AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Заборавило се где се све стизало са задњом вучом али је снага била мања и сразмерна тежини возила.

Vozio sam svasta od zadnje do prednje vuce bez nove zimske gume nista....
zadnjih desetak godina vozim 4x4 i to vise ne bih nikada menjao ,nije to samo zbog snega drzi to auto i po suvom po krivinama mnogo bolje i sigurnije.....

Vozim uglavnom zadnju vuču ceo život. Prvo po snegu su gume najbitnije bez obzira koji je pogon. Zadnja vuča sa zimskim gumama je sposobnija nego 4x4 sa letnjim.
Prednja vuča uopšte nije toliko bolja ko što se u narodu misli, jeste malo veći deo težine napred i to je bolje kad se ide po snegu po ravnom, a po ravnom nema problema ni sa zadnjom, iali kad se naidje na uzbrdicu težina se prenosi na zadnje točkove tako da su u najboljem slučaju tu negde.
Jednom kad se krećeš zadnja vuča je upravljivija po krivinama zbog 50/50 rasporeda mase.
Drugo kad zadnji kraj prokliza uvek je mnogo strašnije onima koji gledaju nego vozaču, uglavnom je sve to pod kontrolom, malo kontra volan smanjiš gas i ide.

Najbolja varijanta sa izvlacenje iz snega a da nije 4x4 je motor pozadi i zadnja vuča ali zato je mnogo teže upravljati kad po krivinama.

Još se sećam situacije od pre nekoliko godina prolazi Passat B5.5 pored mene, napred zimske pozadi letnje gume. Verovatno razmisljanje tipa sta ce mi zimske pozadi napred je pogon. Kako je naišao na klizav i nagnut deo puta prednji tockovi ne mrdaju a zadnji proklizaju i zadnji kraj ode ceo metar u desno… tako da na prvih 10 mesta su gume a onda sve ostalo

Slozicu se sa Petrom.
Znam to jer na kamion tovarim samo na pogon kad je sneg, dodje u situaciju da nosi uz breg bez problema ali pocinje da opada upravljivost, ni nove gume ne vrede, u krivini motas ali ide pravo.
Nema tu neke velike pameti, losi uslovi su losi, ma koliko da si dobar vozac i sa sposobnim vozilom nekad ne moze.
Znam samo da auto vise necu kupiti bez 4x4 pogona.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Dobre zimske gume i dobar vozac i idu oni gde i ovi sa prednjom vucom i to bez problema. Problem je sto mnogi ne znaju da voze. Mnogi teraju zimske gume 10-ak godina stare. Mnogi na zalost teraju i na letnje u sta sam se samo ove sezone vise puta licno uverio.
Ne znam što se tiče zadnje vuče, ali gume na Ladi 112 fabričke su ne daj bože. (slično je i na Dasteru). ! 10 godina uopšte nije puno za gume ako je auto garažiran i ako ne prelazi puno. Te fabričke plastične gume su navodno zimsko-letnje (što ja mislim je izraz koji su izmislili Srbi kako ne bi morali da imaju 2 para guma :) ) međutim ove ne valjaju ni leti, a zimi ti je sa njima glava u torbi.
Za malo da poginem pre 15 god. Može se to svaliti na moje neiskustvo. Može na to što sam bio mlad i vozio neoprezno. Ipak činjenica je da sa boljim gumama u potpuno istoj situaciji do izletanja sa puta ne bi došlo.

Mali broj ljudi kod nas ima dva para gume, a važno je jako. I neće ljudi ni imati dok ih zakonski neko ne natera.

Samo dobre gume i nema problema.

Sad ako nema awd kao da je smak sveta, ko da zivimo na alpima.Pa i kamion se vozi po snegu pa nije smak sveta ako je zadnja vuca.
Kad moras peske kuci jos ako je to u sred noci na dobrom minusu, pitao bih te da li je sposobnost vozila bitna ili ne.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Кад ме је окренуло на путу и преживио без повреда и штете на ауту заклео сам се да нећу возити ауто ако немам за крштене гуме. Многи кажу да сам луд што сам дао 1200 марака за два сета гума и додатни сет фелги, али то је једина тачка која спаја возило и пут. Нема везе да ли је то двадесет година стар ауто од 4-5000 који сад возим или неки нов од 150000, сваки исто клиже са лошим гумама.

Nazad
Vrh