Bušenje bunara na njivama

Danas izbušio prvi bunar ove godine ,prvi pa dobar ,na 40 mm ,4 kubika na sat ,21 metar -jedino me semerinzi na pumpama zezaju kad sam stavio od traktora Zetora pa ih brzo pjesak pojede ,odoh na spavanje :spavam:

Da li neko radi busenje bunara metalnim cevima od 5/4 cola.Imam biseni bunar od 14 metara a hteo bih da ga produbim za 6 metara i da stavim duplo sito.Inace sam u okolini N.Sada i kod mene svi buse na 20 metara bunare i bude ok.Ja sad imam dosta peska u vodi pa bih zbog toga ga produbio da bi dobio kvalitetniju vodu.

Poslato sa HUAWEI Y560-L01 uz pomoć Tapatoka

Da li neko radi busenje bunara metalnim cevima od 5/4 cola.Imam biseni bunar od 14 metara a hteo bih da ga produbim za 6 metara i da stavim duplo sito.Inace sam u okolini N.Sada i kod mene svi buse na 20 metara bunare i bude ok.Ja sad imam dosta peska u vodi pa bih zbog toga ga produbio da bi dobio kvalitetniju vodu.

Izbusi nov bunara,sa 6 metara sita,cena za tu debljinu je 100-120 evra sa klapnom i plasticnom cesmom.

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока

Naravno da nije. Sve zavisi koliko ti vode treba na kom nivou je voda od kote terena i koliku pumpu planiras da ubacis. Pumpa najvise diktira sirinu cevi. Sa druge strane od kapaciteta samog bunara zavisi i pumpa. Moze da se radi i redukovani bunar da ti gore bude fi 125 u zoni pumpe i obaranja nivoa, a u zoni filtera na ispod manji precnik

- - - - - - - - - -

Opet se vracam na ono da je u ljudima najveci problem. Takav smo narod svi bi da se j... a da im ne udje kad moram tako da se izrazavam. Ima onih koji rade bunare i dosta onih koji buse rupe. U poslednje vreme sve je vise strucnjaka jer je tu fina zarada bila pa aj da buskam malo i ja. Pa posle problemi sa peskom sa zagadjenjem i da ne nabrajam

Izbusi nov bunara,sa 6 metara sita,cena za tu debljinu je 100-120 evra sa klapnom i plasticnom cesmom.

Poslato sa Coolpad R108 uz pomoć Tapatoka
To su sranje bunari nemam nimalo poverenja u tu plastiku.Koga god sam pitao od bunardžija niko neradi tako mali presek fi 40 za metalne cevi.Inace radim pumpe za zalivanje pa sam upucen pukne im onaj sastav dole u zemlji i izgube vodeni stub.Na dosta mesta je bilo tako a da ne pricam tamo gde je stavljena kuglica tek to je sranje.

I ja sam jednom pitao coveka sa ovog foruma oko busenja bunara! DObio odgovor da mi je skupo i da potrazim nekog ko jeftinije da mi naplati, nazalost nije para za svakoga! :osmeh:
Kod nas se krece od 60 pa na gore eura po metru duznom sa prstenovima! Busenje se obavlja do 20 i neki metar sve zavisi od terena...

To su sranje bunari nemam nimalo poverenja u tu plastiku.Koga god sam pitao od bunardžija niko neradi tako mali presek fi 40 za metalne cevi.Inace radim pumpe za zalivanje pa sam upucen pukne im onaj sastav dole u zemlji i izgube vodeni stub.Na dosta mesta je bilo tako a da ne pricam tamo gde je stavljena kuglica tek to je sranje.

Ispod dva cola je svaki bunar nista ,igracka,3 + cola je pravi posao,plastika je ok,imam 4 bunar,nikakvih problema nema,metalni su proslost.

Поздрав свима!

Планирам да подигнем засад леске на 1 ha (дакле око 450-500 садница), па ме занима следеће:

1) Да ли неко зна колико ми је воде отприлике потребно за овај засад, тј. какав бунар, пресек цеви, пумпа и све што један апсолутни почетник треба да зна

2) Ако имате контакт неког бунарџије у околини Крагујевца, Тополе, Аранђеловца - молим да ме контактирате.

