AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Inače, baj d vej, pre nekako sam otvorio radionicu za ditejling automobila, i sad tu ima i poliranja, i dubinskog pranja, običnog pranja, i što je najbitnije puno različtih auta, i kako koji dođe i ja radim na njemu tako sam ubeđeniji da je 124ka najbolji auto ikad napravljen, tačno ću ko i miksan naći još jednog dok cene nisu totalno poludele...

Inače, baj d vej, pre nekako sam otvorio radionicu za ditejling automobila, i sad tu ima i poliranja, i dubinskog pranja, običnog pranja, i što je najbitnije puno različtih auta, i kako koji dođe i ja radim na njemu tako sam ubeđeniji da je 124ka najbolji auto ikad napravljen, tačno ću ko i miksan naći još jednog dok cene nisu totalno poludele...
Zar nisu w140,w126 i w123 najbolji ?

Ovaj nije u stanju kao crnog sto imam, stariji je drugaciji motor. Ima da se sredjuje neke sitnice u entrijeru. Motor je dobar ima dobru kompresiju, lako pali vuce super. Malo izgleda pusta na vodjicama ventila pa malo dimi na auspuhu. Nista strasno.

Paknove za rucnu moraju novi, plocice da vidim koliko imaju mesa. Gume balans stangle, nosace motora i kardansku gumu do menjaca moram da zamenim.

Izmenjao sam mu sva ulja i filtere. U menjacu i dif nije menjano 20 godina. Zamenio servo ulje i filter. Filter vazduha, motorno, rashladnu tecnost, filter goriva...

Nisam jedino kociono zamenio , manzetnu na poluosovini i da vidim sa majstorom za vodjice da sredimo.

Vidi, kad kažem najbolji ne mislim samo onog dana kad je izašao iz fabrike već i iz ličnog iskustva, sad kad ima 30 ili 40 godina...
W123 je dobar, ali suviše je spor, bučan, nema mesta baš nešto u kabini, i jako sklon koroziji...
W126 je limuzinčina, nema šta, mana su mu preveliki motori sa popriličnom potrošnjom, što meni kao tipičnom balkancu naravno ne paše, a i benzinci su noćna mora za popravku u nedostatku delova i majsora koji to znaju opraviti..
W140 je verovatno najbolje dizajniran auto(možda još i vw feton), bez kompomisa, kad je mečka bila mečka, ali već sam pisao sad sa 30 godina je noćna mora sa njegovim kablovima od biorazgradivih materijala, i kao kod 126,održavanje motora i troškovi u opšte nisu za džep običnog čoveka...
I 140 i 126 su za baje sa puno novaca, koji ima novu s klasu, a ovo ima za uživanje...
W124 još uvek odoleva zubu vremena, bilo koji motor koji je veći od 200d i 200e još uvek ide u korak sa modernim saobraćajem, ako ima klimu recimo po ničemu ne kaska za modernijim autima, ne mislim na haj tek elektro... Još uvek običan čovek može sebi da ga priušti, nije skup za održavanje, delova relativno ima, sem kozmetike... Ima puno stvari po čemu je jedinstven, al ne vredi pisati referat, smorili bi se svi..

Recimo trap na tim autima, više modela deli isti ili sličan dizajn, je tako napravljen da pola stvari može da "crkne" ali točkovi neće otpasti i stići ćeš gde si pošao, samo kad pogledaš po africi šta voze, nikom nije jasno kako je to u opšte na putu, al oni se kotrljaju...

Piši, mene nećeš smorit, imali smo tri 190ke a 124 mi je oduvijek velika želja i nadam se kad naiđem na odličan primjerak da ću u tom trenutku imat keš da ga pazarim.

Koje prednje amortizere staviti na w124, 250D 92 godiste? Da su kvalitetni, necu neki krs pa da menjam ubrzo.

https://www.prodajadelova.rs/kyb-334017

Citam da su fabricki blisten b4, monro i sachs kazu nisu nesto. Za kyb kazu da su kvalitetni ali malo tvrdji.
Ženi sam na A klasi pre mesec dana radio trap.Stavio KYB skroz je korketan,.Doduše rastavio sam joj trap na sastavne delove pa ni nema šta da šušne.Al svakako bačene pare po kakvom oranju se vozi, ali bar može da se hvali da trap sad vredi ko cela A klasa.

