Alati i radionice

Mislim da nisi u pravu. odnos velikog-malog zupčanika je grubo oko 3.5. Tako da obrtaji rotora na nazivnih 6600 rpm ne prelaze 20 000.
Što svakako nije dovoljno da se namotaji razlete usled centrifuge. Uloga tog žutog nečeg jed druga Pri tom na mislim na standardnu smolu u kojom se zalivaju motori. Možda se kanapi namotaju da drže bolje namotaje? To sam viđao, ali i na mnogo manjim motorima, čak i na rotorima koji nemaju preko 3000 rpm. Tako da teško da "to nešto" ima tu funkciju.

Inače video nije bitan (nisam ga ni gledao) zapalo mi za oko to na rotoru.
Jesi li prebrojao zube na zupcanicima i znas da je odnos 3,5 ili tako samo pretpostavljas?

Pogledao malo sta kaze google o kutnim brusilicama i kaze 9" ili 230mm imaju prenosni odnos od 3,1 do 4,5 , generalno sto jeftinija brusilica ima manji prenosni odnos sto skuplja brusilica i bolja ima veci prenosni odnos jer ima veci okretni moment na reznoj ploci i teze ju je zaustaviti.

Tako jedan model 9" (230mm) makite , slike sa neta i podaci , prenosni odnos 49/12 sto nu dodje I=4,08 ili motor se okrece oko 26900 o/min

Jesi li prebrojao zube na zupcanicima i znas da je odnos 3,5 ili tako samo pretpostavljas?
Brojao sam sam na brzinu i zeznuo se. :) (zato sam i rekao grubo) Kad bolje prebrojim dođe mu nešto između 26-27 K.
Nije ni bitno. Nije to toliko mnogo da bi gravitacija bitno uticala na stabilnost namotaja. Šta više to što kreće bez soft starta verovatno napravi na kratko višestruku G silu ili centrifugalni moment nego pri normalnom radu. Vrlo dobro osetim to svaki put kad je uključim.
Takođe "to žuto" (Neprovidno!) uopšte ne deluje kao nešto što je stavljeno za tu namenu.

Brojao sam sam na brzinu i zeznuo se. :) (zato sam i rekao grubo) Kad bolje prebrojim dođe mu nešto između 26-27 K.
Nije ni bitno. Nije to toliko mnogo da bi gravitacija bitno uticala na stabilnost namotaja. Šta više to što kreće bez soft starta verovatno napravi na kratko višestruku G silu ili centrifugalni moment nego pri normalnom radu. Vrlo dobro osetim to svaki put kad je uključim.
Takođe "to žuto" (Neprovidno!) uopšte ne deluje kao nešto što je stavljeno za tu namenu.
Izgleda si ti bezao u skoli sa matematike :)

Nazad
Vrh