Kao sto sam slutio p. apoteke u mojoj blizini [u krugu od 30km] su jako lose snadbevene... Slucajno sam u magacinu jedne video Nurelle D i negde u malom mozgu mi je ostalo da je to dobar preparat. Uzeo sam ga jer je to bio jedan jedini insekticid koji sam pronasao.
Ali mislim da ga necu upotrebiti. Nekoliko je razloga.
Preparat je jak organofosfat sa karencom od mesec dana, obe stvari mi se ne svidjaju. Zatim nigde u uputstvu ne pominju sljivine stitaste vasi, mada verovato deluje i na njih jer je inhibitor acetilholin esteraze, u prevodu ako bilo koji zivi organizam usvoji aktivnu materiju nurella-d u teskom je problemu.
Pored toga izgleda da je ovim "mojim" stitastim vasima presudio neki prirodni neprijatelj. Nigde ne mogu da nadjem zivu vas. Pazljivijim uvidjajem primetio sam da svaki stit ima rupice na sebi, a unutrasnjost je previse usitnjena i sparusena da bi to bila jaja. A na listovima ima samo mrtvih vasi. Moguce da ih je napala neka gljivica ili osa.
Od fungicida sam nasao samo mankozeb, tj. mankogal80, sta je tu je. Uradicu jedno prskanje, ima rogaca i necega sto izgleda kao posledica monilije i plamenjace...
Jos uvek nisam otkrio koja je bolest prikazana na drugoj slici, sa onim alien izrastajima iz lista sljive ?