Хвала унапред!

Поздрав свима!

Планирам да подигнем засад леске на 1 ha (дакле око 450-500 садница), па ме занима следеће:

Да ли неко зна колико ми је воде отприлике потребно за овај засад, тј. какав бунар, пресек цеви, пумпа и све што један апсолутни почетник треба да зна

Za odgovor o kolicini potrebne vode na toj povrsini mislim da ce ti najbolji odgovor dati kolege na temi o zasadu leske... (ako nisi vec pitao tamo) :)

A kada dobijes odgovor na to pitanje tj. koliko vode ti treba, onda trazis dalje koja pumpa, odnosno cevi ti trebaju da bi mogao efektivno da dobijes tu kolicinu vode... ;)

Мудро збориш! Хвала.

Za odgovor o kolicini potrebne vode na toj povrsini mislim da ce ti najbolji odgovor dati kolege na temi o zasadu leske... (ako nisi vec pitao tamo) :)

A kada dobijes odgovor na to pitanje tj. koliko vode ti treba, onda trazis dalje koja pumpa, odnosno cevi ti trebaju da bi mogao efektivno da dobijes tu kolicinu vode... ;)

Прочитао сам целу тему, али имам још пар питања. Преговарам са човеком око бушења бунара, па да овде питам следеће:

Да ли има неких ствари које у сваком случају морам да захтевам од бунарџије, тј. шта је обавезно за сваку бушотину, да знам да тражим?
Тотални сам почетник, видим да овде спомињете филтере, слој шљунка и то... па ако може неко
само укратко да набаци у пар тачака, да не буде после касно.

Хвала унапред!

Ako busis arterske bunare.Trazis kolicinu vode.Zavisi sta hoces.Najbolje bi bilo ako ima takvih bunara da se raspitas oko sita koje su ugradjivali itd ako taj bunardzija nije radio vec na tvom terenu.Za sita ti govorim zbog krupnoce peska dole.Ja naprimer imam problem sa bunarom,pomalo peskari zbog krupnih sita koje propustaju bas bas sitan pesak.Meni ne smeta ali nervira.Uglavnom ako radis arterske bunare zahtevas kolicinu vode,s' obizorom da se prvo raspitas ako neko u blizini ima slican bunar,koliko koji promer bunara moze dati.Npr ne mozes traziti od bunardzije da ti garantuje 500l u minuti sa promerom 50mm jer je ne izvodljivo.Ako busis klasican siroki bunar na manje dubine onda ovo sve pada u vodu jer je drugaciji dotok vode u bunar i tu ti fakticki niko ne moze garantovati kolicinu vode.

Послато са m2 note уз помоћ Тапатока

Прочитао сам целу тему, али имам још пар питања. Преговарам са човеком око бушења бунара, па да овде питам следеће:

Да ли има неких ствари које у сваком случају морам да захтевам од бунарџије, тј. шта је обавезно за сваку бушотину, да знам да тражим?
Тотални сам почетник, видим да овде спомињете филтере, слој шљунка и то... па ако може неко
само укратко да набаци у пар тачака, да не буде после касно.

Хвала унапред!
Da ti stavi 6-9 metara sita,zbog kolicine vode,da ide do dubine koja je potrebna za tvoj teren,tj da sito bude u belom pesku-vodonosni sloj,nikako pesak zute boje.....

Имам дилему дал да бушим нови бунар или стари да очистим од муља, засуо се? Имам само око метар воде а то ми је проблем јер пумпа ради максимално 10 минута и онда морам чекати 2-3 минута да се тај ниво напуни.

Ja sam to postizao , u stvari mal9 manje jer pumpa nije mogla vise ali ocito dovoljan ti je bunar 100. Sad dal bi mogao na 75 to neznam .Ako imas struju idi na bunar 125 dabi mogle jace dubinske pumpe da se spuste .

Stole . Imao sam slican problem. Pridjem traktorom i izvucem cijev pola metra uvis i popravilo se .

Nazad
Vrh