Akumulatori

Dobrodol i T110 su uglavnom sve rekli.
"Najbolje je da akumulator ode na " mirovanje" sa punin kapacitetom,pa na jos jednu proveru nakon tog mirovanja pa na vozilo."

Alternator dobro dopunjava (održava) akumulatorske baterije ali da bi ih i napunio ... treba (naravno) više sati.
Punjenje manjom jačinom struje ("1/20 C" npr. 3 A za 60 Ah) je idealno ali zahteva puno vremena, pa je standard da je struja punjenja "1/10 C".
Noviji (AGM i Gel) mogu i nešto većim (relativno) jačinama el. struje.

I za motor je tih par minuta paljenja loše te treba izbegavati.
Doduše, treba primetiti i to da motoru prija što češči rad (u optimalnom režimu) pa vreme "zimovanja" treba što više skratiti (max. 3 meseca).
Najbolje je pre "zimovanja" promeniti ulje, naročito ako se povremeno koristi (koristi a ne pali reda radi na leru), ali i ako je u potpunoj "hibernaciji".

- - - - - - - - - -

Btw. slažem se da je filozofija (preciznije: poslovna politika) svih proizvođača da akumulator ne traje duže od 4-5 god. (u praksi do 5-6 god. kao max.) inače bi propali.

Imam jednu dilemu koji punjac da kupim. Razmisljam se izmedju dva modela CTEK punjaca koji su nadovno vodeci u svetu, bar kako se oni reklamiraju.

1. CTEK 5 od 80 evra, koji isporucuje do 5A, puni akumulatore od 1,2Ah do 110Ah za motore, automobile i tezu mehanizaciju
2. CTEK 7 od 125 evra, koji isporucuje do 7A, puni akumulatore od 14Ah do 150Ah za automobile i ostalo.

Glavno pitanje je da li moze ovaj CTEK 5 da uspesno puni mojih 110Ah, i pritom mogu i akumulatore od motora da punim, ili da uzmem ipak CTEK 7 koji ce se sigurno lepo izboriti sa ovih mojih 110Ah, ali necu imati punjac za motor?

Opste je poznato da ce 5A tesko napuniti 110Ah kako treba. Ili gresim, ako ostane dugo vremena na akumulatoru?

Imao sa istu dilemu. Uzeo sam MXS 5 i zadovoljan sam, ali MXS 7 ima i mogućnost da daje konstantno 12 V, a to može da zatreba. Na MXS 5 ne možeš da zakačiš neki potrošač, on je samo za punjenje akumulatora.

Hvala na odgovoru. Znaci na CTEK 7 mogu prikaciti i mangalo za okretanje prasadi, ako sam razumeo? Postoji poseban mod, ili se samo nakaci? I da li mora ici preko bilo kakvog akumulatora recimo okretanje mangala, ili moze direktno da se zice vezu sa motorcetom?

Definitivno neka onda bude CTEK 7, a kada bude zatrebalo za motor, neka rade obicni punjaci, ili ga saljem tebi na dopunu :osmeh:

Upravo sam ga porucio. Vidim da je stvarno profi punjac. Moze cak i da kisne, kao i kola da ga pregaze, pa mora da je bas kvalitetan. Ovi ljudi ga distribuiraju vec 8 godina i nisu imali ni jednu reklamaciju, bar tako kazu.

Moj sam kupio preko ebay-a, iz Nemačke. U tom trenutku ga niko nije imao na stanju kod nas, pre 3 godine. Dugme za promenu režima je počelo da zeza posle godinu dana, ali nije bilo strašno, moraš da ga stisneš par puta da bi prebacio. Pre nekoliko meseci kontaktiram prodavca da ga pitam da li se susretao sa tim problemom i da li ima neki pametan savet, jer je kućište zalepljeno pa ne mogu da ga otvorim i zamenim taster. Švaba kaže da mu pošaljem, koštala me poštarina 1000 dinara, ali mi je poslao nov punjač. Kaže, pa imaš garanciju 5 godina.

Sigurno može direktno da se nakači na motorče (verovatno je u pitanju motor od brisača) ali ne bih ja ovakav punjač stavljao pored užarenog praseta i gorućih predmeta :osmeh:

Ja sam naleteo na najlonu na Ctek multi xs 3600, i pazario ga nesmem da napišem za koliko :osmeh:, isparvan sem što je zezao taster koji sam opušteno rešio i dodao štipaljke.
Lagano puni Vartu 95Ah bez problema, tako da nije problem ako je punjač manji, samo mu treba više vremena da napuni akumulator, a Ctek je odličan zbog automatike za punjenje i održavanje, bukvalno prikačite akumulator u jesen kada ga skinete sa mašine, i nedirate dok vam ne zatreba akumulator, koji je u top stanju spreman za rad :ppozdrav:.

