AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Od nekih 2.5 miliona primeraka, 2 miliona su 200 i 240d(malo i karikiram, al shvataš poentu) ,upravo je 240 taj "neuništivi" u ginisovoj knjigi sa kolko, 4 milona km... Poenta da ćeš uglavnom naići na ova dva manja dizela nego na 280e...
123ku već 20 godina ne možeš videti ma putu, a 124ki ima još ohoho, toliko je dovoljno...
300td u 123 je mislim rađen uglavnom za ameriku, ovde je pravi raritet, i da verujem sa 5 brzina menjačem da mu je prava mera...
Složićeš se da jedino 124ku i 190ku možeš videti na putu, što govori o njihovoj dugotrajnosti, ostale spomenute je pojeo zub vremana i retki preostali se čuvaju i voze u posebnim prilikama..

I za 10ak godina ce sa W124 biti slicna situacija kao danas sa W123. Ne kazem ja da je W124 los daleko od toga, ali je ipak reputacija izgradjena upravo sa W123 ( I unistena sa W210 ali ajd necemo o tome).

Najvise me bode oci upravo komentar da je W123 spor sto se moze reci za 200 i 240D, eventualno 200 karburator. 300D se proizveo u slicnom broju kao i 200D, nesto malo manje (brojke su tipa 370k, 450k, 350k) Turbo jeste bio retkost u Evropi, bio iskljucivo karavan, i svaki turbo je bio automatik.
A i benzinci cine bar 40% proizvodnje od tih 2 miliona. To sto je u Srb 300D retkost to je rezultat dahija na vlasti i poreza na kubikazu pre svega (a na drugom mestu siromastvo i visoke cene goriva) je druga prica.
I izraz neunistivi se moze primeniti na bukvalno svaki motor iz kompletne ponude i W123 i W124, i dizel i benzin.

Korozija i nije neki neresiv problem.

Uskoro ide crni kod auto limara, ovaj stariji je zdraviji limarijski.

Zadnji most se sredi nema potrebe da se menja ceo.

Dobra je 123 ima ih jos ali retko. Vidjam 190, 124 ali uglavnom zapustene.

Recimo 123 se vozio kod nas najvise 90-tih i ranih 2000-tih. Sipala se svercovana nafta loseg kvaliteta, sipala se losa ulja, a odrzavali se uglavnom polovnim delovima. Vozili ih vecinom sverceri i matrapazi i presli sito i reseto i sad ih vise nema. Sad doso na red 124, standard skocio, pojavili se ljubitelji i niko ih ne koristi kao radno vozilo. Razmislja covek koje amortizere da mu stavi, a u vreme 123 je bilo stavio sam polovne, al kao novi. E zato sad ima dobrih 124, a 123 se slabo vidja.

Opet ponavljam da govorim iz ličnog iskustva svoje mišljenje, nekog ko je ljubitelj apsolutno svih gore navedenih, i nekog ko ih poseduje, vozi, i uživa u njima... Doduše 126 još nije registrovan, al biće uskoro, a nadam se da će i 190ka konačno biti ofarbana pa će ona da se vrati kući... Ostaje mi samo w140 kao nešto u šta nisam siguran da li želim da se upuštam...
Pisao sam već, 123 je baš fora, ma nema da se desilo da ga isteram a da neko nije prišao, nasmejao se, odpozdravio... Al zato kad sednem u "dedu" (124) svaki put se obradujem kao onog dana pre 20 godina kad sam ga pazario, baš je institucija...
E sad, opet je to bazirano na ovom što je meni dostupno, o egzotičnim motorima tipa e500, ili pak nekim drugim neću puno da pametujem jer nit imam priliku da ih probam u opšte, nit tome slično...

Lala iz Banata kaže da je po njemu najbolji sedan e500, i ok, mogu da se složim, i ako ćemo o željama i čestitkama meni ne dostižan san je 126 560sec, najlepši, dah mi zastane kad ga vidim... I šelbi 67mo gt500 elenor, al to je tek egzotika...

Nazad
Vrh