Arma Trak

Taj mjenjač na Armi 854 je kao na Steyru 8070 i drugima 80 serije, 4 brze 4 spore, koje se prepliću, nije loš kada se navikne, taj 8070 je 64KS i mjenjač je 30 km/h, ide direkt od prve do četvrte, ali sa nekih možda oko 16t bruto tereta, niz brdo 1-2 kako gdje. Dobar je za spuštanje tereta, dobro zadržava teret, ne zalijeće se.
Šteta je što nema reverzer pa makar i mehanički, čudi me da su te arme bez reverzera, to mi se nekako u današnje vrijeme podrazumijeva, kinez Foton još od 2008 godine i na malima od 45ks ima reverzer i baš puno znači iako je mehanički i mjenjač je potpuno ne sinhronizovan.

Pa jeste do nekle, ali nije to baš to u potpunosti i kontra je postavljeno, barem u Steyra, napred lijevo L, napred desno R, nazad je H

Probao sam da šaltujem sa oba menjača i ide solidno dok još uđem u rutinu. Malo mi nezgodno da pogodim brzinu kretanja uzbrdo sa teretom. Dešava mi se da vučem cisternu 5200 bruto i u 16. neće da vuče na ravnom, a na brdu gde je 558 vukao 1. Arma vuče 2L a R76 mi izvlačila 2. Možda ako bi od početka brda krenuo u 2H da bi izvukao jer ga u šaltovanju usporim. Uglavnom na ravnom u nižim stepenima ne primećuje punu cisternu. Za rešenje grejanja van garancije treba prekinuti žicu koja ide ka ventilu grejanja i postaviti mehanički termostat od TA peći ili sobni elektronski na baterije i on će da pali i gasi ventil. Stavi se niža temperatura da ranije isključi vodu malo ranije i tadiće ok. Za smanjenje grejanja u garanciji da se navuče šelna na crevo i malo pritegne i smanji protok. Ventilator uglavnom mora stalno da duva da nebi maglio. To je sitna muka naspram toga da se u R76 dobro ušuškanoj nikad nisam mogao zgrejati.

Sent from my SM-A415F using Tapatalk

Juce me zove covek iz Stanisica sa 854lux. Nema snage njegov traktor, na primer da uzvuce 6t prikolicu 16 brzinom.
Dakle 854 kod mene moze da vuce 30t bruto 15 brzinom (4l). Traktor + prikolice + 19-20t tereta. To bude 30-31t sve zajedno i on to vuce 25-30km/h zavisi sa koliko gasa u 4L brzini.
Oranje sa Lemkenom 2l 2x38 i 30+cm dubine. Pretpluznjaci na 13cm od vrha raonika. To ide kako hoces. Kad das gas traktor trenutno ubrza. Orem na 1800-1900rpm. Moze i na 1600 ali mi sporo ide onda.
Identican traktor kao moj iz sela ore 2l i 3x35cm bez predpluznjaka 25cm dubine. Dane Gentomont znaju ga svi u ovom kraju.
Evo ja sam probao Armu854 17 sati i mogu reći da ne vuče kao tvoja. Cisternu od 5200 bruto nema sile da po ravnom vuče 4H u 4L ide ali i to čim vidi brdo gubi obrtaje. U brdu je tajac vuče 2L. Ja sam mislio da ako pođem od dna brda sa 2H da će da izvuče ali nema sile. Tu je Rajka R76 išla do pola trećine 3. posle 2. I na samo vrhu 1.
U oranju vuku lepo točkovi iako je bilo kaljavikavo, ali na uzbrdo mora redukcija u FIELD 3L u 3H ne može uz brdo pa čak je išlo u 2H, a na ravno ponekad ide 4L ali retko. O brzinama u ROAD 2L mogu da sanjam. Inače vuko sa 757.2 i orao na 30cm. Nisam hteo da ga natežem previše bar do 100 sati, ali veoma brzo se uguši kad probam višu brzinu.

Evo ja sam probao Armu854 17 sati i mogu reći da ne vuče kao tvoja. Cisternu od 5200 bruto nema sile da po ravnom vuče 4H u 4L ide ali i to čim vidi brdo gubi obrtaje. U brdu je tajac vuče 2L. Ja sam mislio da ako pođem od dna brda sa 2H da će da izvuče ali nema sile. Tu je Rajka R76 išla do pola trećine 3. posle 2. I na samo vrhu 1.
U oranju vuku lepo točkovi iako je bilo kaljavikavo, ali na uzbrdo mora redukcija u FIELD 3L u 3H ne može uz brdo pa čak je išlo u 2H, a na ravno ponekad ide 4L ali retko. O brzinama u ROAD 2L mogu da sanjam. Inače vuko sa 757.2 i orao na 30cm. Nisam hteo da ga natežem previše bar do 100 sati, ali veoma brzo se uguši kad probam višu brzinu.

Treba i da se razradi kod mene kad je dosao imao sam utisak da sam koci kad stanes na mali nagib on stoji ne ide napred, sad je malo drugacije.

Razlika u snazi motora izmedju R76 i Arme koliko 7-8ks ?, a Arma tonu teza i dupla vuca. Sama tezina traktora plus trenje u pogonu, naravno da ce na asfaltu bolje ici R76. A i dobices par ks kad se razradi motor.
Takodje ono sto se smatra ravnicom u Sumadiji i u Vojvodini nije isto

Nazad
Vrh