Aparati za točenje goriva

Imam jedno pitanje. Hoću da namestim jedan uređaj za istakanje goriva, i odlučio sam se za Univerzalov aparat na 220v. E sad imam one cisterne od 1000l kockaste na paleti, sipao sam u njima Euro dizel, ali mi se 2 puta desilo da proteču na ispustu dole, projeo ED gumicu, pa me nešto strah da radim sa njima. Imate li neki predlog koju PVc cisternu od 1000- 1500l da uzmem da nema ispust dole, a ja bih joj napravio paletu od cevi da mogu da je utovarujem i skidam viljuškarom.
 
Postoje te cisterne od 1000l (kocke) i bez donjeg otvora (slavine). Moj drug je kupio jednu takvu u Adecu u NS.
 
Ako je mali otvor onda pase od plasticnih kanti od 20lit,samo pre toga duplo savi plasticnu kesu,nema boljeg dihtunga,ako je veliki cep onda moras praviti.
 
Pa napravio mi strugar ali je procurelo, i pošto bih gorivo vukao odozgo, a cisterna mi nije uvek ispred očiju, voleo bih, da zbog rizika nabavim neku bez donjeg čepa, i tako će samo služiti za dizel.
 
Konacno instaliran,kupio prasinu godinu dana...Bilo je malo muke oko elektronike jer je radio preko kase.
DSC_0192.jpg
[/URL][/IMG]
DSC_0194.jpg
[/URL][/IMG]
 
Treba mi mala pomoc.

Do sad sam naftu iz bureta izvlacio rucnom pumpom, a nedavno sam kupio polovnu malu pumpu za pretakanje. U oglasu je pisalo da je ispravna i gotovo nova, a zaista tako i izgleda. Po priključcima, kablu, farbi ... izgleda da nikad nije ni upotrebljavana.

Mislio sam da je vakuumska i da ce moci povuci naftu iz bureta, medjutim ona to ne moze. Ne moze cak ni kad je bure skroz puno a pumpa stoji neposredno iznad cepa bureta (znaci treba da povuce sa svega 15 cm razdaljine). Priključci na pumpi su 3/4", pokusao sam i sa 1/2" i sa 3/4" crevom i nece! Naravno uz odlicno dihtovanje, tj. bez fals vazduha da vuce.

Onda sam pokusao da je zalijem (samo sad sam dalje eksperimentisao sa vodom - vidi se na slikama), da bih to uspeo stavio sam na kraj usisnog creva onu buckalicu sa klikerom nadajuci se da ce ona izigravati nepovratni ventil. Pretpostavljao sam da cu pre pocetka pretakanja iz bureta moci sa tom buckalicom da popnem nivo tecnosti do kola pumpe i tako uspem da je nateram da pocne da vuce. Za eksperiment sam pokusao da vodom zalivam pumpu kroz izlazno crevo. Medjutim kliker ne drzi idealno zadihtovano usisno crevo pa nisam mogao potpuno da potopim kolo pumpe, i opet pumpa nije mogla da povuce vodu iz kante.

Sledece sto sam uradio je da sam na kraj usisnog creva stavio kugla ventil i tako uspeo da potpuno zadihtujem usisno crevo. Onda sam uspeo zalivanjem kroz izlazno crevo da potpuno potopim kolo pumpe, ukljucio pumpu na napon i odmah ispod nivoa vode otvorio kukgla ventil na kraju usisnog creva. Tek tako je pumpa radila kako treba. I to poprilicno spljosti usisno crevo. Medjutim dovoljno je da samo za trenutak izvucem usisno van vode i pupma prestaje da vuce i nece krenuti cak i ako sam momentalno potopio usisno crevo.

Sad razmisljam, kakav nepovratni ventil da stavim na usisno crevo (bice okiten crevo) a da ono ne propusti ni malo vode (nafte) iz usisnog creva i tako ostavi kolo nepotopljeno jer tako pumpa nece raditi? Ako je dovoljno da prekinem pretakanje na nekoliko minuta (dok npr. iz kante uspem u rezervoar) i pumpu moram ponovo zalivati, onda to nije posao i lakse mi je da kupim onu malu pumpu na busilicu i resim stvar...

Sad me zanima, ako neko zna da mi kaze, da li je to kod svake takve pumpe ili ova moja pumpa ne valja? Ako je kod svake, kakav nepovratni ventil da stavim na usis a da mi on omoguci da nabuckam nivo do potapanja kola pumpe da je ne bih zalivao jer mi je to jako neprakticno?

636e7876d67ead3dfd456de211d76289.jpg
ac0abffc65bdcd835e9b767f830dbe03.jpg
5f1847a586283ce9305ee78537326e02.jpg
7e17a1b4dc1dbc84802f23e36a30ee7c.jpg
d7e4252038933d587ccf666c9871fd68.jpg


Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
 
Poslednja izmena:
Sa tom malom pumpom na amerikaneru sam izvukao do sada preko 20 buradi nafte i još uvek vuče i radi.
 
Ma to sam hteo i ja, al' sam onda video ovu pa rekoh hajde da to malo kulturnije rešim, mislio sam da je kolo slično kao na tim za bušilicu a ima i svoj motorčić...

A jednom prilikom sam video na limundu jednu takvu stvarno ozbiljnu pumpu za bušilicu, metalnu, made in Geramany, po slikama i opisu novu, i kad sam hteo da licitiram video sam da je već licitira jedan kolega forumaš pa nisam hteo da idem preko njega... :osmeh:
 
Rotaciona pumpa,mora imati dobar nepovratni ventil i taj kliker da bi radila kako treba.Najbolje je za tebe da uvek bude ispod nivoa goriva i imaces manje problema ali ces ih imati.Najmanje problema ces imati bez te pumpe.Uzmes od belorusa naj pohabaniju pumpu hidraulike koju nadjes (zupcastu)i vuci ce bolje nego bilo koja rotaciona.
 
Има на пијаци човек две Петолеткине пумпе, нове, ја сам мислио да су за волан(замало сам купио јер имају исти спољни изглед), по 1000 дин. тражи за њих. Ваљда се користе за напајање котлова за грејање. дали вреде за претакање горива?
 
Ja sam na kraj usisnog creva stavio nepovrati ventil od hidropaka i tako radi već godinama gorivo vučem iz kocke tako da kad padne na nekih 50-60lit onda prebacim u drugi i ne gubi gorivo iz kola samo uključim i vuče dalje. Još sam namontirao i sklopku (koju sam smanjio na min. oko 1,5bar) i kad prekinem pištoljem da točim ona se gasi pa kad pustim opet ona krene jeftino ali korisno.
 
Ja sam ovakvu kupio skoro, jeste kineska ali odlicno radi! Preporucujem, vredi svaki dinar. I da, vakumska je
f877868612eaccdd64fb6c0e23014ad8.jpg


Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока
 
Ja sam na kraj usisnog creva stavio nepovrati ventil od hidropaka i tako radi već godinama gorivo vučem iz kocke tako da kad padne na nekih 50-60lit onda prebacim u drugi i ne gubi gorivo iz kola samo uključim i vuče dalje. Još sam namontirao i sklopku (koju sam smanjio na min. oko 1,5bar) i kad prekinem pištoljem da točim ona se gasi pa kad pustim opet ona krene jeftino ali korisno.

Jel imas koju sliku od te sklopke? Da vidim kako si to namestio.
 
Ja sam ovakvu kupio skoro, jeste kineska ali odlicno radi! Preporucujem, vredi svaki dinar. I da, vakumska je
f877868612eaccdd64fb6c0e23014ad8.jpg


Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока


Ja je imam godinu dana,odlicna je i za sipanje goriva na teren a jeftina je oko 4000din.Pre ove imao sam neku uzeo sam je na vasar i sa brojacem litara i sa onim pistoljem nakon godinu dana bacio sam je pocelo je gorivo da curi na sve strane, pa onda pistolj se pokvario a cena joj bila 300e a ova za 4000din radi za sve pare.za svaku preporuku je
 
Nazad
Vrh