AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Passat 3 sa 2.0 motorom je imao ajnšpric ubrizgavanje. Odličan motor, o njemu sam čuo samo najbolje, jako pogodan za ugradnju plina. Sekvetn obavezno (drugi i ne može), sistem radi sa paljenje na benzin i prebacivanje na plin kada se motor zagrije na obično 30 stepeni. To malo benzina što će potrošiti prije prebacivanja će se otplatiti na tome što neće biti problema sa diznama.

Takav imamo u laguni i uvek pali na benzin i ne prebacuje na plin dok ne dostigne 40c i tad prebacuje na plin. I za pređenih preko 80.000km nikakvih problema ni sa plinom ni sa benzinom samo filter treba da se menja od plina na 15.000km koji košta 1200din sa zamenom.

Nije meni problem kolega to malo benzina sto ce da potrosi, mislio sam da sipam u rezervoar bosansku naftu.

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока

Passat 3 sa 2.0 motorom je imao ajnšpric ubrizgavanje. Odličan motor, o njemu sam čuo samo najbolje, jako pogodan za ugradnju plina. Sekvetn obavezno (drugi i ne može), sistem radi sa paljenje na benzin i prebacivanje na plin kada se motor zagrije na obično 30 stepeni. To malo benzina što će potrošiti prije prebacivanja će se otplatiti na tome što neće biti problema sa diznama.

Odkud da ne moze obican plin....Na mom audiju 19E koji je ajnspric je plin ugraden prije 7 godina i samo je dodat djelic na dio gdje ide usisno crijevo .Mogu palit i na benzin i samostalno kao sad na plin (nesto me zeza relej).Vecinom sam palio na benzin a cim upali automatski se prebaci na plin.Ako treba i slikam pa postavim

Odkud da ne moze obican plin....Na mom audiju 19E koji je ajnspric je plin ugraden prije 7 godina i samo je dodat djelic na dio gdje ide usisno crijevo .Mogu palit i na benzin i samostalno kao sad na plin (nesto me zeza relej).Vecinom sam palio na benzin a cim upali automatski se prebaci na plin.Ako treba i slikam pa postavim

Imao sam i ja isti takav plin na mom Passat 3 1.8 koji je bio neki, kako su majstori ovdje govorili "poluajnšpric" (nemam pojma šta je to značilo), 8 godina je tako radio. Sad imam Golf 4 2.0 sa metalnom usisnom granom i nekoliko majstora kod kojih sam se raspitivao oko ugradnje mi je reklo da na taj motor nikako ne može obični plin već samo sekvent. Ne znam zašto, samo sam prenio ono što mi je rečeno. Kako sam razumio, ovaj 2.0 u mom G4 je gotovo isti motor koji ej išao u tog Passata kao i u jednu verziju Golf 3 GTI.

Poslednja izmena:
Mozda mu je drukcia grana kao sto Matic kaze....Kod mene je cisti ajnspric i toliko je prosto odradeno da je nevjerovatno.Radio mi je jedan djecko u Derventi koji sad samostalno ugraduje plin u automobile

Moze i sekvent da upali na plin, ako je bas hladan ne znam kako ce raditi ali za nuzdu pre okretanja kljuca se stisne i drzi ono dugme na prekidacicu za plin, probao par puta i kad upali pisti kao popizdeo. Nisam imao potrebe, ali cisto radi reda probao.

To da ce sacuvati dizne benzinske je glupost. Hoce neko vreme cca 100.000km. Moja preporuka vam je vozite barem 20% na benzin da nemate problema sa diznama.

ne postoji polu ajnspric i pun ajnspric , aj sad prevedite sa nemackog ajnspric ( jedna dizna)

Sta imali ste kola sa punom diznom i sa pola dizne? Glupost

Ajn spric sistem je sa jednom centralnom diznom koja napaja ceo motor .

I imate sfi motore (sekvencijalno ubrizgavanje svaki cilindar svoju diznu)

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

ne postoji polu ajnspric i pun ajnspric , aj sad prevedite sa nemackog ajnspric ( jedna dizna)

Sta imali ste kola sa punom diznom i sa pola dizne? Glupost

Ajn spric sistem je sa jednom centralnom diznom koja napaja ceo motor .

I imate sfi motore (sekvencijalno ubrizgavanje svaki cilindar svoju diznu)

Mislim da u majstorskom žargonu to i predstavlja razliku. Oni sa "poluajnšpric" označavaju monopoint sistem (jedna dizna napaja sve klipove) a sa "ajnšpric" nazivaju multipoint sisteme gdje svaki klip ima svoju diznu. U mom G4 2.0 vidi se da svaki klip ima svoju diznu za gorivo, mogu tokovi goriva da se isprate preko crijeva. FSI motor je nešto drugačiji jer se kod njega gorivo ubrizgava direktno u prostor za sagorijevanje (zamalo isto kao kod dizela) dok se kod multipoint i monopoint sistema gorivo diznom ubrizgava u usisnu granu, neposrednu prije ulaza u prostor za sagorijevanje.

Monopoint

monoponto_nova_w734.png

Multipoint

multiponto_nova_w734.png

FSI

6a00d8341c4fbe53ef01a3fc33785b970b-800wi

Kao i obicno problem oko prevoda i loseg razumevanja nemackih reci i odomacenog pogresnog koriscenja istih. Einspritzung(ajnšpricung) oznacava ubrizgavanje u opstem smislu - monopoint, multipoint, direktno itd. a ne jednu diznu
Einpunkteinspritzung - Singlepoint(Monopoint) injection. Takodje se na engleskom naziva TBI - Throttle Body Injection(ubrizgavanje u leptiru gasa)
Mehrpunkteinspritzung - Multipoint Injection
Direkteinspritzung - Direct Injection, direktno ubrizgavanje

Nisam rekao fsi nego sfi jer nije isto

SFI - sequental fuel injection

imao na calibri sfi ,ne ubrizgava u glavu vec u usisnu granu tacno na spoju usisne grane i glave motora . kao i bilo koji drugi multipoint.

A ajn spric sa nemackog je jedna dizna , toliko o poznavanju materije ( ili jezika) kod majstora :)

Palijaju skracenicama masu njih a blage veze nemaju sta koja znaci.

Jer ne znaju uglavnom ni beknuti ni engleski ni nemacki.
Cast izuzetcima . Ko zna jezik nebi sebi dozvolio da izgovori poluajnspric :)

Nazad
Vrh