Treba mi mala pomoc.
Do sad sam naftu iz bureta izvlacio rucnom pumpom, a nedavno sam kupio polovnu malu pumpu za pretakanje. U oglasu je pisalo da je ispravna i gotovo nova, a zaista tako i izgleda. Po priključcima, kablu, farbi ... izgleda da nikad nije ni upotrebljavana.
Mislio sam da je vakuumska i da ce moci povuci naftu iz bureta, medjutim ona to ne moze. Ne moze cak ni kad je bure skroz puno a pumpa stoji neposredno iznad cepa bureta (znaci treba da povuce sa svega 15 cm razdaljine). Priključci na pumpi su 3/4", pokusao sam i sa 1/2" i sa 3/4" crevom i nece! Naravno uz odlicno dihtovanje, tj. bez fals vazduha da vuce.
Onda sam pokusao da je zalijem (samo sad sam dalje eksperimentisao sa vodom - vidi se na slikama), da bih to uspeo stavio sam na kraj usisnog creva onu buckalicu sa klikerom nadajuci se da ce ona izigravati nepovratni ventil. Pretpostavljao sam da cu pre pocetka pretakanja iz bureta moci sa tom buckalicom da popnem nivo tecnosti do kola pumpe i tako uspem da je nateram da pocne da vuce. Za eksperiment sam pokusao da vodom zalivam pumpu kroz izlazno crevo. Medjutim kliker ne drzi idealno zadihtovano usisno crevo pa nisam mogao potpuno da potopim kolo pumpe, i opet pumpa nije mogla da povuce vodu iz kante.
Sledece sto sam uradio je da sam na kraj usisnog creva stavio kugla ventil i tako uspeo da potpuno zadihtujem usisno crevo. Onda sam uspeo zalivanjem kroz izlazno crevo da potpuno potopim kolo pumpe, ukljucio pumpu na napon i odmah ispod nivoa vode otvorio kukgla ventil na kraju usisnog creva. Tek tako je pumpa radila kako treba. I to poprilicno spljosti usisno crevo. Medjutim dovoljno je da samo za trenutak izvucem usisno van vode i pupma prestaje da vuce i nece krenuti cak i ako sam momentalno potopio usisno crevo.
Sad razmisljam, kakav nepovratni ventil da stavim na usisno crevo (bice okiten crevo) a da ono ne propusti ni malo vode (nafte) iz usisnog creva i tako ostavi kolo nepotopljeno jer tako pumpa nece raditi? Ako je dovoljno da prekinem pretakanje na nekoliko minuta (dok npr. iz kante uspem u rezervoar) i pumpu moram ponovo zalivati, onda to nije posao i lakse mi je da kupim onu malu pumpu na busilicu i resim stvar...
Sad me zanima, ako neko zna da mi kaze, da li je to kod svake takve pumpe ili ova moja pumpa ne valja? Ako je kod svake, kakav nepovratni ventil da stavim na usis a da mi on omoguci da nabuckam nivo do potapanja kola pumpe da je ne bih zalivao jer mi je to jako neprakticno?
Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока