Balirka

poz presa claas trabant desna strana mi kida spagu cvor ostaje u pertlacu pomoc hvala cini mi se da ostane spaga na zadrzacu spage nisam siguran
Tebi se izgleda zajela osnovna ploca, ili sanke, skije svakako to ljudi zovu, dobila je kanalic na onoj krivini gdje stoji kanap pa ne moze da sklizne u stranu kada petljac obavi svoje.Zbog toga ti pukne kanap, imao sam takvo iskustvo, popunis elektrodom i obrusis.

Može da bude i oštećen ili puknut jezičak (limić) na kljunu petljača pa da zbog toga ne može da svuče čvor .

poz danas sam vidijo zasto puca kanap a razlog je to spaga od svezane bale ostane na zadrzacu spage tako da u jednom istom trenutku imam dvije spage na zadrzacu i normalno usljed pritiska puca svezana dali je neko imao takav problem

poz danas sam vidijo zasto puca kanap a razlog je to spaga od svezane bale ostane na zadrzacu spage tako da u jednom istom trenutku imam dvije spage na zadrzacu i normalno usljed pritiska puca svezana dali je neko imao takav problem
Ako je u pitanju da nakon vezivanja špaga ili kanap ostaje na zadrživaču ili roščiću onda je u pitanju nedovoljan hod dodavača kanapa do kojeg dolazi kada se elastične čivije koje drže dodavač kanapa rasklimaju ili je ona dvostruka poluga koja pokreće dodavač izlizana pa nema dovoljan hod da špagu koju donosi igla pritisne do kraja na roščić tako da ona bude korektno zavezana ali nije skinuta sa roščića i sledeća bala ne može skinuti čvor sa petljača nego se kida špaga na nekih 2 do 3 cm iza čvora.Do ove pojave može doći i ako je petlač visoko od roščića.Treba ručno okretati i kada se petljač nađe iznad vrha roščića zazor treba da bude 1 mm ako je veći treba malo popustiti prednji vijak na ploči i nju podugnuti malo gore koliko dozvoljava luft na vijku zatim opet pritegnuti ploču.Ako je prevelik zazor onda verovatno treba promeniti roščić.

- - - - - - - - - -

ja imam problem sa presom new holland 270,veze mi odlicno ali mi izbacuje krive bale.do sad u detelini nije bilo strasno ali danas sam balirao neku jecmenu slamu i krivi ih strasno,dali bi moglo da bude do igale sto privode masu klipu kasne,tj .dali bi smeo da prebacim igle za jedan zub u napred na lancu,ili je nesto drugo mozda u pitanju
Pre svake intervencije prvo pogledaj zazor između noževa ako je velik obični 1 cm(treba od 0.5 do 1 mm) i više on u 90 % slučajeva dovodi do krivljenja bale koje se naročito očituje kod livadske trave i ječmene slame jer su one takozvano žive pa beže sa dodavača.

Ako je u pitanju da nakon vezivanja špaga ili kanap ostaje na zadrživaču ili roščiću onda je u pitanju nedovoljan hod dodavača kanapa do kojeg dolazi kada se elastične čivije koje drže dodavač kanapa rasklimaju ili je ona dvostruka poluga koja pokreće dodavač izlizana pa nema dovoljan hod da špagu koju donosi igla pritisne do kraja na roščić tako da ona bude korektno zavezana ali nije skinuta sa roščića i sledeća bala ne može skinuti čvor sa petljača nego se kida špaga na nekih 2 do 3 cm iza čvora.Do ove pojave može doći i ako je petlač visoko od roščića.Treba ručno okretati i kada se petljač nađe iznad vrha roščića zazor treba da bude 1 mm ako je veći treba malo popustiti prednji vijak na ploči i nju podugnuti malo gore koliko dozvoljava luft na vijku zatim opet pritegnuti ploču.Ako je prevelik zazor onda verovatno treba promeniti roščić.

- - - - - - - - - -

to mi se desava ali ne cesto stotinjak bala sveze pa jednu prekine

Moj W 61 poceo da me "presa" neda sebi gasa odma pocne da razvezuje,ako je milim po njivi malo bi i vezala jel ja dam gasa odma nece.

