Alati i radionice

Luka i ovde neki radi za 30k mesecno, svaka zemlja i region prica za sebe.U principu beda.

Раде за 150 долара месечно (мајстор). За оне около не знам. Ремонт шасије камиона расклапање, склапање и материјал 1500 долара. Има још један канал на јт и ту наводе цене за неке операције.

Genijalci. Kod njih nema nepopravljivih stvari. Njihove šklopocije su nenadjebive. A to što malo malo pa neki kamion, bus, kombi ode u provaliju i bude po 20 mrtvih to nema veze. Zaštita na radu level pro +.
Pakistan, Indija, Šri Lanka... sve je to manje više isto, bio sam tamo kod svih njih, svuda ista priča, papuče su glavna obuća, ove krpe što vise sa njih isto, malo malo pa naletiš na sakatog, vrljavog, polućoravog... Ali najjeftinija radna snaga su, najveće korporacije većinu svega po Aziji proizvode, jebaše nam znanje.
Odu u provaliju ali kud voze i ne otišli. Na onim putevima ni pješice nije jednostavno proći. Vjerovatno nemaju mnogo izbora ali kamionom doći na rub provalije je poziv na katastrofu. Možda je i u njihovoj kulturi prihvaćen takav način života u kojem se sam život manje cijeni.
Nešto kao ono: Bog dao, bog uzeo.

Kad sam pocinjao devedesetih,nismo ni bili bolji.Varili smo i krpili sve na kamionima.Sad doslo vreme da sve bacis i kupis drugo.Sekao sam sasije,od dve pravio jednu,vario takvu osovinu na licu mesta bez skidanja,samo flexom poravnao varove.Flexom sam i obarao ivice pre varenja,Naravno sa velikim flexom jer mali nisam imao. :p

Poslednja izmena:
Сиротиња и све се поправља, може и мора. Што каже Горан ми смо мало као одскочили па можемо да купимо нови део. Ја гледам мога оца тај би и сијалицу поправио, човек учен у она доба када је нови део био папрен, а мало се пара имало па су свакакве крпачине биле прихватане као решење. Уз оца сам доста научио око механике и лимарије и могу да се кладим да 60% млађих аутолимара не зна да направи полу месец и трепне као што сам их ја правио. Сада одеш и наручиш све ново прихефташ и терај, а пре тамо 90 јбт нема лима па сеци буре пеглај га и на апипанг криви и савијај. Сада када се сетим ништа бољи нисмо били од ових Индијаца, једина предност ми смо имали радионицу са све вратима и прозорима.

90-тих брат се нарадио око крпљења лимарија и пеглања слупаних аутомобила. Од 2-3 слупана аута склапање једног, прављење великих резервоара и остале занимације.

Istina je da smo i mi bili dosta slični ko Pakistanci, Indijci... pogotovo devedesetih. Bio sam mali tada ali pamtim đeda kako je oštrio alat nekim nesretnim potrošenim turpijama, ekseri se nisu bacali nakon 1 upotrebe, ravnali su se dok god su bili upotrebljivi, šelne za crijeva na autu ako pukne komad žice i stiskaj, čak je jednom od nužde na kokošinjcu umjesto šarke prikucan đon stare cipele. Ne ponovilo se.
Ja sam svoj zanat ispekao na starim brodovima, bogate njemačke firme ga prodaju u rezalište baš u Pakistan ili Indiju, dođu mali privatnici, kupe ga, remontuju (u remontu sam praksu i imao, sa 14 god počeo sa ćaletom, da zaradim džeparac) i sklope da vozi i udri, sa njim zarade za još koju krntiju dok ne postanu bogatiji.

90-тих брат се нарадио око крпљења лимарија и пеглања слупаних аутомобила. Од 2-3 слупана аута склапање једног, прављење великих резервоара и остале занимације.
Veruj mi da se i dan danas od 2-3 auta sklopi jedan i ide u oglase "NOV NOV NOV".

Овде у селу мислим да ни један ауто није видео ново уље док је била криза. Само користили тракторско прерађено уље. Чак сам до недавно имао преправљену пећ нафтарицу на прерађено уље. Али кад крене тражење делова шта паше од којег аута... А тек гуме.

Аца, сад нема толико могућности због специфичних места на којима се налази број шасије. На реноу 4 је са унутрашње стране стуба врата. Има их што су пали тако. Сечеш трули патос на пола аута и изнад точкова. То бацаш а узимаш са слупаног. Трап држи ако се добро сећам 6 шрафова. Пре је била читава церемонија купи се полован ауто и генерални ремонт лимарије и фарбање. Мислило се да се из кризе никада неће изаћи. А гле сада...

Код нас једина срећа нека јамурача, а нека екипа бацала поплашена аута сасечена на делове. Отац и ја у лов и нађемо мајдан полумесеца, задњих греда био и понеки кров за даљу крпачину, врата, хауба ма милина. Кући по кола и приколицу, секач чекиће и удри крој и товари. А сада нема ни лименке од пива да нађеш бачене поред пута.

Iskreno jesmo krpili i tada šta se moglo krpiti! Ali mašine su bile ispravne kao i danas!!
Usluga je bilo mnogo više ulje se teško nabavljalo ali ga je bilo, jednom matori kupi 30 filtera ulja od torpeda navoj m20x1,5 pa struži novu niplu na nosaču filtera na IMT da bude 20 umesto 16mm
Nafta se nabavljala na proverenim mestima i mašine su radile za razliku od auta
Ćale imao tada Passat mk1 karavan 1977g 1,6 benzin crkla AC pumpa i nova koštala 150dm stojao je 8 meseci pred kućom
Eto odakle ljubav prema passatu karavanu a i kad je kupio novu pumpu akomulator je bio jedan i za 560 i za auto

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Овде у селу мислим да ни један ауто није видео ново уље док је била криза. Само користили тракторско прерађено уље. Чак сам до недавно имао преправљену пећ нафтарицу на прерађено уље. Али кад крене тражење делова шта паше од којег аута... А тек гуме.
A akumulator,dva auta na jedan akumulator.Ne skida se sa punjača akumulator :D Traktor na nizbrdicu i kad se upali nema gašenja dok ne završiš.

Овде су биле на цени пумпе за гориво од старих лада и шкоде 105. Имале су ручно пумпање горива када цркне могло је да напумпа гориво и упали некако. Свакавих крпежа је било. Канистер на крову, уместо резервног точка само да има природни пад.

Nazad
Vrh