pliće i dublje

- - - - - - - - - -

Dosad sam od svega skontao kroz priču sa ljudima sa raznoraznih lokacija da je to čitava nauka i niko nemože sigurno da ti garantuje i da kaže ni od bunardžija da bušimo toliko u dubinu,toliko u širinu treba ti sito takvo i takvo,dugačko toliko i toliko,pumpa ovakva,agregat taj i taj,tifon ovaj i ovaj i imaćeš tu količinu vode...Ja mislim da je kod nas na manje voda,na nekih 40 metara je...:ppozdrav:

Problem je sto danas svako busi. Usli su u pricu kojekakvi priuceni majstori jer su skontali da je lova tu onda karabudže kojesta da ostanu dobri kad naidju na problem a to nije ni malo naivno raditi. Ne bi mi završavali fakultet za to. Šta god treba slobodno pitaj :ppozdrav:

Worm , kad reče željezo , da te pitam , jel znaš nešto o tome ? Voda iz 3 bunara mi je prepuna željeza . Šta su loše osobine , šta dobre ? Ima li način za prečistiti vodu ? Kolko sam čitao nije uopšte lako .

U kom smislu da je prečistiš, posle bunara?
Generalno svi plići vodonosni horizonti imaju problem sa povećanom koncentracijom gvoža i mangana e sad jedina dobra osobina je kad se zaliva neko voće i povrće kom treba dodatno gvožđe lepo ga usvaja jer je ovo rastvoreno u vodi. Problemi su s druge strane mnogobrojni, počevši od obaranja i taložeja na samom filteru u bunaru što sam prethodno pomenuo pa do stvaranja naslaga u pumpi, cevovodu i kapaljkama na sistemima. Dosta se po gradovima može videti kako su stručnjaci uzeli pare za sisteme za navodnjavanje travnjaka pa se crvene i crne i trotoari i zgrade do visine dokle zahvate prskalice.
Generalno ovi elementi se iz vode obaraju postupkom fontaniranja, to primenjuju i vodovodi. Voda se izbacuje slično kao na fontanama u vis i pada na kaskade betonske kao stepenište slično, tu se obara iz vode i voda odlazi dalje i lagano se preliva preko još kaskada i dalje odlazi u preradu. Nije isplativo za manje sisteme, generalno šta je tu je.
Problemi se kod ovakve vode javljaju još sa bakterijama gvožđevitim koje se razvijaju u ovako idealnim sredinama plus kad je dubinska pumpa u bunaru prave kolonije oko topog motora i prave haos, pregrevanje pumpi začepljavanje usisa...

Nazad
Vrh