Alati i radionice

Користила се за крпљење гума. У фирми праве дихтунге од ње када раде воду и канализацију. Ова је у таблама и скида се се једна страна као налепница. Када се угреје почне да хвата.

Nas vulkanizer sa tim krpi, sece makazama koliko mu parce treba i stisne peglom za gumu, tako stoji 10 min i bude ful.
A ta u traci bi trebalo da se koristi kao i sama izolir traka.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Al ga varim?!
b4c3d25c75dd65e2ad24efda53976779.jpg
2749487f90cdbd19ebc719643e2d9ccc.jpg
e858a986c2ebe0aac31066316b29d91a.jpg

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Користила се за крпљење гума. У фирми праве дихтунге од ње када раде воду и канализацију. Ова је у таблама и скида се се једна страна као налепница. Када се угреје почне да хвата.
Nisam se fino izrazio. Guma je u obliku kanapa pre cnika 1cm i tako namotana u krug, na dodir je dosta meka i nije kao ona sto sam vidjao da pakistanci sa njom krpaju gumu. Kupicu je kada budem isao u taj market jer nisu neke pare, ako bude njesra sestric ce dobit plastelin:D.

Goran G,sta se desilo pa Ste morali variti? Komsiji je pre par godina otisao prednji levi jer je udario u panj pri oranju nocu pa sam rodio mecku da ga zavarim i nacentriram,spalo srce u blato,a posle smo ga dovukli drugim traktorom na poteznicama

Na brodovima nema boljih i snalažljivijih oficira, mehaničara, električara... od Jugoslovena, što mi znamo da zakrpimo i osposobimo to ne može ni proizvođač. Mnoge kompanije najviše nas cijene ali su ona manjina što radi sa one strane zakona to sjebala i zato nas više tu ne zapošljavaju. Mnogi agenti za ukrcaje to kažu što u formalnom što u neformalnom razgovoru.
A sta je sjebala ta manjina sa druge strane zakona? Znam da je par ljudi odavde islo na brod i nisu imali nekih problema prilikom zaposljavanju, navodno se i dobro placa

A sta je sjebala ta manjina sa druge strane zakona? Znam da je par ljudi odavde islo na brod i nisu imali nekih problema prilikom zaposljavanju, navodno se i dobro placa
Sjebali su to jer jednostavno neće firme da zaposle naše ljude zbog opet naših koji se bave švercom. Nije to sitan šverc nego velika priča koja nanosi ozbiljne štete i probleme. Neće da rizikuju, Azijati su im po tom pitanju mnogo sigurniji.

A kako funkcionise ta ziva guma? Skoro sam je vidio u trznom centru namotana kao izolir traka, je se ona izgnjeci prstima kao glina pa se koristi ili....
Prvenstvena namena joj je zaptivanje,ali neki je koriste i za lepljenje,ali kod lepljenja je problem što se na vrućini razgreje i onda se razvlači kao žvaka.

A primena prosta,uzmeš parče odgovarajuće dužine,širinu doteraš prstima i zalepiš na mesto gde nećeš da prolazi voda i slično.

Nekad se u industrijskim uslovima koristila na mestima gde ima vlage pa su klemberte i uvodnice kablova zaptivali "živom gumom". Dođe kao žvaka. Može i stakla u prozorske okvire da dihtuje.
Danas malo zastareo materijal jer su ga zamenila razne diht mase... Silikoni...

Jednom prilikom smo je koristili za krpljenje rezervoara na stojadinu kad je rasječen na kamen. Mislio sam da neće držati, ali smo uspjeli preći nekih 200 km dok se nismo vratili kući i našli novi rezervoar (4-5 dana ukupno). Sad kad ima kupiti desetine specijalnih silokona za sve i svašta nije toliko značajna, a nekad je završavala većinu poslova.

Nama je lokalni elektricar izolovao njome kabal od struje kroz zemlju sto ide kad je bio prekinut i preko te gume za svaki slucaj navukao i termo buzir, neki bas kvalitetan, probao sam da ga odlepim ali nema sanse...
Na istu foru i kabal od potapajuce pumpe, covek tvrdi da voda nema sanse da dospe.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Planiram da kupim bušilicu sa sds+ prihvatom pa me interesuju iskustva i preporuke. Da imam za kod kuće i povremeno neki manji posao prilikom razvođenje elektroinstalacija da ne štemam ručno.
Na šta obratiti pažnju, koja snaga i jačina udarca su dovoljni, koje proizvođače/modele preporučujete.
Razmišljao sam da kupim nešto ovog tipa.

34bdd77e7dffc90c64e92e30d664a70f.jpg

Te velike za štemanje su mi daleko van budžeta ako gledam nekog krštenog proizvođača (bosch, makita, dewalt, hikoki), a i nemam trenutno potrebu za njima.
Kratko sam koristio hilti TE2 i oduševio se kako sam lako izbušio par rupa u betonskom zidu burgijom 22 mm pa kontam da mi je slična sasvim dovoljna.

Nazad
Vrh