Monroe je krš bio i ostao.

Bilstain b4 ima na jednom sajtu, na prodaja delova ima sachs i kyb gshok tako neka serija. Cene su od 9k da 13k nije strasno.

A 'bem li ga... Sachs kazu da je binarna logika, ili crkne posle 100km ili traje. Monroe kao na kamenu da sedis. Te price "ima meksi ima tvrdji" ne piju vodu jer nece niko da drzi 10fela iste marke amortizera za isti auto u radnji.
Bilstein kad god mi doslo da menjam, nema na stanju ili nemam vremena da cekam. Kyb nerealno skupi spram puteva kojima vozimo.

Vidi, kad kažem najbolji ne mislim samo onog dana kad je izašao iz fabrike već i iz ličnog iskustva, sad kad ima 30 ili 40 godina...
W123 je dobar, ali suviše je spor, bučan, nema mesta baš nešto u kabini, i jako sklon koroziji...
W126 je limuzinčina, nema šta, mana su mu preveliki motori sa popriličnom potrošnjom, što meni kao tipičnom balkancu naravno ne paše, a i benzinci su noćna mora za popravku u nedostatku delova i majsora koji to znaju opraviti..
W140 je verovatno najbolje dizajniran auto(možda još i vw feton), bez kompomisa, kad je mečka bila mečka, ali već sam pisao sad sa 30 godina je noćna mora sa njegovim kablovima od biorazgradivih materijala, i kao kod 126,održavanje motora i troškovi u opšte nisu za džep običnog čoveka...
I 140 i 126 su za baje sa puno novaca, koji ima novu s klasu, a ovo ima za uživanje...
W124 još uvek odoleva zubu vremena, bilo koji motor koji je veći od 200d i 200e još uvek ide u korak sa modernim saobraćajem, ako ima klimu recimo po ničemu ne kaska za modernijim autima, ne mislim na haj tek elektro... Još uvek običan čovek može sebi da ga priušti, nije skup za održavanje, delova relativno ima, sem kozmetike... Ima puno stvari po čemu je jedinstven, al ne vredi pisati referat, smorili bi se svi..
Ne mogu da slusam lose reči o W123 a da ćutim 😬
Da je spor nije ako odaberes pravi motor. 280E je daleko od sporog, a ni 230 nije los. Od dizela 300D je minimum, ni on nije nesto brz ali prihvatljiv, a prava stvar je tek 300D turbo.
Sad sto zivimo u drzavi gde se kubikaza besmisleno kaznjava to je druga prica.
Sto se tice rdje jeste W124 bolji ali i njih sam se nagledao trulih. Ipak su ih stigle godine

Drugo u cemu gresis je da je trap na W124 neunistiv.
Pogledaj samo prednji trap i kako stoji donja kugla, i razmisli sta se desi ako se ignorise losa kugla i dozvoli se da ispadne.

Zadnji trap je dobar, komforan i lepo lezi ali daleko daleko komplikovaniji od W123.
Nije bas jeftino ali s obzirom da je to posao jednom u 10- 20 godina nije ni previse skupo da se komplet izmenja, nekih 500e izadje, ali problem je sto je kvalitet danasnjih delova jako upitan.
Nazalost dosta proizvodnje je izmesteno u kinu a kontrola kvaliteta je postala nepostojeca pa cak ni sa Lemforderom nisi vise siguran a da ne pricamo o pakerima poput Swag ili Febi.

Od nekih 2.5 miliona primeraka, 2 miliona su 200 i 240d(malo i karikiram, al shvataš poentu) ,upravo je 240 taj "neuništivi" u ginisovoj knjigi sa kolko, 4 milona km... Poenta da ćeš uglavnom naići na ova dva manja dizela nego na 280e...
123ku već 20 godina ne možeš videti ma putu, a 124ki ima još ohoho, toliko je dovoljno...
300td u 123 je mislim rađen uglavnom za ameriku, ovde je pravi raritet, i da verujem sa 5 brzina menjačem da mu je prava mera...
Složićeš se da jedino 124ku i 190ku možeš videti na putu, što govori o njihovoj dugotrajnosti, ostale spomenute je pojeo zub vremana i retki preostali se čuvaju i voze u posebnim prilikama..

Nazad
Vrh