AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Floria sa stojdžinim karbošem ide ko leptir
Od nedelje dodajem reklamu i za radionicu
e5e3b05bab4d3878afd1a9343f694c0c.jpg

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Ajmo ljudi pomoc prijatelja. Sta uzeti za 1000 evrica ?

Ili ?

Jedno je 95 ks iz atmosfeskog benzinca, a skroz drugo iz turbodizela. Turbodizel uglavnom ide dosta bolje zbog velikog obrtnog momenta, cak i kad je manje snage, dok benzinac trazi obrtaje. Pogotov sto je to samo 1.4 motor

Postoje 2 varijante 1.4 motora. Sa 8 ventila i 75 ks i sa 16 v i 95 ks. Ovaj sa 8 v sam imao u cliu i auto je isao prilicno dobro sa njim. Sad pitanje je sta je kome slabo ili jako. Meni je najbitnije da je pouzdan i da ima dosta prostora i da mi nije zao da tovarim sve i svasta u njega. Drobac kako si zadovoljan autom? Limarija bi trebala da je pocinkovana?

Ja sam se pre nekoliko godina dosta vozio, a i probao takav megan karavan, ali 1.6 16V. Ne da ide dobro, nego za mene iznenadjujuce dobro. Ako je ovaj 1.4 slican njemu trebalo bi da je dovoljan za normalnu voznju.

Zbog tog 1.6 16v se i premisljam u vezi ovog Senika. Jedino me potencijalno prevelika potrosnja odbija. Nece benzin jos dugo da bude 120 din.

Ovaj je trosio oko 8, ali zestoka voznja. Dosta preticanja, nagla ubrzanja, vece brzine. Bili smo tad mladi i ludi i nije se stedelo. Uz neku normalnu voznju verovatno bi siso na oko 7 litra.

Pa to i nije tako strasno. Plus cist benzin,nema jebavanja oko stelovanja plina i ostalih gluposti koje stalno zezaju oko njega. Nije mi onda losa ni ova verzija Senika sa 8 v. Plus je i najjeftiniji.

Postoje 2 varijante 1.4 motora. Sa 8 ventila i 75 ks i sa 16 v i 95 ks. Ovaj sa 8 v sam imao u cliu i auto je isao prilicno dobro sa njim. Sad pitanje je sta je kome slabo ili jako. Meni je najbitnije da je pouzdan i da ima dosta prostora i da mi nije zao da tovarim sve i svasta u njega. Drobac kako si zadovoljan autom? Limarija bi trebala da je pocinkovana?
Prilično sam zadovoljan s obzirom da je to ipak punoletan auto. Limarija mu je jedna od boljih osobina, pocinkovana je, nema rđe, jedino treba proveriti gredu kod auspuha, jer hoće da zarđa od izduvnih gasova, pošto je na karavanu kraj auspuha unutar branika. Odole je vrhunski zaštićen. Dosta je udoban i lagan za vožnju, juče sam se penjao na Venac, obišao sam svakoga ko mi se našao na putu, odlično vuče, čak i pod teretom, pre neki dan mu je čišćen kompletan usis i izduv i predihtovana turbina. Maksimalno što sam ga vozio je 170 km/h. Izuzetno je mali potrošač, održavanje mu je relativno jeftino (mali servis 50 evra sa rukama). Od kvarova sam imao problem sa menjačem, pukla dekla što drži snopove, to je bio malo veći trošak, jer tu onda ide redom: set kvačila, pa nosač menjača, pa neka obrubnica (mislim da se tako zove) koja spaja menjač sa poluosovinom, ona je napravljena od mekšeg materijala, da trpi udare umesto poluosovine, zato hoće češće da strada, naročito ako se ne šalta lepo u vožnji. Mana im je i kočioni servo i znaju imati problema sa senzorima air bag-a. Ja sam u mog dosta uložio, jer je bio zapušten, prethodni vlasnik je samo servise radio redovno, a ostalo ništa, ali sam ga dobio dosta povoljno. U principu, šta god da se uzme u tim godinama, ulaganje je neminovno.

U gradu nekom vecem svaki atmosferski benzinac trosi oko 10 litara gratske voznje, sve ostalo da trosi 7-8 litara je nemoguce. Dizel toliko trosi neki veci od preko 100 ks a ne benzinac. Oko 7-8 litara moze da trosi kombinovano, tako vec da. Ako auto nije za trke i zustru voznju bice dosta 1.4. Ako ne, onda mora preko 100 ks za vecinu kola te klase. Sva ta kola su realno dosta stara, moraju se detaljno pogledati jer sve ostalo je macka u dzaku sto kaze nas narod.

Ja nisam u gradu tako da ona potrosnja od oko 8 litra je sasvim moguca. Ko ne veruje nista mu ne mogu sem da kazem da taj megan nije bio moj pa da ga hvalisem.

:haha: U pravu si. Hteo da uzmem nesto za male pare za svaki dan da me nije zao da teram,ali sto vise gledam cena ide gore.:rolleyes: Ovi francuski autobusi mi zapali za oko pa to ti je. Provozao 2 komada i gotovo.

Nazad
Vrh