Balirka

Moj zet ima neku itlijansku amu ili tako nekako koja pravi mekane, lake i krive ko kifle, jednom rečju bale koje ne liče ni na šta. Radi za 15din. po komadu i sakupio je finih para...

Musteriji nije bitan izgled bale ni koliko ih cvrsto steze , njima je najbitnije da je najjeftiniji (srpska posla). Bravo za tvog zeta :ppozdrav:

Moja lifamka nije velika a može da namesti balu kakvu hoćeš tako da tip prese za tvrdo baliranje nije bitan,bitan je u propusnoj moći (ukoliko su usta prese veća brže će ispresovati)

dragan82 je napisao(la):
Musteriji nije bitan izgled bale ni koliko ih cvrsto steze , njima je najbitnije da je najjeftiniji (srpska posla). Bravo za tvog zeta :ppozdrav:

Odgovorno demantujem ovu tvrdnju, tako moze da se radi samo 1 eventualno 2 sezone (mada ni 2 sezone ) . Kad baba kojoj sam prosle godine presovao kaze tvoja 1 bala je kao njegove 2 onda to znaci nesto. Ili kad kaze ja tvoju balu 2 dana mogu da sterem pod krave , a tudjih treba 2 za jedan dan.

Secas se one narodne pripovedke " narodu se nemoze ugoditi". Ja sam im uvek radio po jusu i uvek se neko od musterija prebaci kod nekog drugog i to nezavisno da li sam mu ja uradio dobro ili odlicno , puna cena ili spustio cenu. Lepo je mene ucio moj pokojni otac" ti drzi tvoju cenu pa da se posle ne kajes kada te musterija napusti". Desavalo se i meni a i ocu uradimo ispod cene i ubijemo se od rada da bi nas uzeli i drugi put. Kad drugi put musterija uzme drugog. Ja se posle sekiram , pa se mislim gde sam pogresio. A greska je sto ja nisam naplatio punu cenu. Nadam se da ce ovo moje iskustvo da posluzi i vama ako ga niste vec stekli. Pozdrav svima i veruj te mi jer ja imam iza sebe na stotine musterija i na stotine uradjenih hektare za pare. :cao:

Zaboravio sam reći da taj moj zet radi i na veresiju tako da i to umnogome utiče na ogromnu "popularnost". Na opasku šta ako mu neko ne plati on odgovara da zna gde mu se nalaze bale i da će sam da natovari...
Kod nas se kaže da prvo propada onaj koji pokušava da ugodi narodu.

Zato ja ne presujem drugome ako nije vlasnik na njivi...... I kad ispadne treća bala ja ga lepo pitam jel ovako valja, ili oćeš tvrđe, mekše, i posle nema buniš.... A ako ide na veresiju onda ide 20% skuplje, pa nek se gazda računa.... a ako mu se ne sviđa, nek traži drugog.... I ja podržavam onu narodnu: "Bolje zadžaba sediti nego zadžaba raditi"

Po meni ima veze oblik bale i tvrdoca jer onaj kad tovari nece covek da mu se bale raspadaju i da nemoze lepo da ih slozi i dotera kuci.

svakako, jos jedan od razloga, kad se posle par meseci prosusi seno u kamari da ne spadaju kanapi sami od sebe! ::namigivanje::

kod mene je baliranje 5 bale za evro ili 20 din.a oni koji imaju male prese tj. male bale baliraju,oni ni ne baliraju usluzno.svake godine sve manje posla imam.svi koji imaju vise stoke imaju i prese a ko ima malo stoke uortaci se sa nekim da mu vuce,tovari,redja u zamenu za baliranje.za par godina uopste nece biti posla za usluzno presovanje.

kod mene je prosle godine bilo 5000 po ha, mada i ja kad radim ja posle tri-cetiri bale pitam jel po volji, mada ja pravim bale ko za mene, i to vecini i odgovara .
ja im kazem - ja pravim ovakve bale jer ih ja i tovarim, pa necu sam sebi da navucem kilu na vrat, e posle broj bala pomnozim sa 20 i malo smanjim- nemam fiksan cenovnik ako je malo bala po ha onda malo popustim, ako je vise onda malo pojacam cenu..
po meni je 320-330 bala po ha puna cena min 5000, za proslu godinu, mada je sad nafta skocila u nebo tako da za ovu godinu - neznam

pa kad pogledas da se sad balira i prva i durga od jedanput i da mase ima kolko hoces ni 30 din po mali nije mnogo, ima po ha da ode boga oca kanapa, da ne kazem jos ako nekog zeza neki vezac taj ga je ugasio :haha: , nece zavrsiti ha ni za dan

Ja se upravo vratio sa presovanja!Vecerao,pa malo da vidim sta ima ovde novo.Jedan se "pokvario"pa sam isao da zavrsavam :udri: nekih 250 bala,a daleko od sela.Planiram da ga oderem sa 25 din.Inace do sada sto sam radio,bilo je za 20 din.

danas poceo sa presovanjem i odma defekt
izbalirao desetak bala ide ekstra kad nesto puce vila koja ubacuje kanap u pekljac pukla a druga pokrivena i gore osovinica koja aktivira pekljace i ona otisla
Dali neko zna uzrok ako moze da svati sta sam ''objasnio'' inace sam totalni laik
unapred hvala!!!

Post je spojen: [time]1274984454[/time]

koliko sam te razumeo brava nije reagovala i klip ti je iskrivio igle-ne znam da li sam baš najbolje razumeo

Nazad
Vrh