Balirka

Pogledaj i zazor izmedju nozeva i naostri i odmah ce se poznati u otkosu.

Kod mene na JD presi je M7.. Kad sam je dovezao iz Njemacke u njoj su bila 2 srafa, ja nisam ni obracao paznju koji je, kupio par komada m8 da imam.. Prvi kad mi je pukao, ja stavim drugi bez matice i nakon dan posla on ispao, ja da stavim m8 kad sipak, ne moze.. Nadjem na odpadu par komada cini mi se od opelovih mjenjaca.. Kad je sezona prosla trazio sam da kupim m7 ali nigdje nema, nazovem rodjaka u It posto se bavi metalstvom reko treba mi m7, kaze moze li sta lakse.. Zove nakon par dana nasao u jednoj prodavnici 300 komada ostalo kaze zaliha, vise nece nabavljati, mislim da je cijena bila 0.10e po komadu, reko kupi sve. Ode u drugu prodavnicu nadje matice 300 komada, cijena za 300 komada 6e, sve ukupno 36e.
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG] . Odem u Njemacku obisao sve radnje, cak i u Wurthu bio, imaju sve, ali m7 nemaju. Odemo u Classov servis nazovu servis John Deere kaze imaju komad 1e i matica komad 0.50e, u paketu bude 50 komada, narucim, cifra 75e..
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]

A nisi mi bili skupi pa reko neka ima, bolje imati nego ne imati.. Ove orginalne sam kupio ne znam ni ja sto, neka stoje.. Ne slomim ni ja godisnje 1-2 komada.. Volim imati na stanju kod kuce sto vise rez dijelova za sve masine sa kojima radim..

ja godisnje oko davdesetak slomim.
Fiksni noz bi ttrebo imat matice s desna strane tunela gledano otpozadi. Pogledaj malo bolje. A zazor bi se trebo kod nje stelovat na lezaju koji se nalazi sa strane al to se radi samo kad je malj na zemlji ako ima taj lezaj ili da poturujes tanke limice pa stezes noz.

Kod mene pukne 5-6 komada i to kad dodje baliranje kukuruzovine ,u senu slami i lucerki teram bez problema.
I u kukuruzovini nekad napravi preko 1000 bez pucanja ,a nekad na jednoj njivi na 250-300 kom. pokida po 2-3 safa ,valjda zavisi od toga kako je istarupana.
Inace je na presi kad sam je kupio bio saf m7 u 10.9 kvalitetu i posto se teze nalazi ja sam razbusio na m8 i stavljam 8.8 kvalitet.

ja godisnje oko davdesetak slomim.
Fiksni noz bi ttrebo imat matice s desna strane tunela gledano otpozadi. Pogledaj malo bolje. A zazor bi se trebo kod nje stelovat na lezaju koji se nalazi sa strane al to se radi samo kad je malj na zemlji ako ima taj lezaj ili da poturujes tanke limice pa stezes noz.

Za ovu sezonu cu ja samo skinuti noz sa malja i naostriti da izguram sezonu, odsijeca on lijepo, ali se opet desi da izadje neka bala malo "čupava". Kod mene je malj na drvenim klizacima a lezaj nisam vidio unutra. Ako uspijem i ovaj pokretni sa imbusima odvrnut, dobro ce biti :bravo:

De pogledaj kad izvadis svo sijeno a kad je klip u zadnjem polozaju imajul sarafi sa unutrasnje strane klipa. Ja mislim da imamju matice kljuc 19 da uzima, imam neki osjecaj da su imbusi sa ove ravne strane i da su oni samo za pridarvanje dok se ne stegne a ako nema lezajeva onda nemam pojma kako ide.

Kad prije nisu pucali osiguraci/vijci i postepeno sve vise pucaju znaci da je presa dobila "zazore" i onda pocinje da trosi osigurace, kod welgerica kad se "pretresu" lezajevi na vilama prakticno prestane da cvika osigurace koji su tamo, nazalos neke zazore je nemoguce smanjiti jer je ekonomski neisplativo. Na presi postoje puno dijelova koji se krecu linearno ili mjenjaju smijer , tu najvise trpi, pogotovo ako masa koja ulazi nije homogena i opterecenje se mijenja plus opterecenja zbog potrosenosti i pocinje osigurace da trosi sve vise.

@hazzee koji je model taj new holland?

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

Za ovu sezonu cu ja samo skinuti noz sa malja i naostriti da izguram sezonu, odsijeca on lijepo, ali se opet desi da izadje neka bala malo "čupava". Kod mene je malj na drvenim klizacima a lezaj nisam vidio unutra. Ako uspijem i ovaj pokretni sa imbusima odvrnut, dobro ce biti :bravo:

Evo ti jedan snimak koji će ti pomoći oko vezača.Znam u kakvom si problemu.Ja kada sam počeo da radim sa presom nisam znao zglavno ni kanap da uvučem.Sve sam sam učio,malo iz knjige,malo kroz kvarove i opet još ima caka koje ne poznajem
https://www.youtube.com/watch?v=qkZrZHAXntE

@gabricn to je stari NH s68. Ide super i pravi velike bale, samo sto je meni totalna nepoznanica sve na njoj, spaga pukne ja se izgubim, mislim neki kvar :sjasi:

@Zoran0230 hvala Zorane, a cuj tek 50 bala sam napravio s njom, vrijeme ne dozvoljava, kisa pada stalno. Ovu sezonu studiranje i nerviranje dok se ne nauci insan. Tek prije 7-8 godina sam se poceo baviti ovim poslom, nisam znao ni sa traktorom a ni sa jednom masinom, sada imam sve osim beraca i kultivatora.

Poslednja izmena:
A sta ce ti, pobogu, 350 osiguraca, ja za 16 godina otkinuo 2.
I ja za 10 god samo jedan sraf i to s opruga od spremaca mi uletela, i kod mene je m7 , ja sam odsekao parce zubca od grabulja nabio i to stoji vec 2 god tako. Mada ne znam koje je tvrdoce pa kontam da nadjem shtift od 7mm i da nabijem

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Nema potrebe.61-ca nikada ne cvika šrafove na zamajcu sem situacija gde uleti neko strano telo koje noževi ne mogu da preseku.

Traktor ne moze ugasit. Jer lamela je izmedju kardana i zamajca. A zamajac dok izgubi svoju energiju citava balirka moze da se razleti. :osmeh: Tako da odgovarajuci saraf-osigurac moze da sacuva dosta para.

Tako je ma šrafa m 8 će puknut da je neznam kakav ako je sijeno sirovo a glida ili špura debela đžaba onda sve.
Sijeno mora biti suho za balirke i neće nijedan šaraf da ode

Kod mene danas veselje. Krenulo pravo. Puce mi lanac koji se nalazi iza ovog lima oznacenog na slici dole.. Imam komad tog lanca rezerve za nastiklati, ali kako to sad ufaziti. Uvuko mi pick up nekog kamenja i puce lanac .. :sjasi: Kud ne mogu naci nikakvog majstora da mi to dodje srediti, dobar tajming, u jeku sezone..

aaaaaa.jpg

Nazad
Vrh