Alati i radionice

Imam ja i drugih dobrih busilica,al imam neke razloge zasto sam vezan za ovu.Kontao sam da je osposobim i ubacim je u stalak da mi sluzi kao stubna recimo.a i ne volim da mi nesto stoji pokvareno.

Igram se majstora.

Izdala mi je baterija na bušilici pa sam gledao neke klipove na YT i probao da stavim litijumske.
Nisam kupovao nove ćelije a ove što sam ugradio su izvađene iz baterije laptopa.Hteo sam da kupim BMS ali čovek iz Kikinde koji ih prodaje ne želi da mi proda direktno nego isključivo šalje poštom a ja bio u Kikindi.
Sve sam ja to satavio ,stavio na punjač koji je original od bušilice ,napunio, mašina radi.
Pitanje za iskusne .Da li mora da se ugradi taj BMS ?
Da napomenem da sam još jednu Bošovu bateriju na isti način uradio i nju njen punjač puni .

Igram se majstora.

Izdala mi je baterija na bušilici pa sam gledao neke klipove na YT i probao da stavim litijumske.
Nisam kupovao nove ćelije a ove što sam ugradio su izvađene iz baterije laptopa.Hteo sam da kupim BMS ali čovek iz Kikinde koji ih prodaje ne želi da mi proda direktno nego isključivo šalje poštom a ja bio u Kikindi.
Sve sam ja to satavio ,stavio na punjač koji je original od bušilice ,napunio, mašina radi.
Pitanje za iskusne .Da li mora da se ugradi taj BMS ?
Da napomenem da sam još jednu Bošovu bateriju na isti način uradio i nju njen punjač puni .

Ja bih prije rekao da se igras palikuce , okani se tog posla sa Liion baterijama, tu ni BMS ne pomaze , pune se drugacije od NiMH ili NiCD baterija a i napon po clanku im je 3x visi.

U pravu je kolega grabik.
Bms mora biti preko 40A a to nije baš jeftino.
Ja za moje eksperimente punim jednu po jednu bateriju sa punjačem za lijon..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Kiraj, da sam na Vašem mestu, ili bih dao prepakivanje baterija (na litijumske) nekom servisu koji se tim profesionalno bavi (obavezno tamo tražiti i odgovarajući punjač), ili bih kupio nove NiMH baterije i njih prepakovao umesto ovih starih.

Svaki ozbiljniji servis preporucuje da se ne pametuje i ne mijenja hemija, ali posao je vec gotov..
I ako se kupe nove celije NiMH necete uraditi kvalitetno kao servis, jer oni koriste daleko kvalitetniju opremu od lemilice i zice. I koriste uredjaje koji bateriju izbalansiraju i pripreme je za dugi rad..

Onda ću se okaniti ćorava posla ,nemam neku potrebu za aku alatom ali ,hajde da probam kada već imam kojekakvih istrošenih baterija.
Zar tako lako dođe do paljenja ?

Na baš, ali je moguće. U bateriji postoji kao neki ventil pritiska i kad se baterija prepunjava u njoj se stvara pritisak koji onda trajno otvori taj ventil koji onda trajno prekine strujno kolo. E sad, taj strujni kontakt je moguće fizički nagurati nazad i time ponovo ostvariti strujno kolo ali to je zabranjeno jer tako više ne postoji zaštita i požar je vrlo moguć u slučaju prepunjavanja.

Ako dođe do prepunjavanja (ili pregrevanja bilo koje vrste) razvija se ogromna temperatura i požar je zagarantovan. Čitao sam neke komentare da zemlju iz saksije (u kojoj su radili eksperimente sa zapaljenjem baterije) pretvori u staklo koliko se velika temperatura ekspresno oslobodi.

Lepo sam rekao da sam video na YT.
Na YT ima i korisnih stvari a ima i gluposti, ove prepravke mogu , ali sa jednim velikim ali. Moras imati drugaciji punjac i ugraditi BMS elektroniku sto je za ovu busilicu bacanje novca.

Vecina litijumskih baterija su potencijalno opasne jer imaju vrlo veliku energiju uskladistenu unutra , odnosno veliku gustinu struje , koja ako dodje do pregrijavanja ili mehanickog ostecenja izaziva unutar baterije kratki spoj, zbog velike struje za koje su pravljene moze da upali sam litijum i onda tek dolazi do katastrofe , ne znam da li si video kako magnezij gori , ovo je nesto slicno.

Poslednja izmena:
Na baš, ali je moguće. U bateriji postoji kao neki ventil pritiska i kad se baterija prepunjava u njoj se stvara pritisak koji onda trajno otvori taj ventil koji onda trajno prekine strujno kolo. E sad, taj strujni kontakt je moguće fizički nagurati nazad i time ponovo ostvariti strujno kolo ali to je zabranjeno jer tako više ne postoji zaštita i požar je vrlo moguć u slučaju prepunjavanja.

Ako dođe do prepunjavanja (ili pregrevanja bilo koje vrste) razvija se ogromna temperatura i požar je zagarantovan. Čitao sam neke komentare da zemlju iz saksije (u kojoj su radili eksperimente sa zapaljenjem baterije) pretvori u staklo koliko se velika temperatura ekspresno oslobodi.
Da ali neke baterije nemaju taj osigurac po difoltu , sto zbog velike struje za koje su pravljene , sto iz drugih razloga.

Ovo ne znaci da te baterije ne valjaju , valjaju ali svaka tehnologija ima pro i kontra.

U pocetku koristenja litijumskih baterija na mobilnih , bilo je pozara , vecinom sa zamjenskim baterijama koje nisu imale zastitu unutra.

Sad vrlo rijetko dolazi do takvih pozara jer vise manje mobiteli dolaze sa ugradjenim baterijama pa nije jednostavno samo kupiti bateriju i zamjeniti vec to mora uraditi netko tko zna ili servis , a vecinom taj koji mjenja bateriju nece previse da rizikuje i ugradice nesto sto je netko potpisao , odnosno ima neku zastitu.

Ne znam gde bi bilo primerenije postaviti ovo pitanje, računam da ovu temu prate tehnički upućeniji ljudi.

Dakle, postoji li teoretski način da se preko cevi boš pumpe (obična mehanička boš pumpa) detektuje trenutak ubrizgavanja? Kad element u boš pumpi nabije pritisak u cevi do dizne (koji onda otvara diznu i izvrši se ubrizgavanje u cilindar, a pritisak onda padne na neki manji nivo) - da li se skok tog pritiska u cevi može na neki način detektovati sa spoljne strane te cevi? Npr. da se detektuje vibracija na cevi ukoliko ona uopšte postoji...

Мислиш као крвни притисак? Вероватно постоји у неким институтима, манометри су направљени као савијена цев која се под притиском исправља( Бурдонова цев).

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Nazad
Vrh