AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Meni se to dešavalo kad je auto na suncu i podesim da hladi maksimalnom brzinom. Sistem se pregrije, naglo se poveća pritisak i presostat odreaguje tako što isključi kompresor na par minuta dok se sam ne rashladi.

Probaj očistiti hladnjak klime ako je zaprljan i provjeri da li se uključuje ventilator. Takođe, ako je veliki pritisak razlog lako se provjeri tako što podesiš da hladi srednjom brzinom na nekih 20-22 ºC umjesto na minimalnu temperaturu. Radiće bez problema satima, samo će trebati koji minut duže da se kabina ohladi koliko želiš.
 
Crkla mi klima na autu , bukvalno greje , lancia lybra je u pitanju.
Nisam nikad čačkao oko klima , a drugar mi danas reče da ako ispusti freon ,onda ne pali kompresor klime uopšte , da li je to tačno ?

Kod mene pali kompresor ,ali ne hladi, pa ako nije freon ,da probam da čačnem nesto drugo..
Ako ti pali kompresor nije ti crkla klima i ima freon. Posto rece da greje, ako bukvalno ulazi u kabinu vazduh topliji nego vani onda ti nije prebacila na hladjenje vec je na grejanje. Ja imam alfu 147 i imao sam problem da nije htela da mi ukljuci grejanje. Ona, a verovatno i tvoja libra imaju automatsku klimu pa sam to resio tako sto sam otkacio klemu akumulatora i ponovo zakacio i onda je ponovo automatski sve radilo kako treba. Probaj sa klemom, nista ne kosta, a mozda i tebi pomogne.
 
Na Libri su problem el.motorići na klapnama a problem je što među polovnim jako teško mogu da se nađu isti a ni od jednog Fiata ne odgovaraju.Rešenje je da rasturiš instrument tablu i mehaničkim putem zatvoriš klapnu od grejanja a posle na zimu da je otvoriš.Na Fiat-Lancia forumu možeš da nađeš odgovor i rešenje bukvalno za svaki problem.
 
A jel nemožeš staviti kugl ventil na crevo grejanja koje ide od motora?
Na većini novijih scania je elektro slavina problem pa rešavamo prebacivanjem na Srpski meni!!

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Sad sam hteo da probam ovo sa klemom sto je kolega napisao, ali vise ne pali ni kompresor. Onda je najverovatnije iscureo freon od juce do danas. Morace u servis.
 
Jako hvaljen u svoje vreme. Sad kod polovnjaka koji stizu kod nas neki se hvale, drugi se zale. Ja licno verujem da je DSG dobra stvar, ako je sve kako treba.
 
Dsg menjaču imaju problem sa hladnjakom u menjaču pa hoće da pomešaju ulje i vodu, popravka nije jeftina, uglavnom se stavlja drugi menjač.. Inače jako dobro šalta, brz je ko munja..
 
Još reci da DSG golf 5 gledao u Obrovcu?
Dobar menjač naj sličniji kamionskom, naravno zahteva odrzavanje po meni bespotrebna stvar u autu!!

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
To je slicno easytronic kod Opela samo sto Dsg ima dve lamele zato tako munjevito menja brzine. Kod mene na easytronic menjam ulje na 50.000km a izmedju dosipam po 0.1dl i ide to prilicno. Pre 3-4k km sam remontovao cetkice u motoricima koji saltaju. Sada bukvalno radi kao kada je izasao iz fabrike.
 
DSG je robotizovani manuelni menjac u sustini, sa duplim kvacilom. Jedno kvacilo je za 1/3/5 i (7) brzinu, drugo za 2/4/6 brzinu, zbog toga su promene brzine tako brze. Postoje dva tipa dsg menjaca, takozvani "mokri" i "suvi", zavisi od automobila i motora. U principu su odlicni menjaci i ne treba bezati od njih, e sad sve zavisi kako se kome zalomi. Ipak su to polovna vozila stara u vecini slucajeva 10-15 godina, sa upitnom kilometrazom i istorijom.
Probaj menjac da li tecno radi, ne sme da cima, secka prilikom saltanja, na uzbrdici kad pustis kocnicu ne sme da se vrati ni mm nazad.
Servis se na vecini dsg menjaca vrsi na 60 hiljada km i kosta oko 100e.
Najbolje je ako mozes da povedes nekog majstora sa sobom.

Sent from my A0001 using Tapatalk
 
Obicno to sto se hvali mnogo, kasnije isto toliko kosta po dzepu.
Kum ima Oktaviju dsg, u nebo ga dize, do kad videcemo


Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Razbolio mi se mehaničar pa razmišljam da mali servis na Golfu V tdi 77 kW 2006. godina odradim u vlastitoj režiji. Nisam to nikad radio na Golfu jer mehaničar povoljnije nabavi dijelove pa mi nije bilo isplativo. Radio sam nekad prije na Astri benzinki.
Koliko ulja ide u motor i trebam li kupiti još nešto osim ulja i fltera za ulje, filter za kabinu i zračni filter za motor? Filter goriva je zamijenjen prije godinu i pola, odnosno cca 8000 km pa ga sad ne bi mijenjao jer radim jako malo km. Na Astri sam kod izmjene ulja obavezno zamijeno i brtvu na čepu kartera. Ima li Golf također brtvu ili je čep konusan? Trebam li neki specijalan alat za taj posao?
Svaka pomoć (savjet) je dobro došla.
 
Ide malo više od 4 litra ulja, znači kupuješ 5.
Treba ti filter za ulje i filter za vazduh.
Ja odavno izvučem ulje kroz cev merača, sa pumpicom. Onda rukom odvrneš kućište filtera za ulje, izvadiš stari filter ulja, pokupiš staro ulje iz tog kućišta(može i većim špricem.
Montaža obrnuto, uliješ ulje.
Filter vazduha je toliko prosto da nema svrhe da objašnjavam..

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka
 
Hvala mirosti. :ppozdrav:

Nemam pumpice za izvlaćenje ulja ali imam kanal u garaži. Ako sam dobro shvatio sve, osim izpuštanja ulja u nedostatku pumpice, se obavlja s gornje strane.
 
Све ти је одозго,кад мењаш филтер уља мењаш и гумице,чини ми се двије,шира је унутар поклопца а мале на такође ал на штапу оном,видећеш кад скинеш.гумице иду уз нов филтер.Уље 5-30 пумпа дизна купујеш,ја купујем дивинол већ 6-7 година за тај мотор.
 
Nazad
Vrh