Bolesti kod kunića

Dali sme Neosulfox P. da se daje ženkama koji doje mlade?Danas sam uzeo u apoteci i to na mišiće.Platio 100 dinara 20 grama.Kad su čuli da je za zečeve,samo što mi nisu uzeli nazad.
 
Par dana neuzima hranu uopšte,pije jako malo vode.Doji mlade redovno,okotila se 5 juna.Prva dijagnoza je bilo da nejede zbog toplote,ali sad je već i smršala.Čuje se vazduh u crevima,kao da je naduta.Tvrd je stomak na pipanje.Još jedna ženka je problematična,ona se okotila 1.jun,mladi danas počeli da izlaze,ali ni ona nejede granule.List kupine,gaveza i deteline uzima,ali granule ni da pipne.Treća ženka sa mladima od pre mesec dana i par komada od dva meseca se ubijaju od iste te hrane.
 
Nisu svi isti, neki jedu po vrućini, neki ne, ali ako je stomak tvrd, onda je problem. Je l' ima stolicu i kakva je? Ako ne pije vode, moraćeš joj špricem davati neosulfox.
 
Nema stolicu od petka.Svako jutro čistim i njena strana je čista,samo ima malo mokraće.Od juče ni druga ženka nema stolicu.Koliko da dam spricem na dan,računam ujutro-uveče ili kako već,špric je od 5mi ili kubika.
 
Ne znam ni ja tačno, znam da ide jedna kafena kašika neosulfox-a na litar vode. Probaj joj dati 5-6 puta dnevno 2-3 šprica, možda i češće, videćeš i sam koliko bude htela. Kada su kunići naduveni, nije im loše ni davati aktivnog uglja, ali to nije lek, već on smanjuje nadutost, tako što vezuje toksine iz creva za sebe.
 
Primetio sam da zecica koja se okotila pre 3 nedelje imas usnu sugu. Da li postoji opasnost da zarazi mlade i koji je lek najbolji za usnu sugu ? Hvala unapred
 
Moguće da su kraste u pitanju. Stavi joj špricom bez igle zejtin u uši. Najbolje sredstvo za tvoj/njen problem.
 
Kraste su posledica šuge, a zejtin je kratkoročno rešenje. Po meni, najelegantnije rešenje je injekcija ivermektina. Rešava problem sa svim ekto i nekim endoparazitima, a može se davati i preventivno. Ne smeta mladima koji sisaju.
 
Hvala Vam svima na odgovorima i pomoci. Namazao sam joj zejtinom usi danas,videcu kako deluje. Ako se bude vratilo pokusacu sa ivermektinom. Da li je potrebno samo jednom namazati zejtinom usi ili vise puta ?
 
Problem sa zejtinom je u tome što on samo uguši šugarce koji se nalaze u uvetu, a neće delovati na šugarce koji se nalaze za vratom ili u krznu, tako da je to samo kratkoročno rešenje. A čim je dobila šugu, znači da imaš šugarce u kavezima, tako da bi i njih trebalo dezinfikovati.
 
Problem sa zejtinom je u tome što on samo uguši šugarce koji se nalaze u uvetu, a neće delovati na šugarce koji se nalaze za vratom ili u krznu, tako da je to samo kratkoročno rešenje. A čim je dobila šugu, znači da imaš šugarce u kavezima, tako da bi i njih trebalo dezinfikovati.
Koji je najbolji nacin da se dezinfikuje kavez ?
 
Ja koristim Desu S, imam drvene kaveze, a ako imaš metalne, možeš ih i spaliti plamenom.
 
Postovane kolege,ja problem, suge u usima na kozi kao zuljeva na stopalima rana po telu od ujeda placno oko slinav nos,lecim godinama kada se pojavi problem sa naftom.Nakapam 2-3 kapi ne previse,ponovim drugi dan,eventualno nekad, ponovim posle 2 dana pauze.pozdrav svima.
 
Pozdrav narode,potrebna mi je savet

Sinoc sam kupio muzjaka patuljastog kunica Lavlja glava.Uzeo sam ga u Nisu kod istog prodavca kod koga sam pre oko godinu dana uzeo jednu zenku za devojku i za kako znam da je dobar.
Medjutim,tek jutros sam primetio da mu levo oko nije isto kao i desno.Ne znam ni sam kako mi je to sinoc promaklo.
Naime,levo oko mu suzi i to prilicno,dlaka oko oka se skoro sasvim proredila takoreci kao da je nema.Gledam ga danas ceo dan,ponasanje mu je sasvim normalno,trckara po kavezu,jede,pije.Malopre kada sam ih obilazio poceo je da kija nekih 6-7 sekundi bez prestanka.
Procitao sam ovde stare poruke i vidim da moze svasta-nesto da bude u pitanju.Moze li mi neko dati neki savet koje kapi ili mast bi pomogle oko toga i da li postoji mogucnost da se ova njegova boljka prenese na zecicu koja je u boxu do njega?Da li da bilo sta pokusavam da pomognem posto sam se cuo sa prodavcem i u ponedeljak opet idem u Nis da ga vratim a nekako mi je zao mu ne pomognem ova 3-4 dana.
Hvala unapred,pozdrav
 
Nazad
Vrh