Pa kao sto sam napiso,kad hocu malo vise gasa i da ima stalan kapacitet desava se da desna strana gledano odzada nece da veze,ako je sporije tjeram sa manje gasa tako nekako i veze.

Pa kao sto sam napiso,kad hocu malo vise gasa i da ima stalan kapacitet desava se da desna strana gledano odzada nece da veze,ako je sporije tjeram sa manje gasa tako nekako i veze.
image.php

Verovatno ti je izlizan pritiskivač kanapa pa pri većim brzinama i većem kapacitetu on ispusti malo ranije špagu dok se petljač nije stigao zatvoriti.To vidi na razvezanoj bali da li je čvor na prednjoj strani bale...

Napravi ona cvoric ali ga razveze,
Proveri zupčanik na petljaču jer se zna onaj ravni deo zupčanika pojesti odnosno zaobliti pa ploča ne vrati petljač u početni položaj tako da petljač izgleda prividno zatvoren ali jezičak je još malo otvoren pa kad bala naglo povuče špagu sa petljača korektno zavezan čvor se odveže.OVO DOLAZI DO JOŠ VEĆEG IZRAŽAJA KADA IMA VIŠE MASE I BRŽE SE TERA PRESA JER ONDA JE DOVOLJAN JEDAN UDARAC KLIPA DA SVUČE ČVOR SA PETLJAČA.

Poslednja izmena:
Proveri zupčanik na petljaču jer se zna onaj ravni deo zupčanika pojesti odnosno zaobliti pa ploča ne vrati petljač u početni položaj tako da petljač izgleda prividno zatvoren ali jezičak je još malo otvoren pa kad bala naglo povuče špagu sa petljača korektno zavezan čvor se odveže.OVO DOLAZI DO JOŠ VEĆEG IZRAŽAJA KADA IMA VIŠE MASE I BRŽE SE TERA PRESA JER ONDA JE DOVOLJAN JEDAN UDARAC KLIPA DA SVUČE ČVOR SA PETLJAČA.

Ja sam malo dotezo onu oprugu-od pritiskivaca i islo je ali opet nije kako bi trebalo,nisam zagledo da li je pojeden zubcanik,i tacno je kako si naveo " OVO DOLAZI DO JOŠ VEĆEG IZRAŽAJA KADA IMA VIŠE MASE I BRŽE SE TERA PRESA JER ONDA JE DOVOLJAN JEDAN UDARAC KLIPA DA SVUČE ČVOR SA PETLJAČA."

Pitanje za majstora
Moj komsija ima presu Fahr Kola Rivale 30 ima problem kad igla provuce manilu zahvatnik ne uhvati manilu desava se na obadvije strane i jedan kraj manile zaveze napravi cvor a drugi izvuce
:) :D

pa šta ti je problem onda.našao si kvar podesi ili igle ili zahvatnik i teraj.jel zahvatnik ima normalan hod?

gnc3.jpg
Pitanje za majstora
Moj komsija ima presu Fahr Kola Rivale 30 ima problem kad igla provuce manilu zahvatnik ne uhvati manilu desava se na obadvije strane i jedan kraj manile zaveze napravi cvor a drugi izvuce
:) :D
Ako ima[ jedan čvor na kanapu i to na onoj strani koji ne donosi igla na vezanje onda ti nije u pitanju zahvatnik kanapa nego dodavač kanapa on ne podnese dovoljno drugi kanap pod petljač tako da ovaj uhvati samo špagu koja je u petljaču.Pošto se to odnosi na obe strane provjeri breg na osovini i onaj ležaj što aktivira dodavače kanapa.Ako ti posle vezanja kanap ispada iz igala onda su ili igle previsoko u odnosu na zahvatnik(treba biti 3-4 mm između igle i zahvatnika) ili je pogrešno podešen zahvatnik.Ovo drugo je manje verovatno zato što ti se to dešava na obe strane.Ovo gore obilježeno strelicom je kako treba da stoji prorez zahvatnika kanapa na fahr rivale 20

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: PKB
cvor2.jpg

Ovo je moj problem, prekratka spaga do cvora i on se razveze, znaci noz skidaca spage odsjece preblizo visak spage, u pitanju je presa bautz a RS-ov je petljac. Molim za pomoc ako je neko imao slican problem da mi pomogne.

Nazad
Vrh