Pozdrav forumašima!
Imao sam problem sa mixomatozom , sa zakašnjenjem vakcinisao (pojedine), i na kraju se raspitivao o tome dali je meso zaraženih jedinki za upotrbu. Posle oko mesec dana stanje je počelo da se popravlja, da bi sada nakon skoro dva meseca znaci bolesti skoro u potpunosti nestali.( dolazio sam do informacija da je smrtnost 90% ). Plikovi oko očiju i noseva su se povukli, čvorovi sa ušiju se povlače.
Posle onog skroz otežanog disanja oni izgledaju sada ovako. Fotografije su od danas (dva meseca posle pojave i pogoršanja)

Na par fotki se vidi da su nekima ši malo krecave od ranijih plikova, ali čini mi se i to može da nestane.
Za ovo vreme hrana je bila uobičajena, (seno, granule, žitarice) ranice povremeno premazivane antibiotik-mastima.
Razmišljao sam i saveti su da ženke zadržim za koćenje s obzirom da one koje ,,preleže'' bolest doživotno su imune na istu.
Sve ovo pišem kao iskustvo u slučaju da ( nedaj bože ) neko od vas bude u istoj ili sličnoj situaciji.
Pre par dana slučajno sam se sreo sa g-dino Gaborom koji je vlasnik veterinarske ambulante u Senti, a kaže da mu je diplomski na faksu bio vezan za kuniće i on kaže:
Da je meso kunića zaraženo mixomatozom potpuno bezbedno za ljudsku upotrebu ( savetuje da se glava baci). Priču je potkrepio podatkom da komarac koji je zaražen, ujede čoveka i nemože da na njega prenese bolest jer ova vrsta virusa ne napada ljudsku vrstu.
Da je istina da je jedinka koja preživi mixomatozu doživotno imuna, ali da nikako ne preporučuje da se od tih ženki ostavlja za koćenje jer je ona jeste doživotno imuna, ali isto tako i doživotni prenosnik ovog virusa. Tako da je, kada je u blizini zdravih'' potencijalna opasnost po njih, jer komarac ujedom nje nakon toga može zaraziti zdravu jedinku. Tako da je rešenje kotlić, ražanj, roštilj, tiganj itd.
Post je spojen: [time]1283385204[/time]