Balirka

Gore je baliranje sirove i mokre lucerke nego kukuruzovine.Kukuruzovina je suva kao i slama.

U potpunosti se slažem.
Kao što je Zombie izneo-to su dešavanja koja prate baliranje kukuruzovine.
Treba i znati terati presu-moraju se podići umirivači pa čak mogu i da se skinu.Treba pokupiti da nisu veliki otkosi ili kako da ih nazovem-
Kolega i ja smo obrali 2 jutra kukuruza dok je jedan sa velgerkomizbalirao 50 bala kukuruzovine.Pokušavao sam da mu objasnim kako ali ne vredi.Dok nije kupio presu-ja sam mu balirao .
Svaka presa može balirati kukuruzovinu.To je to.

Kukuruzovina nije nikakav bauk.Balu ne treba jako stezati već raspustiti da ne bude preteška a ni prelagana.Zavisi i kako je usitnjena masa.Ako su štapovi celi biće problema jer hoće da se zaglave u vezač pa ne može da veže ali najvažnije od svega je da masa bude suva i da se balira kada je upržena a i da se gleda prilikom grabljenja da se ne hvata mnogo zemlje.Imao sam specijalce koji su hteli da im se kukuruzovina balira po rosi da se ne omlati. :sta: I još da dodam da presa mora biti dobro utegnuta da bi se mogla balirati kukuruzovina.

Kukuruzovina nije nikakav bauk.Balu ne treba jako stezati već raspustiti da ne bude preteška a ni prelagana.Zavisi i kako je usitnjena masa.Ako su štapovi celi biće problema jer hoće da se zaglave u vezač pa ne može da veže ali najvažnije od svega je da masa bude suva i da se balira kada je upržena a i da se gleda prilikom grabljenja da se ne hvata mnogo zemlje.Imao sam specijalce koji su hteli da im se kukuruzovina balira po rosi da se ne omlati. :sta: I još da dodam da presa mora biti dobro utegnuta da bi se mogla balirati kukuruzovina.

Nisam znao da ne sme da se mlati,moram u buduće paziti.Joj bisera,jioj poljoprivredo.

Ja ne kazem da ne moze da se balira kukuruzovina sa presom ali tvrdim da nijedna presa kukuruzovinu ne voli i da se presa unistava i haba 10 puta vise nego da je u pitanju seno ili slama.ja sam prosle godine napravio oko 300 bala kukuruzovine za sebe sa mojom rivierom casalis,polomio sam nekoliko sigurnosinih srafova i osiguraca bas na pekljacu sto mi se nikad do tad nije desavalo.Tako da ja to vise ne baliram,niti pa neko u mom kraju oce to da radi 50 din po bali su naplacivali ove godine.

Aj da i ja dam neki savet kad sam ja hteo da pazarim presu isto samo za moje porebe da ne bi vise molio i cekao pitam za savet pa kad je pocelo te ova te ona nezna se koj je bolja od koje svi hvale svoje i onda dodje moj stric i kaze ovako"da ti kazem kupuj ono sto ti je najpovoljnije i spremi 200/300 evropskih da je doradis i zavrsio si posao nema veze kao se zove i ko je napravio moze ona da bude i boing al ako zeza ima da osedis"i tako ja lepo kupim lifama dam tauzenku i dve sezone mi odradi kao singerica ove sam imao malo sexualno obrazovanje al sam je doktorirao i uradio manji remont oko 250e i mirna backa (uradi oko 5/6ooo bala svega sto mi treba)moj ti je savet gledaj samo da nije lomnjena i da je sto jeftinija sve su iste pogotovo sto hoces samo svoje il izvadi 3-4000 evropskih pa udri:ppozdrav:

kukuruzovina najbolje ide kad je malo vlazna isto kao slama ako je presuva preliva, ovaj snimak sto sam postavio je malo teze baliranje posto ima poponca pa neda presi da uvlaci masu,inace u mom kraju nece niko da je balira pa ja radim uslugu 40 dinarapo bali

Ima jedna u mom mjestu kao ova sa linka(welger) ,koji je model pojma nemam,znam da je covjek zadovoljan,...ali uvjek ima ono ali,i on bi bio rad da je promjeni ipak je njoj godina xx

To je model Ap 12 K sa početka 50-ih godina prošlog veka.Inače je odlična balirka.Imao sam takvu koje me je besprekorno služila i pošteno se naradila kod mene.Dnevni učinak joj je 2.500 bala što nije za potcenjivanje.

Eh nekad je i ona bila pojam od masine,ali sta ces vrijeme i tehnologija cine svoje,jos koja godina i ove sto mi imamo ce biti mozda jedine u evropi,jer se to tamo izbacilo iz upotrebe a mi balkanci smo to prihvatili objerucke da sebi olaksamo nas mucenicki poljoprivredno-farmerski zivot

To je činjenica.Ko ima potrebe za velikom količinom slame,lucerke i ostalog jednostavno uzme rol balirku i prednji utovarivač za traktor jer je danas jako teško naći vredne radnike koji hoće da rade.Ovako radiš sam bez potrebne ljudske radne snage.I sam bi tako uradio kada bi morao.

Davno bih ja zamjenio w 61 za neku rolobalirku, ali kako dosta radim usluge ne znam da li bi narod prihvatio rolobalirku,ali bice nafake kupit cu ja nju makar za licne potrebe da se vise ne mucim.

To je činjenica.Ko ima potrebe za velikom količinom slame,lucerke i ostalog jednostavno uzme rol balirku i prednji utovarivač za traktor jer je danas jako teško naći vredne radnike koji hoće da rade.Ovako radiš sam bez potrebne ljudske radne snage.I sam bi tako uradio kada bi morao.
ja bih je sutra kupio al mi nezgodno posle kući,gde da je držim i odmotavam...

Komšija je ljetos sebi kupio rolobalirku, neka Welger, baš zbog radnika. Ne može uvijek da nadje radnike kad trebaju a i skupi su mnogo, kud slabo rade. Čovjeku pukao film i kupi rolobalirku i zadnji utovarivač sa vilama. Sa Zetor 7745 vuče presu a ima Ursus c355 za skupljane sijena i transport.. Izbalira cijelu parcelu u 4 bale, natovari ih na prikolicu i ode kući. Tako za dan odradi 5-6 parcela (sve su to manje parcele) i mirno spava, sve kod kuće pod ceradom a sa radnicima i klasičnom balirkom mu je trebalo 2-3 dana da odradi posao. Obična balirka je dobra za mala gazdinstva, svako ozbiljnije gazdinstvo sa većim površinama treba da ide na rolobalirku zbog ogromne uštede u radnoj snazi i manjim utroškom vremena.

Nazad
Vrh