Pozdrav ekipo!
Poslednji put sam bio u mom vocnjaku pre 45 dana, tada je bio u stadijumu cvetanja (vocnjak je na planini pa je kasnija vegetacija), vocke su cvetale punom snagom, a posto sam intenzivno rezao suve i grane koje je sprzio mraz, ustanovio sam da su manje vise sve vocke u vrlo dobrom-odlicnom stanju. Nije bilo ni nagovestaja neke bolesti, grane, listovi i cvetovi su bili zdravi i pravi. Posebno medju sljivama koje su najbrojnije.
Sledecih 45 dana je gotovo svaki dan padala kisa. Stigao sam juce u vocnjak i na moju zalost vocke su kao enciklopedija gljivicnih bolesti vocaka. Da napomenem vocke nisu prskane (sem mog pokusaja sa fungicidom koji sprala kisa).
Medju svim sljivama se pojavio rogac sljive, posebno medju pozegacama, gde je vaki drugi ili treci plod napao rogac. Prvi put to vidim, gadno izgleda plod onako deformisan.
E sada nesto se pojavilo na dvadesetak stabala sljive, sto ne znam sta je, ovako to izgleda:
Na prvoj slici iz daljine izgleda kao napad monilije ili gresim ?
Isto drvo iz blizine na drugoj slici mozete da primetite na desetine nekih malih "cireva" koji su obrasli sve grancice. Apsolutno ne znam o cemu se radi, sem sto gadno izgleda. Skinuo sam nekoliko ovih izrastaja ispod njih je prazan prostor ili neki prah, da li znate o cemu se radi ?
Naravno i cime da delujem i vredi li sada uopste delovati ?
Sledece drvo sljive ima drugacije bolest:
Pretpostavljam da je i ovo neko gljivicno oboljenje. Znate li o cemu se radi ?
Na sledecoj slici mozete videti dokle je plod stigao u sazrevanju, cisto da imate orijentaciju u kom stadijumu se nalazi, zbog eventualnog prskanja:
Pazite situaciju, izmedju ove dve sljive je jedna pozegaca, dodiruje se sa obe ove bolesne, a ona zdrava ko dren, nigde ni tackice ni na stablu, ni na listu, neverovatno...
Tek treba da pokosim, pa da obidjem ostale vocke, ali iz daljine vidim da je stanje sa njima slicno, napale ih razne posasti. Zarekao sam se da cu od ove jeseni da pocnem sa ozbiljnim tretiranjem sljiva, da se ovo ne bi desavalo.
Da li mozete da mi date savet sta sada da radim ?