Alati i radionice

Drugar 90ih vozio nekog Forda,pukne šoferka,nema ni za lek da se nadje ili lupe cenu da se smrzneš.Imao ja staru šoferku od Lade,aparat za varenje i da vidiš kako odgovara :D Paknove smo pekli u rerni.Komšija radio u državnoj firmi u garaži,nekako se nabave obloge u kolutu Cobest.Seci krpi i eto ga ko novo.

I sad je, samo nam zapakuju delove otud i mi kupujemo, kad sam dobio indijski altenator da ugradim bilo mi je jasno kako su ga pravili, i zašto košta 4730 dinara.

Još oni treba da uče :D Komšiji smo na Kadeta karavana varili kuku i to od Fiće,a niko blage veze nije imao kako treba da se namesti,pa prikolica šeni iza njega,dva puta ga jurila,samo pojačaš var sledeći put i teraj.

A limariju što smo radili,nemaš za elektrode nego jedan ima izvor za pop nitne,jedan ima stari šporet i da vidiš kakav prag za Golfa,ni Nemac ga ne bi napravio :D

Било је аутогеног за варење, и још по негде карбид. А то са поп нитнама сам видео у комшулуку на југу. Иструлио око носача браника. Исекли и убацили лим и на свака 2 цм поп нитна. Уметничко дело.

Od starog Kaloreks šporeta smo pravili pragove za Golfa.Makaze za lim,čekić,pop note i štafna kao original :D i naravno limenka Bodi 930.Golf beo,pragovi crni.I traje to godinu dve,onda udje voda i samo otpadne :D

Na brodovima nema boljih i snalažljivijih oficira, mehaničara, električara... od Jugoslovena, što mi znamo da zakrpimo i osposobimo to ne može ni proizvođač. Mnoge kompanije najviše nas cijene ali su ona manjina što radi sa one strane zakona to sjebala i zato nas više tu ne zapošljavaju. Mnogi agenti za ukrcaje to kažu što u formalnom što u neformalnom razgovoru.

Ja imam komsiju starog majstora koji i dan danas odradi neku krpacinu auto limarije pop nitnama i limom od starog sporeta ili ves masine. Posle to zamaze i tako prolazi tehnicki i mogu reci kod nekih vec godinama izdrzava.

Ne znam da li ste vidjeli kako lik skida nudle sa vrata auta..... Neko umjesto gita stavio nudle, i u tim svim nudlama naleti na papucu....

Kakve nitne koristi i sta tacno radi ne znam. Medjutim znam neke ljude kojima je radio i sigurno godinama vec to nije popustilo. Nema govora da je samo do prve kise ili snega. Kazem zamaze on to, zastiti, prilicno pedantno odradi i sto je musterijama najbitnije povoljno.

Meni je davno majstor na Ladi S uzeo opiljke od gume koje sam doneo od jednog vulkanizera, pomešao sa nekim lepilom i onda nabio sa unutašnje strane prednjih blatobrana. Nikad nije pokazalo koroziju, a obično tu pvo krene.

A kako funkcionise ta ziva guma? Skoro sam je vidio u trznom centru namotana kao izolir traka, je se ona izgnjeci prstima kao glina pa se koristi ili....

Nazad
Vrh