Balirka

Skracivo sam ih, popusto na vretenima da ih ne zbija, svasta radio al jednostavno ako su kratke i labave ruzne su bale, tesko ih slagati na prikolicu.
Prodam bamforda i kupim claasa 40, zadovoljan sam, jest da je dosta sporija al dobro veze, bale su daleko lakse za tovariti.

- - - - - - - - - -

Znam kako je to, svako ljeto se patim sa mojom presom a vidi kako je mala

2dl8xar.jpg

1042khl.jpg

koliko godina ima ovaj tvoj massey? cini mi se da ima finih godina.

Ne znam koliko je tačno stara ali sigurno ima mnogo godina. Prije nego što je došla kod mene, stajala je kod bivšeg gazde više od 10 godina ispod šupe pa ej bilo dosta posla da se sredi limarija. Iako je sigurno mnogo starija od mene (a ja imam 28 godina), ipak radi sasvim dobro za moje potrebe.

I ja posedujem Rivijeru model ER 40 bez kontra tega.Uzeo je pretprosle godine u zaista super stanju, jako malo radila. Sta da kazem drugo sem reci hvale. Teram je sa 539, traktor je ne oseca, mala bala, vezuje bez greske. Kao i za sve, redovno podmazivanje, odrzavanje, pazljivo rukovanje i ima da sluzi......:ppozdrav:

Na proleće planiram da pazarim presu. Pošto sam početnik tj. nikad nisam imao presu, treba mi pomoć oko izbora. Tata preferira Welger a meni je svejedno dogod je održavanje jednostavno. Koristio bih je isključivo za svoje potrebe a to mu dođe oko 6000 bala (slame, deteline i kukurzovune) godišnje. Planiram da je vučem sa IMT 542. Svaki savet je dobrodošao.

Imao si u Titelu letos poljostrojku nije sve ukypno izbalirala 5000 bala za 5 godina ko iz fabrike otisla za 2000 evre garazirana boja na njoj jos se sija ,al sta znam klas markant 50 za 542 je dosta dobro resenje ,ili neka od manji welgerica ,cisto zbog delova imas ih svugde,ja imam 71 welger nisam je kacio na 542 zaza me uklucivanje kardana,vucem je sa 558,mada mislim da bije i 542 ladno vuko.kad bi ponovo kupovao presu bila bi jedna od te dve welger ili klas..I savet kupuj presu sto pre ide im nenormalno cena gore,kazu da je jako slaba ponuda u inostranstvu.

Na proleće planiram da pazarim presu. Pošto sam početnik tj. nikad nisam imao presu, treba mi pomoć oko izbora. Tata preferira Welger a meni je svejedno dogod je održavanje jednostavno. Koristio bih je isključivo za svoje potrebe a to mu dođe oko 6000 bala (slame, deteline i kukurzovune) godišnje. Planiram da je vučem sa IMT 542. Svaki savet je dobrodošao.
Pazi druze,ako planiras da baliras kukuruzovinu,bolje razmotri neku presu koja ima RS vezac,iz iskustva to kazem,radio sam i sa claas-om i welger-om u slami senu i manje kabastim materijalima,rade skoro savrseno ali u kukuruzovini ili nekim drugim grubim masama,nastaju veliki problemi,na svakih 10-20 bala ocekuj jednu odvezanu,ako je iole losiji vezac to se moze desavati i na svakih 5-6 bala.jedno od resenja je da koristis tad kanap tip 320 za nijansu ce bolje raditi.Znam masu ljudi kod nas,koji imaju problema sa class-om i welger-om u kukuruzovini i ili zovu nekog da im balira ili je ne baliraju uopste.RS vezaci bolje podnose kad ulete delovi kukuruzovine u mehanizam mada isto se nemoze ocekivati ista preciznost vezivanja nego kada se radi seno slama...Radio sam sa rivierrom i na 100ak bala mozda odveze jednu dve,dok u senu se taj broj odnosi na 1000 bala,nekad ni toliko.U sustini izbegavam da radim kukuruzovinu osim kad moram...Sto se prese tice ove 2 navedene su svakako najjace marke i da su pouzdane to stoji ali su i dobre i sa cenama kako pri kupovini tako i kasnije za remont.Imas i druge marke koje su takodje pouzdane i dobre a jeftinije za odrzavanje i mogu biti podjednako pouzdane isto kao i claas i welger.

Ja bi ti za IMT 542 preporucio JD 332. Ja je vucem sa 539 hoce malo da je tesko kad je veca masa. Baliram detelinu, slamu zita, soje, tulaj i sve radi bez problema. Za ovih 5 godina bez kvara bez problema sa vezivanjem i slicno. Presu sam kupio polovnu kod Corica u Basaidu.Znaci prezadovoljan.

Moje preporuke za JD. Trazi 332, 336. Mogu one godisnje da odrade i 3x vise od tvojih potreba. Izbegavaj starije serije, zbog nedostatka kocnice u slucaju da se igle nevrate. Koristim JD 342 i kod mene uradi oko 40 ha godisnje, mozda i vise.

I mene isto zanima balirka, ali nikako da postavim pitanje.... Meni bi trebala neka koja moze da radi kukuruzovinu, iz vasih postova vidim da to moze John deere. Kod mene je ravnica, vukao bih sa 539, ako bas ne ide imam i Rakovicu, ali znate svi da je spora na kardanu. Da li ima jos neka presa koja moze da radi kukuruzovinu? I koliko para treba da se spremi za dobru balirku?

Svaka presa moze da radi kukuruzovinu ,ali je ni jedna bas ne obozava.
Na presi mora biti sve idealno utegnuto da bi radila u kukuruzovini bez problema.Ja radim sa JD332 oko 8000-10000 bala lucerke ,slame i sojista i tu mi razveze balu samo kad nestane kanapa.
A u kukuruzovinni na 1000-1500 bala ima sigurno 20-tak razvezanih i uz to 7-8 otkinutih sigurnosnih safova.
Sto se tice izbora prese i moje misljenje je kao i clana @Truya86 ,neka sa RS vezacima i sa sto boljom zastitom.
Bolje promenuti sig. saf od 30din nego vezac ili igle...

Ja sam jesenas kad je bila berba kukuruza svu kukuruzovinu koja je došla na klipovima u kukuruzu (bilo mnogo suvo vrijeme pa berač nije odradjivao posao kako treba) izbalirao sa mojom MF14, bilo je oko 30 velikih i tvrdih bala. Nijednu nije odvezala ali se tu radilo samo o ljuski od kukuruza, nije bilo stabala. Posle sam probao da baliram na njivi, presa radi kao sat što se prese tiče ali probleme prave stabla kukuruza, upadne u petljač i napravi problem, ili se prekine kanap ili ne sveže ili se zapetlja kanap. Kad bi se kukuruzovina tarupirala siguran sam da bi radila kao i u sijenu. Ovako neću više ni pokušavati, teško sveže i 5-6 bala i počne da odvezuje, bolje da platim da mi neko izbalira 200-300 bala nego da mi kukuruzovina pokvari petljače. Petljači joj sa donje strane nisu baš zaštićeni i stabla od kukuruza direktno se zabadaju u njih.

Primetio sam da ima razlike gde je brao berac sa obrnutim smerom tarupa i gde je brao sa normalnim smerom.
Mnogo lakse ide i manje problema pravi gde je normalan smer jer je i masa bolje usitnjena ,iza kombajna se ugradjenom roto seckom i beraca sa konta smerom je vec druga prica.

Nazad
Vrh