Imao sa istu dilemu. Uzeo sam MXS 5 i zadovoljan sam, ali MXS 7 ima i mogućnost da daje konstantno 12 V, a to može da zatreba. Na MXS 5 ne možeš da zakačiš neki potrošač, on je samo za punjenje akumulatora.
Kad vam treba konstantno napajanje 12v , napajanje od kompa je mama.12v 53A ( bar moje na kompu) usput ima zastitu od kratkog spoja i odmah se gasi samo

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Ja sam naleteo na najlonu na Ctek multi xs 3600, i pazario ga nesmem da napišem za koliko :osmeh:, isparvan sem što je zezao taster koji sam opušteno rešio i dodao štipaljke.
Lagano puni Vartu 95Ah bez problema, tako da nije problem ako je punjač manji, samo mu treba više vremena da napuni akumulator, a Ctek je odličan zbog automatike za punjenje i održavanje, bukvalno prikačite akumulator u jesen kada ga skinete sa mašine, i nedirate dok vam ne zatreba akumulator, koji je u top stanju spreman za rad :ppozdrav:.
Ako 3,6A puni lagano 95Ah akumulator, onda bi i CTEK 5 odlicno radio za mojih 110Ah, al ajd sad, nek ide zivot, vec sam ga narucio. Svakako bi se pare potrosile.

Imam i homemade pulsni punjač od 1A podešen na 14,8V , koji takođe napuni tu Vartu 95, samo mu je potrebno nešto više vremena :osmeh:.
A za konstantan napon za neke potrošače, je napajanje od kompa najjeftinija varijanta, sa mnogo izlazne struje.

Kad se vec dotaklo teme punjaca. Znaci punjac radio do prije neki dan, sad nema znaci na kablovima nista. Osiguraci ispravni. Kako ga najlakse provjerit? pretpostavljam da je grekov otiso?

Ako su svi kablovi čitavi (uključujući i one unutra) prvo provjeriti koliki je naizmjenični napon na sekundaru transformatora, čisto da se osiguraš da je do te tačke sve ispravno. Ljudi često udaraju štipaljke jednu o drugu kako bi ispitali ispravnost, a malo šta voli kratak spoj pa najčešće strada grecov spoj (jer su osiguraći davno zamijenjeni ekserom).

Provjeri i kućište osigurača, zna često da se rasklima (zavisno od tipa) pa tu gubi spoj.

Код мене се напајање од компјутера мало мало само угаси. После пар покушаја паљења и самогашења, проради па ради пар дана, па поново у круг. Напајање ми погони вентилатор од Опел Кадета (нигде не пише а рецимо око 100 вати) на пећи за централно грејање, и баш ми је проблем. Угаси се на најспоријој брзини, а некада на најбржој ради. До колико вати може да подмири напајање, или је проблем у самом напајању.
(Знам да није тема, али већ када се пише о напајању,можда неко има неки савет . Хвала)

Код мене се напајање од компјутера мало мало само угаси. После пар покушаја паљења и самогашења, проради па ради пар дана, па поново у круг. Напајање ми погони вентилатор од Опел Кадета (нигде не пише а рецимо око 100 вати) на пећи за централно грејање, и баш ми је проблем. Угаси се на најспоријој брзини, а некада на најбржој ради. До колико вати може да подмири напајање, или је проблем у самом напајању.
(Знам да није тема, али већ када се пише о напајању,можда неко има неки савет . Хвала)
Pa pise ti na napajanju od koliko je w.
Ako nisi uzmi sve zute zice spoji u jednu i sve crne spoji u jednu. i onda nakacis na potrosac.
I pogledaj amperazu na nalepnici sta pise koliko je A na 12v. realnu snagu lako izracunas 12v x amperaza.

mada masu proizvodjaca laze za podatke ne bude ni upola .

Meni je tako crkao lc power 550w jer je bilo preslabo za komp ( posle nadjem na netu kobajagi 550w )
Odem lepo uzmem seasonic 620w prave snage ali i cena je bila prava 3x skuplje od tog lc power

Prikaci redno unimer na ventilator pa vidi koliko vuce ampera
Mozda vuce vise od tih 100w .

Ali prvo sve gore sto sam ti napisao zice spoji

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Napajanje za komp, ima dve zaštite od "neadekvatnog" korišćenja, koje treba zaobići da bi radilo, prva je: spojiti zelenu žicu na sa crnom, da bi se simuliralo pokretanje kompa, a druga je da mora biti konstantnog opterećenja od min. 5W , kako bi se simulirao rad matične ploče. Ovo opterećenje od 5W bi trebalo postaviti na napon od 5V-crvenu i crnu žicu.

Nazad
Vrh