AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Nort, desava se i meni na fiestu isto to ali ne znam zasto.
 
Usput, ima li neko Opel Zafira, kakvo je to auto? Gledao sam neko nedavno, uvoz i jako mi se svidja zbog prostora jer ima 7 sjedišta što mi treba jer ću dobiti još jedno dijete.
Imam Zafiru A(2001) 1.8 benzinac, 125KS od avgusta 2013-te, do sada ni jedan problem. Cuo sam da su kod ovih motora racunari skloni brljanju. Ono sto sam cuo kada sam se raspitivao za kupovinu moga automobila je da izbegavate 1.6 motore. 2 sedista su u podu bunkera, izvlace se po potrebi, veoma komforan automobil. Ako imate jos neko pitanje, tu sam. :ppozdrav:
 
Pezo 206 u pitanju. Prvo sam mislio da haluciniram kad sam pri izlasku iz auta posle voznje osetio peckanje na stubu vrata ili tu negde,ali danas drug izlazio na suvozaceva i njega pecne struja,ostalo radi normalno.Sta bi moglo biti ?

Desavalo se i meni na 206 :osmeh: razlog je veoma jednostavan, kao sto je neko rekao elektricitet; ja sam na kolima stavio aluminijumske papucice i rucicu menjaca (sa gti modela) i od kada sam kupio patike to je pocelo da se desava; znaci samo u tim patikama pecka i ni u cemu vise :ideja: ali to je bilo samo dok su bile nove sada toga vise nema; a nije prvi slucaj da se to desava na 206, na pks forumu je jedan clan to resio tako sto je zamenio xs rucicu menjaca sa obicnom plasticnom :osmeh: Tako da menjaj garderobu i skapiraces sta ne traba da nosis kada vozis :osmeh:
 
NA ,najčešće bude u "Kineskim" patikama ili cipelama , znači bukvalno gumeni djon . Zamijeni obuću , otvori se ko čovjek , kupi nešto sa kožnim djonom , nemora biti aligator paš vidjet.
 
Nemora biti čisto kožni , ali do djona je definitivno . Probaj . Jednostavno neki djon t uzemlji i oslobodi stat elektriciteta čim otvoriš vrata i dodirneš tlo nogom , a drugi ne pa onda pecne . Ako izadješ iz auta a ne dodirneš limariju pecnuće te čim uhvatiš za neka vrata od kuće ili slično ili se pozdraviš s nekim .
 
Koliko god benigno izgledalo, staticki elektricitet moze biti opasan na benzinskoj pumpi. Pre se pumpadzije prvo naslone rukom na auto, pa tek onda toce...danas na zalost retko ko postuje pravila...
 
Davno kad sam prvi put imao taj problem , kupim onu trakicu za uzemljene auta što se vuče po asfaltu , znato one trake što su stavljali kad ciganski "sredjuju" auta . Najviše sam vidjao na Ladama. Nije pomoglo dok nisam izbjegavao te patike.
 
Статички електрицитет је нераздвојни део природе и немогуће га је елиминисати сасвим.Пошто прави велике невоље смишљени су одавно одводници такве врсте електрицитета а неки од тих одводника се примењују и у аутомобилској индустрији.Телефункен и Бош су крајем осамдесетих заједно направили апликацију за то и произвођачи аутомобила су је почели серијски уграђивати у путничке и друге аутомобиле.Ефикасност тог одводника статичког електрицитета и одводника јалове енергије као нуз продукта алтернатора је била висока.Уређај сам имао у рукама као и електричну шему апликације,додуше без ознака и вредности компонената.С обзиром да се нисам ни бавио том проблематиком није ме нешто посебно ни интрересовала.
Сада се не користе вероватно им се не исплате јер је исплатљивије продавати нешто друго и поправљати-замењивати покварено.
Знам поуздано да се неколико чланова овог форума и професионално занимају за ову проблематику па бих њима препустио стручне препоруке и решења.
 
Probajte neke druge presvlake za sedista ili od garderobe promenuti. Odredjene vrste tkanita trenjem proizvode staticki elektricitet koji nije naivan . Imao sam na jednoj zastavi upravo problem koji sam resio presvlakama i umanjilo se prilicno.
 
[h=1]Kako izgleda motor posle 134.000 km bez promene ulja[/h]Proizvođači automobila propisuju kada na određenom modelu treba promeniti ulje u motoru, kako bi on ispravno funkcionisao. Iako se u praksi dešava da vozač zanemari preporuku i ne obavi zamenu baš na vreme, ovakav slučaj iživljavanja nad sopstvenim automobilom nije skoro zabeležen.







456200205550fde2352135939483095_640x29085.jpg

Foto: Reddit
Vlasnik jednog Audija TT vozio je svoj auto neverovatnih 134.000 kilometara bez zamene ulja.

Fotografije uništenog motora proširile su se internetom pošto ih je jedan član Audi TDI foruma, inače vlasnik servisa, dobio od zaposlenog koji je preuzeo vozilo na rad.

778946859550fde241bc88120514148_640x47885.jpg

Foto: Reddit
U pitanju je motor Audija TT 3.2 koji tokom pređenih 134.000 kilometara nije imao nikakve servisne intervencije.

Ulje se praktično pretvorilo u katran a fotografije govore same za sebe.

1810826705550fde2448f40946774432_640x52885.jpg

Foto: Reddit
Razlog zbog kog je vlasnik dozvolio ovako nešto ostao je nepoznat, a posle svega jedino moguće rešenje je zamena motora.

Pravo je čudo da je motor uopšte radio tako dugo bez ikakvog održavanja.

Da li poštujete propisani interval zamene ulja i drugog potrošnog materijala na vašem vozilu?

Izvor: B92, Auto magazin
 
- AUTO ZANIMLJIVOSTI -

Akumulator vam se ispraznio ..? Rešenje je vrlo jednostavno ..!

Dogodilo vam se da ste zaboravili isključiti svetla ili neki drugi potrošač u automobilu i akumulator vam se ispraznio... Kako pokrenuti vozilo i izvući se iz neprijatne situacije..?
-Verovali ili ne, rešenje se krije u ASPIRIN-u, ako ga imate naravno ili ga u blizini možete kupiti... Rešenje je vrlo jednostavno i za to vam ne treba ničija pomoć... Dovoljno je da dva aspirina ubacite u vaš akumulator...
Naime, aspirin sadrži acetilsalicilnu kiselinu koja će reagovati sa sumpornom kiselinom u akumulatoru i proizvesti još jedan, posljednji naboj... Ako vam ovo uspe, ipak što pre odvezite automobil serviseru da bi proverio ispravnost akumulatora...
 
Imam od 20mm od renoa ali nemam sad na izbor jer sam sve pobacao u staro gvozdje da bih nasao od cega moze. Uglavnom klip manji precnikom od 65mm bi imao mogucnosti za to.Nesecam se ficko koje je imao debljine . Ako ti pasuje moze se i ovaj bolc obraditi na 18mm ako imas strugara sa potrebnom alatom [ keramicki noz]
 
Nazad
Vrh