AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Moze on da bude nov, ali ne moze da bude ispravan ako temperatura ne prelazi 70. Bas je pre par dana drug imao isti problem kod audija.

Da ali meni to nije normalno da toliko spusti,zamenicu i termodavac pa da vidimo kako ce se posle ponasati

Ja stvarno ne znam da li je uopste moguce ukljuciti klimu kad su ovi mrazevi? Mislim da radi kompresor i da greje. Nesto mi ne ide. Mada sam zapazio da ima neke veze da odma zagreje.

A sutra cu pokisati da uzvucem dzek od termoprekidaca i da ostane bez struje i da zagtejem auto do 90 stepeni i da ukljucim klimu da vidim kako ce se onda ponasati

Jbg,pogresio sam iznervirao sam se jer ne mogu da verujem da auto tako moze da seta sa temperaturom,od auto imam jos dobla i on drzi temperaturu na 90 nezavisno od ukljucene iskljucne klime,a MOMOSARIC tebe cekam,da li mozda znas kako da resim ovaj problem sa temperaturom posto vidim da se ti poprilicno razumes u auta?

Ne nešto posebno , ima ovde par mehaničara na forumu , ja samo neke stvari znam iz iskustva iztrgovine autodijelova . Kod tih Opela se često završi na zamjeni termoprekidača na hladnjaku koji nije kao kod većine auta vezan samo sa ventilatorom nego je preko kompjutera vezan sa klimom i slično. Ipak treba dobar majstor da to pregleda . prvo vidi dali ti ventilator hladjenja motora (ne klime ) ne radi i kad treba i kad netreba.

Astra je kod mene godinu i po dana isao sam na more sa njom u Grcku nije prebacila temepraturu preko 90 nikad jos sam cekao na granici pola sata sa upaljenim motorom i do sad nisam primetio da ventilator hladjenja motora radi,mozda on i radi ali ja nisam primetio,a ako se zameni termoprekidac jel ce onda temperatura da stoji u jednom mesto bez nekih vecih oscilacija,samo da napomenem leti mi klima obara temperatura za 2-3 stepena a sad za 10-15 stepeni

Koliko se meni cini tebi ventilator izgleda stalno radi. Uzmi ti lepo otvori haubu cim upalis auto i pogledaj da li radi. Hoce da zezne taj termoprekidac na hladnjaku sto kaze Momo i onda je ventilator stalno ukljucen. Tako je meni bio prespojio u sred zime i stalno radio ventilator pa sam iskljucio napajanje ventilatora i tako vozio. Zanimljivo da je posle na leto kad sam ga ponovo povezao sve radilo kako treba i nisam ni menjao termoprekidac.

To je do negde logicno sto su ti oni objasnili.

Ja sam skoro kupio jednu alfu 147 koja ima digitalnu automatsku dvizonsku klimu. Znaci pojma nemam kako se pravilno rukuje sa njom. Upustvo italijansko pa nista ne razumem. Medjutim primetio sam kad je cackam da nekad odma, cak i na minusu duva mlak vazduh i motor mnogo brzo postigne radnu temperaturu. Opet kad nesto cacnem, u pocetku duva normalno hladan vazduh i motor sporo postize temperaturu i tek onda pocinje da greje. Inace, nevezano od slucaja, temperaturu kad postigne odrzava normalno na 90. Sto kazes, tacno nije zvaka za seljaka.

Nije komplikovano mada u suštini tako izgleda. Dugme AUTO je za uključivanje klime, a ECO ili ECON zavisno od modela, je za rad grejanja ili hlađenja bez nje. Dugme sa kružnom strelicom je za izbor kruženja unutrašnjeg ili spoljnjeg vazduha (recirkulacija), a sve ostalo su usmerivači vazduha koji šalje ventilator.

Ako ti duva mlak vazduh,to je zato sto kad automatska klima dotera do zadate temperature,ako je u kabini toplije,ona sama pocne da hladi,i odrzava zadatu temperaturu...znaci kad mu pritisnes AUTO i zadas temperaturu,nemas sta ti da palis i gasis kompresor,ako zelis da ti ventilator samo duva,a da ne greje ili ne hladi,samo pritisnes ECO.kod mene je na citroenu brljavila ,a nije bilo nikakve greske vec se one rupice zapunile prasinom gde dodje senzor temperature u kabini,on je ili negde u instrument tabli,ili na krovu kod sijelice,onako ima rupice...i to moze da pravi problem

Poslednja izmena od urednika:
Ma znam ja to sa klimama. Nisu mi ovo prva kola. Doduse ovakvu kao Veskovic nisam imao niti znam da neko ima. Sad mi je problem sto je ovo alfa, a sa njom do sad nisam imao iskustva. Recimo kod nje nema dugme eco. I niste me razumeli za mlak vazduh. Recimo napolju minus, ja je upalim i ona odmah duva mlak vazduh. Na -7 za 5 kilometra na otvoren put postigne radnu temperaturu, sto je nekih 5-6 minuta voznje. E te stvari mene bune. A jasno je meni kako radi klima, nije mi prva, ali mi se ovo nije desavalo do sad.

Isto je i kod mene,za manje od minut,on greje,najverovatnije imas elektricni grejac,

Poslednja izmena od urednika:
E to stvarno ne znam. Ja sam pomislio da ima neki grejac, ali stvarno ne znam. Kazem da mi ni jedna kola nisu tako grejala.
Jedino sam primetio da drugov mini kuper isto tako odma greje i postigne za cas radnu temperaturu.

Pokusao sam malopre da uradim ono sto su mi objasnili i sad je malo bolje sad mi sa 88-87 stepeni spusti na 80-82 i su se vrti ali opet kad ugasim vrati se na 88

E to stvarno ne znam. Ja sam pomislio da ima neki grejac, ali stvarno ne znam. Kazem da mi ni jedna kola nisu tako grejala.
Jedino sam primetio da drugov mini kuper isto tako odma greje i postigne za cas radnu temperaturu.

Iskljuci dugme pahuljica a pusti da duva npr na 25C. I ona kako zagreva kabinu tako smanjuje intenzitet duvanja. Sama regulise temperaturu unutra. Tako ti je i sa klimom.

- - - - - - - - - -

Pokusao sam malopre da uradim ono sto su mi objasnili i sad je malo bolje sad mi sa 88-87 stepeni spusti na 80-82 i su se vrti ali opet kad ugasim vrati se na 88

Idi kod majstora da lepo ozraci sistem i ako zeza stavi neki polovan da vidis kako se ponasa. Ne sme da seta temperatura,pogotovo ne da dize kad ugasis motor.

Prijatelju ne znam da li si pratio celu prepisku mene zeza grejanje jer kad ukljicim spusti temperaturu a kad ugasim grejanje vrati da radnu,a sto se tiče temerature motora sve dok ne ukljucim grejanje temeratura stoji zakucana na 90 i ne pomera ni levo ni desno.A mozes li mi objasniti sta znavi da se ozraci sistem?

Nazad
Vrh